Bringásokat ment a Volvo világújdonsága

Szól, hogy jövünk

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.12.19. 10.00

Egy svéd fejlesztés révén csökkenhetnek a kerékpáros gázolások. A gyakorlati megvalósításhoz még teljesülnie kell néhány feltételnek.

A kerékpárosok legfőbb természetes ellensége az autós, és ez nem vicc: a statisztikák szerint Európában a forgalomban halálos balesetet szenvedő biciklisták fele gépkocsival ütközik; a halálos balesetek 55 (az USA-ban 69!) százaléka városban történik Ezért a Volvo a POC kerékpáros védőfelszereléseket gyártó céggel és az Ericsson kommunikációs specialistával közösen kidolgozott egy új rendszert, amely megmentheti a bringásokat a gázolástól.
A rendszer az autó fedélzeti elektronikája és a kerékpáros sisakja között teremt kétirányú kommunikációt egy felhő alapú adatközponton keresztül: egy okostelefonos alkalmazás minden kerékpáros pillanatnyi tartózkodási helyét eljuttatja a felhőbe, ahonnan az autó riasztást kap, amennyiben a közelében bringás található, és fordítva: a kerékpárosnak is felhívja a figyelmét a rendszer, hogy vigyázzon a közeledő autóra.
A Volvo head-up kijelzője a szélvédőn jelenít meg egy kerékpár-szimbólumot, így a vezető akkor is tudhat a bringásról, ha az éppen a holtterében közlekedik, míg utóbbit a sisakba beépített fényjelzés tájékoztatja a veszélyről.
A hálózatba kötött autók technológiájában rejlő lehetőségeket új területen feltérképező megoldást a jövő évi szórakoztató elektronikai szakkiállításon, a Las Vegas-i CES-en mutatják be a fejlesztők január második hetében.

Kommentek

Bicikli 11 millióért, nooormális?!

A jacht után most itt a Bugatti-kétkerekű: a PG bringája műszakilag is odateszi magát, de 39 ezer dolláros ára azért így is magas.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.