Szombattól piásan is lehet bicajozni

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.07.19. 07.00

Szombattól a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, ha a biciklista biztonságos vezetésére képes állapotban van. Reméljük mindenki képes az önuralomra.

Szombattól a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista biztonságos vezetésére képes állapotban van – derül ki a KRESZ-t módosító rendeletből, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A kerékpárosokat ezután nem lehet megbírságolni alkoholfogyasztás miatt, főúton és mellékúton sem.


A közúti közlekedésről szóló rendelet eddig úgy szólt, hogy járművet csak az vezethet, aki a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és a szervezetében nincs szeszesital fogyasztásából származó alkohol. Viszont ha az illető kerékpáros, és a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, csak a főúton nem ülhetett nyeregbe.

A módosítás szerint viszont ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, akkor lehet a szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol.

Módosult a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságokról szóló rendelet is. Ez eddig a nem gépi meghajtású járművek vezetőinél 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál szabta meg a bírságolási határt, ha a kerékpáros tette nem minősült bűncselekménynek. Akinek a szervezetében ennél több volt az alkohol, és belefutott rendőri ellenőrzésbe, az főútvonalon közlekedve 30 ezer, míg mellékúton 10 ezer forintot fizetett. A mostani módosítással a nem gépi meghajtású járművek sorából törölték a kerékpárt.

Az ötlet természetesen jó, de reméljük mindenki képes lesz az önuralomra és nem úgy gondolkodik, hogy “na ez az egy pohárka még nem árthat”.

Jó tudni ugyanis, hogy a rendőrség adatai szerint 2014 első félévében az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti balesetek számában 5,96%-os növekedés történt, a tavalyi 688-al szemben idén június végéig 729 ittas baleset történt.

Ugyanakkor a kerékpárosokra vonatkozó adatok sem túl fényesek, míg tavaly az első félévben 807, idén már 864 balesetet okoztak. Ráadásul a közúti balesetben meghalt kerékpárosok számában 50% feletti a növekedés történt, 23 fő helyett 37 áldozat, fél év alatt.

Kommentek

 • CsikosTapir

  Csak gratulálni tudok.

 • subtotal

  Természetesen az ötlet nem jó, mert ezzel tovább legalizálják az alkoholos befolyásoltság alatt történő közlekedést.
  Majd a szeszes kerósunk fogja eldönteni, hogy tud-e vagy sem FŐÚTON kerózni???????????
  Én fékeztem már éjszaka blokkolásgátlós recsegéssel egy, a sávom közepén kivilágítatlanul merev részegen imbolygó kerós miatt.
  Ki kellene tenni egy szavazási lehetőséget erről ide a vezess-re!

Bicikli 11 millióért, nooormális?!

A jacht után most itt a Bugatti-kétkerekű: a PG bringája műszakilag is odateszi magát, de 39 ezer dolláros ára azért így is magas.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.