Villanyrakéta két kerékkel

Teszt: Bulls E45 elektromos kerékpár

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2014.09.03. 07.00

Egy szabályos Balaton-kör többé-kevésbé 206 kilométer. De kibír ennyit egy villanybringa?

Biciklis Balaton-kört már csináltam párat. Montival is, rekuval is. Hogy legyen benne valami kihívás, ezúttal villanybringával vágtam neki. Persze lehet kötekedni, hogy villanybiciklivel minden hülye körbe tudja tekerni a Balatont, de azért ott volt a dologban a rettenetes szívás lehetősége is. Ugyanis eddig még senki nem próbálta ki, hogy valóban bír-e ennyit egy elektromos rásegítéssel dolgozó bicikli. A jól bejáratott biciklis boltunkban is csak annyival biztattak, hogy a kölcsönkapott szerkezet 130-140 kilométert biztosan tud. Azt már próbálták.

Nehéz elhinni, hogy kb. 30 kiló

Jó, de mi lesz, ha nem megy tovább? A maradék 70 km egy közel 30 kilós, tehetetlen elektromos kerékpárral elég kínos menet lehet. Mindegy, így legalább lesz benne egy kis izgalom. Reggel hat húszra terveztük az indulást, Balatonakaliból és kelet felé indultunk, hogy még frissen essünk túl az út egyetlen komolyabb emelkedőjén. Megy is minden mint a karikacsapás egy ideig.

Baleset

Régen estem ekkorát. Pontosan nem is tudom hogyan történt, aki mellettem tekert, bevágott elém és vitte magával a kormányomat is. Szűk a bringaút, és éppen jöttek szembe, ezért volt a manőver. Egy darabig még kétségbeesetten próbáltam fordítani a kormányon, de nem ment, hiszen ott volt a másik kerékpár. Aztán hogy megdőlt alattam a gép, már inkább az esésre koncentráltam. Hihetetlen mennyire lelassul ilyenkor az idő. Tudom, hogy hamarosan elég rossz lesz nekem, még beugrik, hogy van rajtam sisak, így valószínűleg a fejemet nem verem az aszfaltba. Közben már szinte érzem a naptól meleg út szagát, gyorsan összeszorítom a fogaimat, majd a becsapódás előtt reflexből becsukom a szemem. Bamm. 

Imádkozzunk, hogy ha defektet kapunk, akkor az az első kereket érintse. A hátsóhoz kulcs kell és a kábelezéssel is vacakolhatunk.

Fél másodperc múlva már az út közepén fekszem, szanaszét álló karokkal, lábakkal. Csend van. Egyelőre csak fekszem a hátamon, próbálom újraindítani a rendszert. Látok. Ez biztató. Aztán elkezdem megmozgatni a végtagjaimat, megy minden rendben, de inkább fekszem még egy kicsit. Nem akarok felkelni, jó itt nekem. Gyorsan eszembe jut, hogy valószínűleg a durván 1,3 milliós kölcsönbicikli is elég rosszul nézhet ki. Ekkor futnak be az első fájdalmak a bordáim felől, majd a könyököm, medencecsontom, térdem kérdi szemrehányóan, hogy ezt most miért kellett. 

Gyors kárfelmérés – a bicikli megúszta egy könnyű horzsolással, hiszen rám esett – majd a szakszerű sebkötözés után megkeressük a GPS-ben a legközelebbi kórház koordinátáit. Légvonalban 6 kilométer, így beugrunk egy laza röntgenre, varrásra. Egy óra múlva újra úton, hisz nem hagyhatunk félbe semmit. Pláne, ha Balaton-körről van szó. Két tanulság a végére: sisak mindig legyen a bringáson, és a TAJ számot is hordjuk magunknál, különben a kórház az ellátás után olyan számlát állít ki, hogy ki sem tudjuk olvasni az összeget a végén.

Agymotor, brutális teljesítménnyel

Balaton-kör

Sok értelme nincs, valamiért mégis jó dolog egy nap alatt körbetekerni a Balatont. A nagyjából 200 kilométeres táv nagyobb felkészülés nélkül is teljesíthető, mégis aránylag megterhelő a menet, pedig emelkedő alig van benne. Főleg a feneket és a karokat készíti ki. De itt belül mégis megbizsergeti az embert a teljesítmény, az, hogy egy bazinagy tavat körbetekert és mindezt egy nap alatt. Valahogy olyan egyszer az életben meg kell csinálni hangulata van.
A térképre kattintva megnézhetők az út részletei is:

Villanyrakéta két kerékkel 1

Milyen tekerni?

Jó! A rásegítés mértékét 1-5 között lehet állítani, de henyélni nem nagyon lehet rajta, valamennyivel nekünk is hozzá kell járulni a menethez. Hogy mennyit dolgozunk, azt egy nyomatékfigyelő rendszer méri és aszerint adja a rásegítést a hátsó kerékbe épített villanymotor. Igazából már az 1-es fokozat is egész kényelmessé teszi a bringázást, de a legnagyobb királyság mégis az 5-ös, amikor egész kis befektetéssel téphetünk 40 feletti sebességgel is. 
A szörnyű saját tömeg ellenére is nagyon jól gurul a bringa, a kis gördülési ellenállású abroncsok miatt sokkal könnyebb hajtani, mint a Bubit. Kényelmes az ülése, jó dolog a széles kormánymarkolat is, bár hosszabb távon nem szerencsés, hogy a fogást nem lehet rajta váltogatni. Az XT-s váltó kezelése élményszámba megy, gyors, pontos, az óriás tárcsák és a hidraulikus tárcsafék finoman adagolhatóan, de roppant kemény kézzel lassítják a bringással együtt bőven mázsa feletti tömegét.

5 barra fújták fel az abroncsokat, a gördülési ellenállás így csekély

A taktika

Mivel a frissen feltöltött bringával még semmi tapasztalatom nem volt, az 1-es fokozat kapcsolása tűnt a legbölcsebbnek. Ezzel kényelmesen meg lehetett oldani az első 30 kilométert. Ekkor esett le az ötfokozatú töltöttségjelző első kis pöcke. Gyors fejszámolás után világossá vált, hogy ha ez így megy tovább, durva tekerés lesz a túra vége. Innen minden mindegy alapon a teljes déli parton 2-es fokozattal mentem egész a Keszthely előtti váratlan taknyolásig. Közben a megtehető táv egyre nagyobb lett, így 160-tól 180 kilométerig 3-as fokozat jött, majd 4-es és az utolsó 14 már 5-ösben, minimális tekeréssel. A célig még így sem sikerült teljesen lemeríteni az akkumulátort. 
A villanybringa végig rásegített, üresen egy percet sem gurult, és csak a hosszabb, nagyobb lejtőkön kapcsoltam be a motorféket, ami visszatöltött valamit az akkumulátorba. Bár végig tekerni kellett, de lihegnem sosem kellett, és mindössze két szendviccsel, három csokival és egy fagyival toltam végig az utat. Megérte bevállalni, nem hagyott cserben a gép. Bár a társaim sokszor gyűlöltek, amikor ők felfelé szenvedtek én meg 30-cal robogtam el mellettük.

A csomagtartó 30 kilóig terhelhető, rajta beépített lámpa. A gumipók feláras extra.

Technikai paraméterek

Felhasználási terület

Aszfaltra
Motorteljesítmény 500W
Akkumulátorfeszültség 36V
Akkumulátorkapacitás 20,4 Ah
Nyomatékérzékelő van
Motor elhelyezése hátsó agymotor
Gyártó BULLS
Gumik Schwalbe Energizer Pro
Fokozatok száma 30
Tömeg N/A
Váz Alumínium
Villa Suntour Raidon E, Lockout
Beépített rendszer Green Mover
Akkumulátor Li-ion 735 Wh
Első váltó Shimano Deore XT
Hátsó váltó Shimano Deore XT 10 seb.
Váltókarok Shimano Deore XT
Hatótáv 100 km

Mennyibe kerül?

A Bulls E45-ös bringa nem olcsó darab, 1 260 000 forintba kerül. (Aki soknak tartja, nézze meg ebben a cikkben Rácz úr 430 ezres bringáját, amely 30 – harminc – kilométert bírt a legutóbbi közös kerékpározáson.) Ezért a pénzért egy igen jó cuccokkal felszerelt, nagyon menő bringát vihetünk haza, amelynek az akksija baromi sokat bír és irgalmatlan tempóban lehet vele száguldani. Igen, tudom, ennyi pénzért már autót is lehet kapni, sőt, kettőt is és azok egy feltöltéssel többet is elmennek, mint egy csoffadt Balaton-kör. De örüljünk annak, hogy mégis gyártanak ilyen frankó elektromos bringákat, és reménykedjünk, hogy egyszer talán mi is keresünk annyit, hogy beleférjen egy efféle játékszer. 
Jaj, majd’ elfelejtettem, végül mindannyian sikeresen teljesítettük a kört.
Mellette – Ellene
 • Erős
 • Csendes
 • Jó minőségű felszerelés
 • Megbízható hatótávjelzés
 • Drága
 • Nehéz
 • Nagy a tehetetlensége

Szavazás

Kéne, nem kéne? Mennyire? Szavazz!

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • OKdoki

  http://www.velo.hu/kapcsold-az-otodik-sebesseget-pedeleckorkep.html?katkod=33
  Elnézést a linkért, de a hozzászólásom nem ismétlem meg. :-)

 • v_Petya25

  Lehet csak én nem értem, de ha az első 30km után leesett 20% kraft a legkisebb rásegítéssel, akkor a maradék 170km-en nagyobb rásegítéssel hogy bírta végig? Kb. 150km-nél vége kellett volna lennie a dalnak, nagyobb fokozattal meg még előbb. ???

 • hanyistok

  v-Petya!
  Gondolom a korábbi biciklis stílusa alapján számolta a rendszer a maradék hatótávot. Ezért nőhetett jó ideig a számítógép által saccolt hatótáv is.

 • OKdoki

  Most figyeltem fel egy részletre:
  “a legközelebbi kórház koordinátáit. Légvonalban 6 kilométer, így beugrunk egy laza röntgenre, varrásra. Egy óra múlva újra úton,”
  Azért ez a kórház megérdemel egy vállveregetést! Én a térdben található porc sérülésével mentem be hétköznap este a budapesti Baleseti Sebészetre. Igaz voltak páran, de kb. három órát kellett várnom mire sorra kerültem. Annyira fájt a térdem, hogy a szemetes kukára támasztottam fel, hiszen lábtámaszos székek nincsenek. A takarító jött is szólni, de mivel belátta, hogy úgy sem tud meggyőzni ezért feladta, hogy visszaparancsolja a kukát a helyére.

 • Gianniz

  A mai napig ez az egyik legdurvább (itthon kaphat) pedelec gép. Érdemes megnézni a 2013-as Kékes csúcstámadáson felfelé hogy előzi az amatőr túrabicajos a 7kg-os karbon versenygépeket (amik között szointén van 1+ milliós gép) felfelé:

  https://www.youtube.com/watch?v=wm_KQBLE8bU

 • OKdoki

  Gianniz
  Hát igen, a mostanában (nálunk) elterjedő Bosch-nak nincs ilyen hatótávja, főleg ha átprogramozzák, hogy ne csak 25 km/h-ig segítsen be, hanem 50-ig. A videót azonban nem értem. Mit számít, hogy hogyan előz meg egy Pedalec egyéb bringákat? Főleg, hogy ez a csúcstámadás, egy amatőr megmérettetés, mégis mennyire edzett a résztvevő? Ezzel az erővel egy Nissan Leaf is csatasorba állhatott volna. Lenyomná ezt a kerékpárt, igaz tekerni nem kell, de öten is beférnek.

 • johnny6

  500W-os motor miatt ez már nem kerékpár. Az 1/1975. (II. 5.) KPM

Bicikli 11 millióért, nooormális?!

A jacht után most itt a Bugatti-kétkerekű: a PG bringája műszakilag is odateszi magát, de 39 ezer dolláros ára azért így is magas.

Meghalt egy kisfiú Alonso gokartpályáján

Fernando Alonsót is megrázta az eset, a balesetet kivizsgálják.

Elrajtolt a Hankook Racer Cup új idénye

Izgalmas csatákkal indult el a Hankook Racer Cup bajnokság a hétvégén.

Ésszerű szabadidőautó: Dacia Sandero Stepway

Jó árával, vállalható megjelenésével és élvezetes motorjával a Dacia Sandero Stepway valószínűleg a legolcsóbb szabadidő-autó.

80-nal 80 km-t a Magyarországon gyártott lyukas gumival

Kipróbáltuk, milyen egy defektes autóval gurulgatni 80-nal az országúton, majd megnéztük a tatabányai gyárat, ahol az új csodagumi készül. És megtudtuk, mi a baj a másféle defekttűrő gumikkal.

Bődületes kasszasiker a Halálos iramban 8

A Halálos iramban 8. megint lekörözte a mezőnyt az észak-amerikai mozikban a hétvégén. Az autós akciófilm globális bevételei a csillagok közé repítik a filmet.

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

F1: A McLarennek és a Williamsnek drukkol Hamilton

A háromszoros világbajnok Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton reméli, hogy a két patinás brit csapat lehet még ellenfél számára a világbajnoki küzdelemben.

Kemény balesetet mesél el egy magyar kamionos, videóra vette az egészet

A magyar sofőr előtt kalapot emelünk, azonnal megállt és kiszállt segíteni. Az egészet rögzítette a fedélzeti kamera.

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.