Bringával a hátunkon megbüntetnek?

Hogyan szállítsunk kerékpárt?

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2013.07.29. 17.30

Az Európában bevett bicikli-szállító módszer nálunk komoly büntetést ér. Van más megoldás, vagy mindenképpen fizetni kell?

A cikk apropóját egy július 14-i hír adta: “Ketten megsérültek, amikor a tetejére borult egy személygépkocsi egy másik autóról leesett bicikli miatt vasárnap az M3-as autópályán Hatvan térségében – közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.”
Vajon tényleg ennyire veszélyes lehet egy egyszerű kerékpárszállítás? Megnéztük a lehetőségeket, szabályokat, buktatókat és megkérdeztük, mennyire büntetnek. 

Hová tegyük?

A legkézenfekvőbb válasz a tető. Hosszú évekig, évtizedekig mindenki ott szállította a bringát, aki nem platós IFA-val járt nyaralni. Aránylag olcsó és egyszerű megoldás, csak egy átlagos tetőcsomagtartó, tetősín kell hozzá, amire pár csavarral lehet rögzíteni a bicikliket tartó felépítményt. Előnye, hogy nem kerül sokba, hátránya, hogy túl gyorsan nem érdemes vele menni, mert éles kanyarban, vagy vészfékezésnél közel sem biztos, hogy nem szakad le a fejünk fölé rögzített biciklikupac.  Ennél csövesebb megoldás – emlékszem életem első és egyetlen duatlon futamára érkeztünk így a Trabanttal – ha csak úgy lapjával egymásra illeszti a bringákat az ember és alaposan lekötözi őket. Igaz, ezt drágább bringákkal senki nem teszi meg nyugodt szívvel.
Az állított bringákkal a száguldozás mellett még akkor is érhet kellemetlen meglepetés, ha megszokásból hajtunk be vele a mélygarázsba. Emellett a felpakolás, lerámolás sem éppen könnyű feladat, az alacsonyabb, vagy éppen kevésbé erős emberek megszenvednek majd vele. 
Alább az AAC által készített teszt, amelyben néhány hagyományos elrendezésű, illetve az autó vonóhorgára, hátra felszerelhető biciklitartót próbálnak ki, melyik mennyire biztonságos, ha nemcsak békésen autózunk velük. Az eredmény talán nem meglepő, a drága, márkás cuccok jobban teljesítettek, mint a filléres vetélytársak. 

Mit mond a KRESZ?

Különösebb szabályt nem találunk a kerékpárszállítással kapcsolatban, így legfeljebb a rakományszállítással kapcsolatos rendelkezések között próbálhatunk eligazodni.
Tehát:
(2) A rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Gondoskodni kell különösen arról, hogy a rakomány
a) a jármű vezetőjét a szabad kilátásban és a vezetésben, a forgalom többi résztvevőjét pedig a jármű fényjelző berendezéseinek észlelésében ne akadályozza;
b) a jármű ajtajainak, illetőleg a rakfelület oldalfalainak lezárását ne gátolja;
c) egyenletesen és úgy legyen elhelyezve, hogy a jármű stabilitását számottevően ne rontsa;
d)291 úgy legyen rögzítve, hogy el ne csússzék, le ne essék, ki ne ömöljék, továbbá olyan módon legyen lefedve (letakarva), hogy le ne szóródjék;
e) az elkerülhetetlennél nagyobb zajt, szennyeződést ne okozzon;
f) magassága – a jármű magasságával együtt – a négy métert ne haladja meg;
g)292 a járművön – a (3) és (7) bekezdésben foglalt eseteket kivéve -, illetőleg annak rakfelületén ne nyúljék túl.
(3)293 Zárt kocsiszekrényű jármű tetején rakományt elhelyezni csak abban az esetben szabad, ha a járműre tetőcsomagtartó van felszerelve. Személygépkocsi tetőcsomagtartóján rakomány abban az esetben is szállítható, ha a járművön előre és hátra legfeljebb 40-40 cm-re túlnyúlik.
 (7)294 A gépkocsi hátsó részéhez rögzített rakományt úgy kell elhelyezni, hogy
a) a gépkocsi hátsó részén elhelyezett világító és fényjelző berendezések és a rendszámtábla látható legyen,
b) a gépkocsi hossztengelye irányában hátrafelé legfeljebb 1 m-re, oldal irányban legfeljebb 0,4 m-re nyúljon ki,
c) a rakomány szélessége 2,5 m-t ne haladja meg,

Kényelmes, de drága

Aki gyakran és messzire szállít kerékpárokat, és nincs különösebb autómárka-heppje, annak érdemes szétnézni az Opel kínálatában. Az ő fiókos, az autó hátuljából kirángatható megoldásukba még a hazai rendőrök sem tudnak belekötni, mivel itt a rendszám az eredeti helyén marad, csak a fiókkal együtt hátrébb csúszik. 
A FlexFix fantázianevű megoldás alapból két kerékpárnak kínál elég helyet, de kiegészítővel akár négy darab is felpakolható hátra, a gyári két helyre darabonként 30 kilós biciklit lehet rögzíteni – tehát akár az elektromos kerékpárt is elbírják – a kiegészítős helyekre pedig 20 kilogrammos bringákat lehet rögzíteni. Mindezt modelltől függően, nagyjából 200-220 ezer forintért. A felpakolás itt kényelmes, könnyű, a bringák stabilan utaznak, és mindezt teljesen szabályosan teszik. A megoldás egyetlen hátránya – ha ez egyáltalán az – hogy csak Opelhez rendelhető, és azokból sem mindhez.

Kényelmes, megfizethető, de itthon szabálytalan

A tetőcsomagtartók után aztán valakinek eszébe jutott, hogy sokkal jobb helyen vannak a kerékpárok az autó háta mögött, vagy a vonóhorogra, vagy a hátsó ajtóra rögzített tartón. Könnyen fel és lerámolhatóak, emellett alacsonyabb súlypontjuk miatt nem is lobognak ijesztően a kanyarokban, és gyorsabban is lehet velük autózni. Csupán egyetlen hátránya van, a szerkezet megrakva könnyen kitakarhatja az autó hátsó rendszámát, lámpáját. A bajt hamar orvosolták, kiegészítő lámpák felszerelésével, illetve pótrendszám kiadásával. De mi egy kicsit lemaradtunk.
Nálunk ugyanis a szabályok szerint nem takarhatja ki semmi a rendszámot, de nem is szerelhető le a gyári helyéről büntetlenül, hogy jobban látható helyre tegye a sofőr. 

Egy magyar példa. A vezető jóhiszeműen, de szabálytalanul járt el, amikor átszerelte a rendszámot a bringatartóra.

Megkérdeztük a rendőrséget is, hogy ők mit szólnak ehhez a Nyugat-Európában bevett szokáshoz, magyarul  van-e arra mód, hogy az autó rendszámával megegyező tartalmú pót-rendszámot szerezzen be a tulaj, hogy jól olvasható legyen úgy is, hogy 3-4 bicikli lóg az autó hátulján. Pláne annak fényében, hogy külföldön büntet azért a rendőr, ha nincs ilyen extra rendszámunk.  
Az első válasz meglepő volt: “A rendszámtáblára vonatkozó hazai rendelkezések a nemzetközi normáknak megfelelnek. Nincs információnk a levélben említett külföldi példára vonatkozóan.”
Aztán elküldtem azt a dán példát, ahol tisztán látszik a piros pótrendszám. Erre már valóban használható válasz érkezett, aminek a lényege az, hogy a rendszámot a kerékpárok nem takarhatják el, és a hátsó rendszámot sem szabad leszedni és máshová rögzíteni. Sakk-matt. Ha nem látszik a rendszám, azért büntetnek, ha látszik, mert átraktuk, akkor azért. 

Mennyire büntetnek?

“A szabályok megsértése alkalmas lehet a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 224. §-ba ütköző, a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértési tényállás megállapítására, és 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, vagy – szabálysértési eljárás lefolytatását követően – 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal büntethető.”
Logikusnak tűnik, egy a rendszámmal megegyező tartalmú másolat vagy matrica készítése is, de ettől is óvnánk mindenkit. Ne próbálják meg.
“A rendszám másolatának elkészítése, annak járműre, vagy járműtartozékra való felszerelése megvalósíthatja a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 347. §-ban foglalt, az egyedi azonosító jellel visszaélés bűncselekmény törvényi tényállását.”
Puff neki, ez sem működik.

Európában bevett gyakorlat a pótrendszám. Itthon még nem sikerült elérni, hogy legyen valami hasonló megoldás, pedig már a rendőrség is jelezte, hogy volna rá igény.

Jó hír, hogy a rendőrséget már sokszor megkeresték a témában, így “a rendőrség többször fordult jogszabály-módosító javaslattal a jogalkotó irányába, amelynek célja egy olyan rendszámtábla kiadásának biztosítása, amelyet külön engedéllyel fel lehet szerelni a kerékpárszállító eszközökre.”
Szóval itthon akármennyire is ez tűnik a legjobb megoldásnak, az autó hátuljára szerelhető bringatartó sajnos egyelőre kiesik a választható lehetőségek közül. Hacsak nem sikerül olyat szerezni, amely valamilyen csoda folytán nem takarja el a rendszámot, lámpát. 

Szavazás

Te hogyan szállítod a bringát?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • ricsifcb

  És mi van azokkal a külföldiekkel,akiknek az országuk szerint JOGOSAN állítottak ki harmadik rendszámot,pont az ilyen és ehhez hasonló kívülre rögzíthető motyók miatt?Akiknek így ezen formában HIVATALOSAN is látszik az EREDETI rendszám,és a tartóra helyezett világító testek is betöltik funkciójukat.Csak mert nekem is van hasonló a német rendszámos autómon,akkor Magyarországon megbüntetnek érte?

 • Xebulon

  Nem lehetne levizsgáztatni utánfutóként? Persze vizsgáztatni kell, és vásárláskor eredet vizsga, átírási illeték stb.

 • hova

  Igen,mert Németországban megihatsz egy pohár sört büntetlenül, ez a németek törvényes, MO-n ezért elveszik a jogosítványod. Egyébként is “megmondták” hogy az EU nyugateurópai része elmaradott, sivár vidék.Mi vagyunk a legjobbak!!

 • Köcsögnepper

  @Xebulon:
  “Nem lehetne levizsgáztatni utánfutóként?”

  Nem utána fut, hanem rajta.

  @ricsifcb:

  Természetesen nem büntethetnek meg.

 • epipapi

  A megoldás, az összehajtható kerékpár!

 • PROVOCATOR

  Magyarországon minden a büntetésekre van kihegyezve. A ’90-es években a bunkó rendőrök az utólag felszerelt pótféklámpáért büntettek a gyáriért nem, aztán a kék ledekre száltak rá miközben a karácsonyfa kinézetű kamionokkal nem foglalkoztak. A hülye törvényeink azért vannak, hogy büntethessenek.

 • Pohoss

  Sziasztok
  Nekem a hátsó ajtóra felszerelhető biciklitartóm van. Sokkal biztonságosabb mint a tetőn szállított biciklitartó, ezért nem értem miért nem támogatják ezt a megoldást. Több rendőrrel is találkoztam már, de nem volt bünti….. még eddig!!!

 • Guevara

  ricsifcb: Na igen, érdekes kérdést vetettél fel, a bringaszállítás témakörén túl is. Elvileg meg kéne hogy büntessnek, mert nem a nálunk érvényes KRESZ szerinti járművel közlekedsz. Tévedés ne essék, nem azt mondom hogy örülnék ha megbüntetnének. Viszont úgy tudom, hogy vannak különböző nemzetközi egyezmények, amik szerint a felek használhatják a saját országukra vonatkozó szabályoknak megfelelő járművüket a másik országában is. De ennek persze jó lenne valahol utánanézned. Így viszont felmerül az a kérdés is hogy engem, magyar rendszámosként, vajon megbüntetnének e Németországban, ha leszerelem a rendszámot és ráteszem a bringaállványra?..

 • ricsifcb

  Az egészben az a leg furcsább,hogy itt Németországban teljesen természetes hogy egy harmadik rendszámot csináltatsz(kb.5 perc alatt egy kis üzletben,városonként akár több tíz helyen is,amit meg is várhatsz…),és azt már rakhatod is föl az az ilyen és ehhez hasonlatos hordozó motyókra,és nem kell az autódról föl-le rakosgatnod az eredetit!Teljesen logikus!Magyarországon így hogy csak egyetlen cég csinál táblákat,eleve rendkívül hosszúvá válik így a folyamat,de nem értem miért nem lehetséges???Csak szándék kérdése lenne,de úgy látszik a magyar állam,és jogalkotók ebben is a beton rugalmasságával vetekednek!

 • Guevara

  Vajon mi a helyzet azokkal az autókkal amiknél már a vonóhorog is kitakarja a rendszámot részben, mégis simán kapnak műszakit?
  http://all-suzuki.info/wp-content/uploads/Suzuki/Wagon%20R+/148545881/Suzuki__Wagon%20R+_Silver%20metallic.JPG

 • zoldfulu2000

  A legviccesebb a belga rendszer. Kapsz egy darab hivatalos rendszámot, a kocsi orrára pedig megoldod ahogy akarod (pl matrica).

  Sőt a rendszám nem is tartalmaz mást csak a számot, így a körítést (pl fenségjelzést) is magad biztosítod (tipikusan ingyenes reklámkerettel).

  A kocsi elején pedig szerepel egy fenségjelzés nélküli, 6 vagy 7 jegyű rendszám.

  Nem mindenhol parázzák ezt ennyire… :) De mondjuk ők nem is az ügyeskedésről híresek, talán ezért sem áll rá automatikusan az emberek ellehetetlenítésére a rendszer…

Bicikli 11 millióért, nooormális?!

A jacht után most itt a Bugatti-kétkerekű: a PG bringája műszakilag is odateszi magát, de 39 ezer dolláros ára azért így is magas.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

F1: Hamilton már nem is emlékszik Rosbergre

Lewis Hamilton végleg lezárta magában azt a fejezetet, amely a Nico Rosberg elleni, házon belüli csatájáról szólt.

F1: Kubica nem zárja ki a második debütálást

Robert Kubica egyre nyíltabban beszél arról, hogy újra megpróbálkozik a Forma-1-gyel.

Finom kis KRESZ-anomáliára bukkantunk Budapesten

Tudod mi az a három úttestű út és hogy hol van ilyen? Mutatjuk.

F1: A szabad gumiválasztást el lehet felejteni!

A Pirelli motorsportfőnöke azt mondja, kizárt, hogy teljesen a csapatokra-pilótákra bízzák, ki milyen gumit használ a versenyhétvégéken.

Csökken az üzemanyagok ára

Szerdán megáll az üzemanyagok árának emelkedése, a benzin és a gázolaj is olcsóbb lesz.

Ősszel jön az 1000 lóerős Mercedes hibrid!

Szeptemberben mutatja be eddigi legextrémebb autóját a Mercedes-AMG. A Project One több mint ezer lóerős lesz.

F1: Átírhatják a túl szigorú motorszabályt

A Forma-1 szabályait előkészítő Stratégiai Munkacsoport mai ülésén lazíthatnak egy motorszabályon, emellett a Honda hóna alá is nyúlhatnak a riválisok.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.