Változhat a KRESZ, ezek lehetnek az új szabályok

Szerző: Vezess levél küldés 
Dátum: 2017.02.07. 11.07

Új szabályokat vezethetnek be a KRESZ-ben, a javaslatcsomag már elkészült, a bringásokra vonatkozik.

Változhat a KRESZ, ezek lehetnek az új szabályok

A Magyar Kerékpárosklub javaslatcsomagot készített a magyar kerékpárügyi kormánybiztosnak, hogy a KRESZ-t sokkal bringabarátabbá tegyék.

A javaslat főbb pontjai

  • Másképp és érthetőbben kellene meghatározni, hogy kerékpárral mikor, hol kell közlekedni, lazíthatónak látják az egymás mellett kerékpározás ma még szigorú tilalmát, de a legfontosabb, hogy javasolják a választható kerékpárút fogalmának és jelzésének bevezetését. Ahol ezt alkalmaznák, ott a kerékpáros választhatna, hogy az úttesten vagy a kerékpárúton halad. Külföldi példákkal igazolták, hogy ez növeli a közlekedés biztonságát. Másrészt hosszabb távon jobb minőségű kerékpárutakat eredményez.
  • Az idei tél tapasztalatai is azt mutatják, hogy szükséges a kerékpárutak kötelező használata alóli felmentés, amikor a kerékpárút jeges, csúszós, ám a párhuzamos úttest le van tisztítva. Ilyenkor a gépjárművezetők nagy része is toleránsabb a kerékpárosokkal.
  • Szintén a nemzetközi gyakorlathoz illeszkedik az a javaslat, hogy lakott területen a kerékpárutak használata váljon alapesetben irányhelyessé.
  • Konkrét minimumértékek felvétele a KRESZ-be a kerékpáros előzésekor betartandó oldaltávolságra vonatkozóan.
  • A körforgalomban a körpályán az egy nyomon haladó járművek kapjanak felmentést a jobbra tartás kötelezettsége alól.
  • Főként a tapasztalatlanabb bringásoknak lehet segítség, ha az irányjelzést csak a kanyarodási művelet megkezdéséig kell adniuk, nem pedig kanyarodás közben végig.
  • Javasolták a kerékpáros utca fogalmának és jelzésének bevezetését is — példaként említve egy vizsgálatot, amely München példáján igazolta, hogy a kerékpáros utcák kijelölése nemcsak biztonságosabbá teszi a közlekedést, és növeli a bringások számát, hanem az utcában lakók életminőségét is kedvezően befolyásolja.

Ezeken felül javaslatot tettek olyan kérdésekben is, melyek segítenék a gyermekekkel kerékpározást, engedélyeznék a sportolók, edzést végzők bolyban haladását. Ezen kívül kezdeményezték, hogy a licenccel rendelkező sportolók számára legyenek könnyítések a kerékpár kötelező felszerelésére vonatkozóan, és igénybe vehessenek olyan utakat is, ahol egyébként tiltott a kerékpározás.

Pásti Imre, a BKK közlekedésbiztonsági vezetője hangsúlyozta: Budapesten egyértelműen kimutatható, hogy a kerékpárutak a legbalesetveszélyesebbek. Kételyek egyedül az előzési oldaltávolság konkrét értékeivel kapcsolatban fogalmazódtak meg, ebben a kérdésben még vitákra számítanak.

A közlemény szerint a minisztérium is készül a változtatásokra, mivel az utóbbi években jelentősen megnőtt a bringások száma.

Mi várható a folytatásban?

A munka következő fázisában – az egyes tárcák, hatóságok, intézmények képviselői által az ülésen elmondott észrevételek figyelembe vételével, a kormánybiztosság koordinálásával — a javaslatok egységesítése, a jogalkotók számára szükséges formába hozatala következik. Ez február közepéig megtörténik.

Ezután kerül sor a jogszabály-módosítás előkészítésére, ami már a minisztériumok feladata lesz.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

Már rendelhető az Audi családi villanyautója

Habár a szériaverziót még be sem mutatták, az érdeklődők máris megrendelhetik az Audi hamarosan piacra lépő elektromos gépkocsiját.

Világrekorder izommotor a BMW 5-ösben

Új variánssal bővül a BMW 5-ös széria portfoliója. Az M550d xDrive minden egyes turbófeltöltőjére 100 lóerő jut.

Önjáró autók üzembe helyezését tervezik

Bő két év múlva már vezető nélküli autók közlekedhetnek a London és Oxford közti 100 kilométeres úton, ha valóra válnak egy frissen létrehozott brit konzorcium tervei.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

F1: Alonso jutalékot kér Buttontól

Fernando Alonso nyugodtan készül az Indy 500-ra, biztos benne, hogy a McLaren nélküle is meglesz Monacóban. Bár pontszerzési esélye lenne Monte-Carlo utcáin, Indianapolist nagyobb lehetőségnek látja.

Ölében kisbabával vezetett egy nő, a videó miatt forrong a Facebook

A közösségi média mostanában kapta fel ezt a videót, és a vélemények megdöbbentően vegyesek.

F1: Betiltják a cápauszonyt, jön az új fejvédő

A Forma-1-es Stratégiai Munkacsoport keddi ülésén több fontos döntést is hoztak a 2018-as szezonra. Kiiktatják a cápauszonyokat és a T-szárnyakat, új fejvédőt fejlesztenek, és a futamok újraindításában is változás jön.

Itt egy csokor tuskó, akik nem tudják, hogyan kell parkolni

Ha csak egy autós is meggondolja magát, már megérte.

Audi RS3: Megnéztük hogy készül, és ki is próbáltuk

Évente egyszer biztosan van valami rendezvény a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben. A mostani apropóját a március 10-től gyártott Audi RS3 Limousine adta.

Használt autó: nagypályás használt BMW egy új Škoda Octavia árában

2017. februárjában, az utód értékesítésének indulásával kifutott az F10-es BMW 5-ös. Öt-hatmillióval be lehet szállni, egy kompakt autó árából. Megéri kockáztatni a használt luxusautóval?

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

F1: A Mercedes segíti ki a Hondát?

Brit sajtóértesülés szerint a Mercedes beszáll a Honda motorfejlesztésébe. A Red Bull nem örül a rivális felzárkóztatásának.

F1: Kínszenvedés lesz megegyezni az új motorokról

A Forma-1 új motorformulára vált 2021-től, sokan előre látják, hogy nem lesz könnyű megegyezni erről.

F1: Komoly veszélyben volt Wehrlein pályafutása

A Sauber versenyzője, Pascal Wehrlein szerint a Bajnokok Tornáján szerzett hátsérülésére a karrierje is rámehetett volna, ha nem adott volna magának elég időt a felépülésre.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.