Itt nem büntetik többé a bicikliseket

Elintéztük: Bringával járható lesz a Tímár utcai felüljáró

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2015.05.29. 15.00

Kezdeményezésünkre a BKK kerékpárosbaráttá teszi a Tímár utcai felüljárót. Azt a helyet, ahol a közterületesek eddig előszeretettel büntették a bicikliseket

Korábban rendszeres hír volt, hogy az egyenruhások előszeretettel osztogatnak bírságokat a Tímár utcai felüljárón átbicikliző – a szabály szerint tolni kéne – kerékpárosokat. A helyzet teljesen abszurd, hiszen bicikliútról, bicikliútra itt vezet a bringás nyomvonal, van kellemesen teljesíthető rámpa is, így szinte nincs is ember, aki itt leszállna és tolná a kerékpárját. Az az érv, hogy a gyalogosoknak, a HÉV vágányok akadálymentes megközelítése miatt épült volna a rámpa, azonnal elvérzik, ahogy a peronokra vezető lejtős ösvényt próbáljuk megtalálni a szemünkkel. Mert ilyen nincs, csak lépcsőn lehet megközelíteni a járműveket.

A HÉV-et csak lépcsőn lehet megközelíteni

Egyesületünk, amely közlekedési problémák, szerencsétlen szabályozások, balesetveszélyes helyek bejelentésével foglalkozik, megkereste a BKK illetékeseit, akik nem zárkóztak el a jelenlegi helyzet felülvizsgálatától. A problémát ők is érzik, de a teljes, mindenre kiterjedő megoldás csak évek múlva, a felüljárót elkerülő, Árpád fejedelem úti kerékpárút létesítése jelenti majd. Ennek tervezése megtörtént, a szükséges ingatlanrendezések után egy-két éven belül várható a megvalósítás is.
De hogy addig is javuljon a helyzet: “A végleges, teljes körű megoldást nyújtó kialakítás megvalósításáig rövidtávú megoldásként legkésőbb 2015. június 30-tól megengedett lesz a kerékpározás a felüljárón és annak rámpáin.”
Hogy a gyalogosok is biztonságban legyenek, a rakparti kerékpárúton már több helyen alkalmazotthoz hasonlóan a biciklis forgalom számára 10 km/órás sebességkorlátozást vezetnek be.
Szóval örvendezzünk, egy újabb, felesleges és értelmetlen szabályozás lett a múlté. Nem beszélve arról, hogy ezután biciklist piszkálni sem ide járnak majd a közterületesek. De addig még bírjátok ki és akármennyire is röhejes, toljátok át azt a biciklit, mert június 30-ig még ez a szabályos!
Itt nem büntetik többé a bicikliseket 1

Kommentek

 • OKdoki

  Végre, ennek örülök. Én többször át tekertem rajta, igaz hétvégén reggel. Akkor soha nem találkoztam közterületesekkel. A felüljáró kifejezetten kerékpáros közlekedésre lett átépítve. Magasított korláttal. Ilyen a legtöbb bicikliúton nincsen. Például a rakpart mellet fut úgy egy szakaszon az Erzsébet és a Lánchíd között, hogy az 50 cm magas perem az egyetlen védelem az ellen, hogy élesen az ember az alsórakpartra. Árpád híd egy szakaszán is van ilyen rész. Stb.

 • OKdoki

  Kedves Kempelen!
  Bármilyen furcsa is, a biciklisták között is van olyan aki olyan úton halad, ahol előtte nem volt biciklivel. Velem is előfordult már egy-kétszer, hogy csak később, ill az út felénél vettem észre, hogy mellettem tíz méterrel halad a felfestetetlen és jelöletlen bicikliút! Hogy ne beszéljek a levegőbe:
  https://goo.gl/maps/F9h25 Érkezel egy jelzett bicikliúton, majd ezt látod: https://goo.gl/maps/sRSJC Most azt mondanád, hogy ott szembe látszik egy apró bicikliút tábla. Sajnos ez a kép több, mint egy éves és szerintem már nincs ott. De ha mégis ott lenne, magyarázd el nekem, mi történne a biciklissel ha elindulna keresztben a főút mellet, ahol így neki van elsőbbsége, hiszen nem tér le, de egy autós aki hátulról érkezik és lekanyarodik (egyenesen haladva) nem adja meg neki ezt az elsőbbséget? És ez csak egyetlen példa.

 • OKdoki

  Nálam sokkal jobban elmondják egyesek itt: http://www.testbike.hu/velemeny/nem-bringas-termek/bicikliut

 • OKdoki

  Nem kifejezetten autós lapba való, de végül is ez a cikk erről szól.
  Szóval, itt ér véget a Rákospatak mellett futó bicikliút, hogy szemben 8 méterre folytatódjon. Csak elfelejtették felfesteni a zebrára. Igen, elfelejtetté! mivel ilyen közlekedési szituáció van azon a bicikliúton kettő is, ahol nem felejtették el. Érdekes, ugye?
  https://goo.gl/maps/uznUp
  https://goo.gl/maps/7z1Cf
  pl. itt:
  https://goo.gl/maps/OTTRs

 • OKdoki

  Három hete itt ütöttem el egy gyalogost a védett (csak) bicikliúton.
  https://goo.gl/maps/nXeCC
  Az út jobb oldalának a szélé haladt. Bár ez egy keskenyebb (alig 1,5 m) bicikliút, épp felém nézett (igaz kissé gyanús volt, hogy bambul) és volt helyem, egészen addig amíg meg nem közelítettem 5 méterre. Ekkor hirtelen gondolt egyet és átlépett jobbra. Ezen az úton továbbra is itt fogok haladni, mert három év alatt csak egyszer fordult velem elő. Viszont mentem én már az Andrássy út külső részén is, amikor még a járdán futott a bicikliút. No, nem sokáig. Valakinek elképzelése? Gyalog sem egyszerű, három- négy egymás mellett haladó embert kikerülni. Bár ezt azóta megoldották, mivel a szervizúton jelöltek ki biciklinyomot.

 • OKdoki

  Jelölt (felfestett) bicikliutak:
  https://goo.gl/maps/s3YFC
  https://goo.gl/maps/Knal1
  https://goo.gl/maps/AMkn7
  https://goo.gl/maps/LqzoH
  Elképzelés gyalogosok viselkedéséről? Esetleg autósok parkolási szokásairól, vagy a keresztutcákból érkezők elsőbbségadási kötelezettséggel kapcsolatos viszonyáról?

 • OKdoki

  Ja igen. Rakparti bicikliút a halálugrás szélén:
  https://goo.gl/maps/dkg3m
  Természetesen a bicikliseknek van felfestve a kő mellett, ahova egyébként is előszeretettel állnak a turisták fényképezni.

 • OKdoki

  Ha egyszer elkísérne valaki egy háromórás tekerésre, át a városon, akkor láthatna csodákat. Mondom ezt úgy, hogy volt idő amikor egész munkaidőben a várost róttam gépkocsival, és találkoztam érdekes autós szituációkkal is dögivel. De mindég voltak hullámok! Olyankor az volt az érzése az embernek, hogy kiszabadultak a mazsolák. Főleg, hogy olykor hétvégén is dolgoztam. Nos, biciklivel nincsenek hullámok, csak dagály.
  Mindenek ellenére meg kell mondanom, hogy az autósok egyre udvariasabbak, sőt eleve nem voltak rosszak, mert van fogalmuk a mozgások dinamikájáról, helyzetfelismerési és döntési képességük sokkal jobb, előzékenység is több szorult beléjük a tapasztalattal és nyilván sokan bicikliznek is. Az autósokban jobban megbízok. Néha előfordul, hogy leizzadok, de nem jellemző.
  A gyalogosoktól ments meg uram minket!

 • torzsmokus

  hé, lemaradt az utolsó mondatom, amit Kempelennek írtam:
  természetesen nem gondolom így, csak tükröt tartottam.

 • Bekipe

  Tegnap (2015.08.03) arra jöttem haza. A kerékpárút vége és a kerékpárral behajtani tilos táblák még kint vannak a felüljáró déli felhajtójánál.

 • Riddik

  Egy a gond emberek! A BKK vagy meggondolta Magát,vagy nem szólt a köztereseknek!!

  Ugyanis a mai napon egy ismerősöm pont ott járt(gyalog) 16:45-kor,amikor is a közteresek a fa alá bújva bírságoltak minden bringást aki legurult a rámpán az Árpád híd irányába!!! Jó lenne tudni,hogy akkor most mi is van??

Tudod, hogy kell kereket cserélni? Dehogy tudod!

Ez a videó most lépésről-lépésre megmutatja a kerékcsere folyamatát. Hidd el, eddig mindent rosszul csináltál.

F1: Rosberg visszaszólt Laudának

Nico Rosberg nem érti, miért akadt ki annyira a Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda a visszavonulásán A világbajnok azt is elárulta, mennyit kivett belőle Lewis Hamilton megverése.

Megállás közben szippant fel áramot a svédek hibrid busza

Olyan dízel-elektromos buszt fejlesztett ki a svéd Scania, melynek akkumulátora a buszmegálló aszfaltjából feltölthető.

Használtan villanyautót? Várj még ezzel pár évet!

Új elektromos modelljének dokumentációjában érdekes adatot tett közzé a General Motors. Röviden: egy évtized múlva a kocsi használati értéke töredéke lesz a mostaninak.

F1: Pilótaszavazást a fejvédőről?

A Toro Rossó-s Danyiil Kvjat szerint az őszi tesztek után a versenyzőknek kellene szavazniuk arról, bevezessék-e a Forma-1-ben 2018-ben a fejvédő gyűrűt.

Börtönbüntetés járhat a dízelbotrány miatt Dél-Koreában

Rekordösszegű bírságot készül kiróni a Volkswagenre Dél-Korea. A cég képviselete örülhet, ha ennyivel megússza a dolgot.

Autópályadíj-botrány: nem a korrupt hivatalnok veszített, hanem mi

Lefokozták az osztályvezetőt, aki elengedte a tesójának a későn vett matrica miatt kapott pótdíjat. Pedig ez volt a leghelyesebb döntése, amióta dolgozik!

F1: Bátor döntést fontolgat a Mercedes

A Mercedes-főnök szerint Pascal Wehrleinnak jót tenne még egy-két szezon egy középcsapatnál, de előfordulhat, hogy Rosberghez hasonlóan a csapat is “bátor döntést hoz” és az ifjoncot ültetik az autóba.

Okos kis kocka a Hondától

Jövő januárban leplezi le új koncepcióját a Honda. Önjáró, gondolkodó, elektromos gépkocsit ígérnek.

Összkerekes változatot kap a Dodge izomautója

Amerikai izomautóban szinte szentségtörés a V6-os motor és az összkerékhajtás, de a Dodge azt ígéri, hogy a Challenger GT így is élvezetes autó marad.

F1: Újsághirdetésben keresik Rosberg utódját

A Mercedes-csapat próbálja vicces oldaláról megfogni Nico Rosberg váratlan távozását: a világbajnok megüresedett pozíciójának betöltésére újsághirdetést adtak fel.

Hangosan felröhögött az autószerelő, ilyet még nem látott

A tulaj biztos nem röhögött ilyen jót, amikor közölték vele, hogy kuka a motor.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.