Helyettünk is figyel a bringásokra

Jaguar Land Rover Bike Sense

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2015.01.21. 08.00

Egyedi figyelmeztető rendszert fejleszt a Jaguar Land Rover, amellyel a remények szerint hatékonyabban előzhetők meg az autók és kerékpárosok közötti balesetek

Pontosan egy hónappal a Volvo online kerékpáros-azonosító rendszere után a brit-indiai Jaguar Land Rover csoport is bemutatta egyedi funkcionalitással bíró bringamentő rendszerét.
Ahelyett, hogy általános fény- vagy hangjelzést adna, az új rendszer egyedi riasztást alkalmaz, így a vezető nem keverheti össze a kerékpáros közeledtére figyelmeztető jelzést az egyéb biztonsági vagy rendszerriasztásokkal.
Ha a szenzorok hátulról, oldalt közeledő kerékpárt vagy motorkerékpárt észlelnek, a megfelelő oldali hangszórókból dudaszót, csengőszót hallatnak.
Emellett amennyiben a jármű megelőzi az autót, az üléstámla felső széle a megfelelő oldalon finoman megkocogtatja a vezető vállát – az elképzelés szerint ilyenkor ösztönösen hátranézünk, és így azonosítjuk a veszélyhelyzetet.
Ahogy közeledik a kerékpáros, az ablak peremén, a műszerfalon és az A-oszlopon elhelyezett LED-ek sárgán, majd pirosan világítanak, mégpedig dinamikusan: a futófény iránya mutatja, merre halad a bringás. Amennyiben több kerékpárost (vagy motorost, sőt, gyalogost) észlel a rendszer, csak a legközelebbire hívja fel a vezető figyelmét, így nem terheli felesleg riasztásokkal a vezetőt.
A Bike Sense rendszer a vezető számára láthatatlan veszélyhelyzetekre is figyelmeztet: akár takarásban közeledő kerékpárost, gyalogost is képes észlelni.
Eddig a passzív megoldások, a Bike Sense azonban aktív balesetmegelőzési trükköket is tud. A gázpedál például felkeményedik és rezegni kezd, ha kerékpáros közelében gyorsítani szeretnénk, ha pedig fennáll a veszélye, hogy rányitnánk az ajtót egy közeledő bringásra, a kilincs rezegtetésével és megvilágításával térít el bennünket veszélyes szándékunktól.

Kommentek

Többet keresnek majd a kecskeméti Mercedes gyárban dolgozók

Sztrájk is volt a kecskeméti Mercedes gyárban, mostanra azonban sikerült megállapodnia a szakszervezetnek, így jövőre 10 százalékkal nőhet a dolgozók alapbére.

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.