Változhat a KRESZ, ezek lehetnek az új szabályok

Szerző: Vezess levél küldés 
Dátum: 2017.02.07. 11.07

Új szabályokat vezethetnek be a KRESZ-ben, a javaslatcsomag már elkészült, a bringásokra vonatkozik.

Változhat a KRESZ, ezek lehetnek az új szabályok

A Magyar Kerékpárosklub javaslatcsomagot készített a magyar kerékpárügyi kormánybiztosnak, hogy a KRESZ-t sokkal bringabarátabbá tegyék.

A javaslat főbb pontjai

  • Másképp és érthetőbben kellene meghatározni, hogy kerékpárral mikor, hol kell közlekedni, lazíthatónak látják az egymás mellett kerékpározás ma még szigorú tilalmát, de a legfontosabb, hogy javasolják a választható kerékpárút fogalmának és jelzésének bevezetését. Ahol ezt alkalmaznák, ott a kerékpáros választhatna, hogy az úttesten vagy a kerékpárúton halad. Külföldi példákkal igazolták, hogy ez növeli a közlekedés biztonságát. Másrészt hosszabb távon jobb minőségű kerékpárutakat eredményez.
  • Az idei tél tapasztalatai is azt mutatják, hogy szükséges a kerékpárutak kötelező használata alóli felmentés, amikor a kerékpárút jeges, csúszós, ám a párhuzamos úttest le van tisztítva. Ilyenkor a gépjárművezetők nagy része is toleránsabb a kerékpárosokkal.
  • Szintén a nemzetközi gyakorlathoz illeszkedik az a javaslat, hogy lakott területen a kerékpárutak használata váljon alapesetben irányhelyessé.
  • Konkrét minimumértékek felvétele a KRESZ-be a kerékpáros előzésekor betartandó oldaltávolságra vonatkozóan.
  • A körforgalomban a körpályán az egy nyomon haladó járművek kapjanak felmentést a jobbra tartás kötelezettsége alól.
  • Főként a tapasztalatlanabb bringásoknak lehet segítség, ha az irányjelzést csak a kanyarodási művelet megkezdéséig kell adniuk, nem pedig kanyarodás közben végig.
  • Javasolták a kerékpáros utca fogalmának és jelzésének bevezetését is — példaként említve egy vizsgálatot, amely München példáján igazolta, hogy a kerékpáros utcák kijelölése nemcsak biztonságosabbá teszi a közlekedést, és növeli a bringások számát, hanem az utcában lakók életminőségét is kedvezően befolyásolja.

Ezeken felül javaslatot tettek olyan kérdésekben is, melyek segítenék a gyermekekkel kerékpározást, engedélyeznék a sportolók, edzést végzők bolyban haladását. Ezen kívül kezdeményezték, hogy a licenccel rendelkező sportolók számára legyenek könnyítések a kerékpár kötelező felszerelésére vonatkozóan, és igénybe vehessenek olyan utakat is, ahol egyébként tiltott a kerékpározás.

Pásti Imre, a BKK közlekedésbiztonsági vezetője hangsúlyozta: Budapesten egyértelműen kimutatható, hogy a kerékpárutak a legbalesetveszélyesebbek. Kételyek egyedül az előzési oldaltávolság konkrét értékeivel kapcsolatban fogalmazódtak meg, ebben a kérdésben még vitákra számítanak.

A közlemény szerint a minisztérium is készül a változtatásokra, mivel az utóbbi években jelentősen megnőtt a bringások száma.

Mi várható a folytatásban?

A munka következő fázisában – az egyes tárcák, hatóságok, intézmények képviselői által az ülésen elmondott észrevételek figyelembe vételével, a kormánybiztosság koordinálásával — a javaslatok egységesítése, a jogalkotók számára szükséges formába hozatala következik. Ez február közepéig megtörténik.

Ezután kerül sor a jogszabály-módosítás előkészítésére, ami már a minisztériumok feladata lesz.

Eladó a BMW, amiben Tupacot lelőtték

A híres és hírhedt énekest,Tupac Shakurt 1996-ban lőtték le, amikor épp egy Las Vegasban lévő koncertre tartott. A BMW, amiben a halálos lövések érték, most eladó.

F1: A Mercedes tarolt az első tesztnapon

Az első Forma-1-es előszezoni tesztnapon a Mercedes a legtöbb és leggyorsabb kört is elkönyvelhette. A Ferrari is tisztességgel dolgozott, a McLarennél viszont nem festenek jól a dolgok.

Nem lesz EU-s vizsgálat az F1 eladása miatt

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős európai biztos úgy döntött, hogy nem indítanak vizsgálatot a Forma-1 eladása miatt.

Egészen magas szinten űzi az öreg a karosszériázást

Toppon van a bácsi, látszik, hogy a legmagasabb iskolában tanulta el az alapokat. Innen nincs fentebb.

A modern autók rákfenéje, a méregdrága kettős tömegű lendkerék

Gajdán Miklós kollégánk a modern, turbós autókban már kopóalkatrészként számon tartott kettős tömegű lendkerék alkalmazásának okát járja körbe. Ezért van szükség erre a drága alkatrészre.

Képcunami a Forma-1-es tesztről

Több tucatnyi fotó és számos videó a 2017-es Forma-1-es autók első napjáról Barcelonából.

A tíz legfurcsább raliautó, amit valaha pályára engedtek

Igen különleges látványt nyújtottak ezek a versenyautók, amikor elrúgták a murvát és csattogott a kipufogó. Következzen most tíz unortodox raliautó, amire soha nem számítanál a pálya szélén ácsorogva.

F1: Máris leírta az évet a Williams?

Claire Williams csapatfőnök szerint “nagy kihívást jelentő” szezon előtt áll a Williams az idén, ami ritkán szokott jót jelenteni.

F1: A Mercedes máris ledarált egy versenytávot

Az első 2017-es Forma-1-es teszt első délelőttjén a Mercedes több mint egy versenytávot lehúzott Valtteri Bottasszal, a leggyorsabb viszont a Ferrari volt. Gondban a McLaren és a Red Bull.

F1: Trumphoz hasonlították a McLarent, kiakadt a net

Az egyik Forma-1-gyel foglalkozó Twitter-csatornán Donald Trump amerikai elnökhöz hasonlították a McLarent.

Így spórol a gázolajjal a Škoda

Négy gázüzemű teherautót állított munkába a Škoda a Mladá Boleslav-i gyárában. Ily módon nemcsak a károsanyag-kibocsátás, de a gázolajra fordítandó összegek is csökkenhetnek.

F1: A jövő héten visszatérhet a sérült pilóta

Sajtóértesülések szerint az első barcelonai tesztet nyaksérülés miatt kihagyni kényszerülő Pascal Wehrlein a jövő héten már beülhet a Sauberbe.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.