Így bringázz!

Rendőrségi tanácsok kerékpárosoknak

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.08.01. 15.00

A kerékpározáshoz nem kell jogosítvány, ettől azonban a szabályokat még ismerni kell. Mire figyeljünk, ha a kerékpárt választjuk közlekedési eszköznek? Összeállítás.

A kerékpárosok a gyalogosok után a közlekedés legsérülékenyebb résztvevői. Ahhoz, hogy valaki kerékpárra pattanjon, nem szükséges semmiféle vezetői engedély, azonban jó, ha a kerékpárosok tisztában vannak a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokkal – hívja fel a figyelmet összeállításában a rendőrség.

Gyakori baleseti ok, ha nem az út burkolatának és vonalvezetésének figyelembe vételével választják meg haladási sebességüket, figyelmen kívül hagyják az elsőbbségre vonatkozó jelzőtáblákat vagy nem jelzik kanyarodási szándékukat.

Ki? Hol?


Kerékpárral az alábbi utakon közlekedhetnek: kerékpárút, kerékpársáv, nyitott kerékpársáv, zárt kerékpársáv, útpadka, gyalog- és kerékpárút. Ha az út mellett, annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki, a kétkerekű kerékpároknak a kerékpárúton vagy a gyalog- és kerékpárúton kell közlekedniük, tehát ebben az esetben az úttesten nem közlekedhetnek.

Járdán csak a feltételek megléte esetén, (ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan vagy 12 éven aluli gyermek esetében  Főútvonal jelzőtáblával jelzett úton, legfeljebb 10 km/ó sebességgel, a gyalogosok zavarása nélkül szabad közlekedni.

Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen átkelve szálljon le kerékpárjáról és tolja át a túloldalra, hiszen csak így számít gyalogosnak.

A kerékpár felszerelése

A közúti forgalomban lévő kerékpár kötelező tartozékai: könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés, két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezet, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat, hangjelző berendezés, amely csak csengő lehet, egy elől fehér, vagy kadmium sárga fényt adó lámpa, a kerékpáron vagy a kerékpároson legyen egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző folyamatosan égő vagy villogó lámpa  és hátul egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő, legalább az első keréken legalább 1 db borostyán sárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverő (küllőprizma).

Kiegészítők

A kerékpáros számára ajánlott: bukósisak, térd- és könyökvédő, napszemüveg. Jó, ha van a kerékpáron szerszámtáska, pumpa és kulacstartó is.

2008. január 1-je óta lakott területen kívüli út úttestjén közlekedő kerékpárosnak éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt kell viselnie, hiszen közvilágítás nélküli útszakaszon csak ebben az esetben észlelhetőek.

Jó tudni


Sok kerékpáros elbizonytalanodik, amikor a forgalmat rendőr irányítja. A karos forgalomirányítás lényege, hogy amikor a rendőrt elölről vagy hátulról látjuk, akkor ez tilos jelzést jelent. Amikor a karját függőlegesen felemeli, szintén meg kell állni, mert az a forgalom irányának a megváltozását jelzi. Ha a rendőr kinyújtott karjával párhuzamosan érkezünk, akkor szabad az út.

A “behajtani tilos” jelzőtáblával jelzett útra akkor hajthat be kerékpáros, ha kiegészítő tábla azt megengedi és az utca másik oldalán az “Egyirányú forgalmi út” jelzőtábla alatt kiegészítő táblával figyelmeztették a járművezetőket a szembejövő kerékpárosok közlekedésére.

Kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat egy 10 évnél nem idősebb utast pótülésen. Ebből érdemes beszerezni a szállítandó gyermek méretéhez leginkább igazodó pótülést.

Forrás: Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.