Bringával a Déli-sarkra

650 kilométer a jégmezőn át

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.12.29. 10.30

December 27-én a brit Maria Leijerstam a világon elsőként érte el a Déli-sarkot biciklivel – pontosabban triciklivel. Masszív járművét a fekvőkerékpárokra szakosodott ICE építette.

Január 20-án vetítik le a brit televíziók azt a dokumentumfilmet, amely a 35 éves Maria Leijerstam elképesztő világcsúcsának részleteit mutatja be. A hölgy – egy egykori üzleti tanácsadó – négy éven át készült szó szerint emberfeletti erőfeszítéssel arra, hogy a világon elsőként bringán érje el a Déli-sarkot. 

Önerős expedíciójának alappillére volt az a különleges háromkerekű fekvőbringa, amelyet az amerikai Inspired Cycle Engineering épített számára. A törékeny testalkatú Maria 45 kilogrammnyi felszerelést (főleg élelmiszert, innivalót és fűtőanyagot) vitt magával 650 kilométeres útjára, amely során szél- és hóviharokkal és átlagosan mínusz 35-40 fokos hidegekkel kellett megbirkóznia. 
Maria Leijerstam december 16-án indult útnak; legjobb napjain több mint 80 kilométert tett meg – igaz, ezt 12 órányi szüntelen kerékpározással; kifizetődtek tehát a 18 órás, monstre edzések. Voltak szakaszok, amikor vontatnia kellett maga után PolarCycle névre keresztelt járművet – így jutott fel például a 2300 méter magas Leverett-gleccser csúcsára. Előfordult, hogy első kerekéig sem látott, ilyenkor teljes egészében a műholdas navigációs berendezésére hagyatkozva kellett haladnia. 
“A lányom 12 éves korában kijelentette, hogy űrhajós lesz. Azóta valóságos kalandor. Nagyon büszkék vagyunk rá” – mondta Maria édesanyja, Adrianne Leijerstam. Egyáltalán nem túlzás, amit mond: a fiatalasszony az elmúlt nyolc évben több ultramaratonon is részt vett, futott sivatagi hőségben és szibériai fagyban egyaránt, kerékpáron számtalan országos bajnoki cím és extrém eredmény birtokosa.

Kommentek

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.