Szombattól piásan is lehet bicajozni

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.07.19. 07.00

Szombattól a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, ha a biciklista biztonságos vezetésére képes állapotban van. Reméljük mindenki képes az önuralomra.

Szombattól a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista biztonságos vezetésére képes állapotban van – derül ki a KRESZ-t módosító rendeletből, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A kerékpárosokat ezután nem lehet megbírságolni alkoholfogyasztás miatt, főúton és mellékúton sem.


A közúti közlekedésről szóló rendelet eddig úgy szólt, hogy járművet csak az vezethet, aki a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és a szervezetében nincs szeszesital fogyasztásából származó alkohol. Viszont ha az illető kerékpáros, és a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, csak a főúton nem ülhetett nyeregbe.

A módosítás szerint viszont ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, akkor lehet a szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol.

Módosult a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságokról szóló rendelet is. Ez eddig a nem gépi meghajtású járművek vezetőinél 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál szabta meg a bírságolási határt, ha a kerékpáros tette nem minősült bűncselekménynek. Akinek a szervezetében ennél több volt az alkohol, és belefutott rendőri ellenőrzésbe, az főútvonalon közlekedve 30 ezer, míg mellékúton 10 ezer forintot fizetett. A mostani módosítással a nem gépi meghajtású járművek sorából törölték a kerékpárt.

Az ötlet természetesen jó, de reméljük mindenki képes lesz az önuralomra és nem úgy gondolkodik, hogy “na ez az egy pohárka még nem árthat”.

Jó tudni ugyanis, hogy a rendőrség adatai szerint 2014 első félévében az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti balesetek számában 5,96%-os növekedés történt, a tavalyi 688-al szemben idén június végéig 729 ittas baleset történt.

Ugyanakkor a kerékpárosokra vonatkozó adatok sem túl fényesek, míg tavaly az első félévben 807, idén már 864 balesetet okoztak. Ráadásul a közúti balesetben meghalt kerékpárosok számában 50% feletti a növekedés történt, 23 fő helyett 37 áldozat, fél év alatt.

Kommentek

 • CsikosTapir

  Csak gratulálni tudok.

 • subtotal

  Természetesen az ötlet nem jó, mert ezzel tovább legalizálják az alkoholos befolyásoltság alatt történő közlekedést.
  Majd a szeszes kerósunk fogja eldönteni, hogy tud-e vagy sem FŐÚTON kerózni???????????
  Én fékeztem már éjszaka blokkolásgátlós recsegéssel egy, a sávom közepén kivilágítatlanul merev részegen imbolygó kerós miatt.
  Ki kellene tenni egy szavazási lehetőséget erről ide a vezess-re!

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.