Harc a szélvédőt borító jégpáncél ellen

Szerző: Vezess levél küldés 
Dátum: 2016.11.15. 12.35

A hétköznapokon a legkényelmesebb, hatékony módszer egy legalább gumírozott véggel ellátott jégkaparó és jégoldó spray kettőse, ezeket az autóban tartva még a váratlanul jött lefagyott szélvédőt is pár perc alatt leküzdhetjük.

Ma a reggeli fagy hizlalta, szélvédőn tanyázó jég juttatta eszünkbe, hogy ideje újra felidézni mindent, amit a jégkaparásról eddig tudtunk. Szerencsére akad egy 2013-as cikk, ami ma is hasznos információkat hordoz. Elővettük.  

Legyőzni pofonegyszerű, temérdek módszerrel likvidálhatjuk a kilátást gátoló opálos réteget, viszont ha nem készülünk fel, csak a vészmegoldások maradnak. A reggeli rohanásban pedig komoly érvágást jelent tíz perc, amíg a zsebből előhúzott kuponkártyával akkora lőrést satírozunk magunk elé, amivel már megkockáztatható az indulás.

Legfontosabb a felkészülés!

Leghatásosabb módszerként a régóta alkalmazott garázs említhető meg. A takarítási idő így nullára csökken, az esetleges port elég teli tüdőből lefújni, és már készen is állunk az indulásra. Nyilván ár/érték arányban ez a legkomolyabb befektetés, de hosszú távon garantáltan megtérül. Második, szintén effektív megoldás az, ha valamilyen burkolattal távol tartjuk az ármánykodó jeget. Filléres trükk, elég egy lakásból kiebrudalt pokróc, amit az ablaktörlők alá is begyűrve, súlyokkal rögzítve fél percre szoríthatjuk le a reggeli jeges küzdelem időtartamát.

A felkészülés a legfontosabb, ha rendelkezünk a megfelelő eszközökkel, gyerekjáték a jég eltüntetése.

Természetesen az élelmes vállalkozók megtalálták ezt a piaci rést is, pár ezer forintért beszerezhetjük a célra fejlesztett fagyvédő fóliát, amit alkalmazva már garantált a siker. Amit semmiképp sem ajánlunk, az a kartonpapír! A kiadós hóesés, enyhébbre forduló, majd megint kopogóssá váló idővel könnyen kartoncafatokkal erősített jégréteget eredményez, amit még nehezebb levakarni.

Ha a környezetkímélő megoldások helyett inkább némi vegyszerre bíznánk a dolgot, akkor a kesztyűtartóban lakó jégoldó jelenthet gyógyírt a kialakult helyzetre. A spray erejét alkalmazva egy alapos permetezés után a munka nehezét elvégzi az ablaktörlő. Hátránya, hogy a vastagabb jéghez rengeteget kell fújni, ha nem akarjuk tönkre vágni a lapátokat. Költségfaktort tekintve ez a megoldás a második legdrágább a garázs után, mivel a jégkaparókkal, takarófóliákkal ellentétben itt nem egyszeri befektetésről van szó.

Telített a jégkaparók a piaca, a semmire sem jó 50 forintos vacaktól egészen a kombinált megoldást kínáló 800-1000 forintért árult luxus darabokig terjed a skála

A szilárd halmazállapotú víz elleni küzdelem Kalasnyikovja a jégkaparó. Világszerte elterjedt, egyszerű és megbízható konstrukció, nincs bonyolult alkotórésze, nem merül le az elem, nem fogy ki a hajtógáz. Csak célzunk és toljuk, a jég pedig pusztul.

Igaz, jégkaparó és jégkaparó között is akad különbség, a műanyag fröccsöntő üzemekben véletlenül pár millió darabban legyártott 50 forintos darabtól kezdve egészen a kézre húzható vagy kefével felturbózott 800-1000 forintos luxustípusokig terjed a skála. A témában végzett kimerítő, átfogó tesztünket ITT olvashatja.

Gyári megoldások

Az autógyártók sem siklottak el az évtizedek óta fennálló probléma felett. A Ford által divatba hozott, fűtőszálakkal ellátott első szélvédő mára egyre elterjedtebb, használatával a legkényelmesebb módon szabadulhatunk meg a kilátást zavaró rétegtől. A Skoda inkább a manuális takarításban nyújt segítő kezet a Rapid, Octavia, Kodiaq, Fabia típusok üzemanyagtöltő nyílásba rejtett gyári jégkaparójával.


A fűtött ablakmosó folyadékkal működő rendszerek alkalmazása szintén bevett szokás. Egy ilyen egyszerű, a hűtőfolyadékot felhasználó szerkezetet akár otthoni körülmények között is össze lehet ütni, de aki nem sajnálja a pénzt, és profi eszközre vágyik, annak a HeatShot jelenthet megoldást. Ez a kütyü igen hatékonynak tűnik a felvételek alapján, hirtelen halállal tünteti el a jeget, kérdés, hogy nálunk megéri-e ez a befektetés.

Mit tegyünk?

Az átlagautós három perc alatt szabadul meg a kocsija ablakaira fagyott csapadéktól. Évi összesítésben ezzel már elég üzemanyag válik feles energiává, hogy abból 13 ezerszer meg lehetne kerülni autóval a Földet – figyelmeztet egy angol biztosítótársaság felmérése.

Ha egy átlagos, négyhengeres benzines motor hidegen, amikor sokkal magasabb a fogyasztása, mint üzemmelegen, óránként mondjuk, 2 litert fogyaszt, akkor, aki három perc helyett 10 percet tölt jégkaparással, 0,33 deci benzint tüntet el tankjából feleslegesen. Ennek elégetésekor 388,3 gramm szén-dioxid keletkezik, teljesen értelmetlenül, mert hidegen járatva a motor nagyon lassan melegszik be. Érdemes a két folyamatot szétválasztva, már tiszta szélvédővel beröffenteni a blokkot, és menet közben enyhe gázzal, korán felkapcsolva, finoman vezetve bemelegíteni a motort.

Végszükség esetén jól jön egy pénztárcából előkapart felesleges plasztikkártya, de hosszú távon nem tesz jó a szélvédő egészségének

A lábasban lehozott forró vizet is illik elfelejteni. Bár megemlítettük a meleg folyadékkal működő rendszereket, nem mindegy, hogy megfelelő hőmérsékleten porlasztott anyag kerül a szélvédőre, vagy egyszerűen nyakon öntjük egy tál kopóvízzel. Nagy valószínűséggel túlélné a megpróbáltatást, de ha már van egy apró, alig látható sérülés, akkor a hirtelen hőmérséklet-változástól sokkal könnyebben végigszalad a repedés, ami már el nem odázható cserét von maga után.

Ne használjunk pontgyűjtő kártyát, személyigazolványt, CD-tokot, mobiltelefont a jég eltávolítására, csak végszükség esetén. A könnyen törő műanyagok maradandó nyomot hagyhatnak a szélvédőn, és bosszantóan meghosszabbítják a kaparással töltött időt.

Ha mégis alkalom szülte eszközeink vannak, akkor se siessünk a takarítással, és ne elégedjünk meg két szempár elé törölt tiszta területtel. Olyan tanács ez, amit mindenki tud, de egy álmos reggelen nem feltétlenül tart be. Viszont amikor pont az egyenrangú kereszteződést jelző táblát takarja ki egy folt, és emiatt ütközünk a jobbról érkezővel, akkor egyértelművé válik, jobb lett volna még öt percet a sikálással tölteni.

Nincs menőbb, mint Wampa manccsal irtani a jeget! A Star Wars rajongóknak ismerős wampa egy szarvval rendelkező, karmos, fehér bundájú, ragadozó élőlény, amely a Hoth nevű fagyott bolygón őshonos. A Birodalom Visszavág c. részben egy ilyen dög rabolja el Luke Skywalkert, és készíti be vacsorára, de az ifjú Jedi végül szó szerint kivágja magát szorult helyzetéből!

A hétköznapokon a legkényelmesebb, hatékony módszer egy legalább gumírozott véggel ellátott jégkaparó és jégoldó spray kettőse, ezeket az autóban tartva még a váratlanul jött lefagyott szélvédőt is pár perc alatt leküzdhetjük. Elég egyszer, még a szezon elején gondoskodni meglétükről, és nyugodtan várhatjuk a kaparással tarkított reggeleket.

Szavazás

Melyik fegyvert választod a jég ellen?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • Guevara

  A kaparó az viszonylag hatékony és olcsó eszköz, de az üveget mindenképpen károsítja. Van nekem fém élű és műanyag is, de mindkettő üveggyilkos, mert nem maga a kaparó karcol, még a sima (réznek látszó) fém sem olyan kemény mint az üveg maga, hanem az üvegen lévő, útról a vízzel felcsapódó homokszemek (kvarc) tudnak ártani. Sajnos a karcos üveg nem javítható, az már törni fogja a fényt, persze nem nappal érekes ez, hanem este, amikor jól láthatóvá válnak a szembe jövők lámpáinak fényénél.

 • apaarpi

  Ford Transit: fűthető szélvédő: áldom érte a kitalálóját.

 • v_johny

  “és menet közben enyhe gázzal, korán felkapcsolva, finoman vezetve bemelegíteni a motort.”
  Hát, ez így azért nem éppen a jó megoldás. Gondolom sokan hallották vagy olvasták már, hogy “a nyomaték öli meg hidegen a motort, nem a fordulat”.
  A hamar elváltás csak akkor jó, ha megfelelő fordulatszámot tartunk a motornak és nem erőltetjük… Persze hidegen forgatni sem szabad. Egy átlag szívó benzines esetében hidegen (1800) 2000-2500 közti tartományt kell használni. Aki 1500-on nyúzza (ott váltogat el), annak lehet hogy -talán- jobban melegszik, csak a hideg alkatrészeket extrém módon terheli, hosszútávon így sok mindent tönkre lehet tenni a motorban…

 • v_johny

  Guevara:

  Tudomásom szerint, az apróbb karcokat polírozással a szélvédősök tudják orvosolni (egy ideig, bizonyos mértékig)…

 • Chambery

  Én egy flakon LANGYOS víz ráöntésével simán megoldom a jégoldást… NEM FORRÓ VÍZZEL

 • HakapesziM

  Jaj, a kis hab kezük meghűl az embereknek, megcsípi a dér. Kis kesztyűben, kámzsában kapirgálják a jeget.
  Ez ilyen, nem lehet sokat tenni. Reggel berúgom a motort, az az első. Levegő a szélvédőre, csutkára feltekerem, szélvő-, tükör-, ülés fűtést bekapcsolom, asszony már odabent piheghet, amíg én még ügyködöm. Annyi ketyegés nem árt a motornak, míg levakarom a jeget, tessék – lássék lelököm a havat. Sajnos karcol a kaparó, de mit tehetünk. Nem melegítgetem, ha kilátok már, kis terheléssel elindulok, annál jobb bemelegítés nincs.

 • PAlex

  Nekem a fém élű jégkaparó jött be, a műanyagok csak a semminél jobbak, de foltosan vakarják a jeget.
  A gond egyébként akkor van, amikor indulás után, amíg nem meleg a motor, és olyan a kinti idő, akkor van, amikor vékonyan elkezd rögtön visszahártyásodni. Na, ilyenkor az első 1-2km izgalmas, főleg, ha a szembe nap van :)

 • Guevara

  V Johnny: Lehet hogy maga a karc eltűntethető, de az biztos hogy az üveg hullámosabb lesz, mint volt eredetileg.

 • v_johny

  Guevara:

  Szerintem a válaszod gondold át még egyszer alaposabban. Gondolj bele, hogy speciálisabb (finomabb) a technológia mint az autó fényezésének polírozásánál használt, mikronokról beszélünk (lényegében egy polírozott autó fényezésénél sem fogsz differenciát találni méréskor), azonban kismértékű fénytörés kialakulhat, ez a karc mélységétől függ… Ki tudja, annyi tűrés még lehet gyárilag is elmegy (tehát annyi felületi hullám akár gyárilag is lehet benne). Továbbá gondolom nem arra gondolsz, hogy évente kétszer meg kell polírozni. Ráadásul nagy felületű “csiszolás” történik, nem szabad “gödrösödnie”.
  http://szelvedoklinika.hu/index.php/galeriak/szelvedo-polirozas.html

 • Guevara

  Na minegy, így vagy úgy, azért a kaparót nem árt kiváltani jégoldóval. Ha meg az autó “életvitelszerűen” áll az utcán, akkor le kell takarni a szélvédőt.

 • kopasz0216

  Adok egy tippet mindenkinek, de nem kell megköszönni: a téli szélvédő mosó folyadékot egy spriccoló fejjel ellátott flakonba kell tölteni. Indulás előtt a szélvédőket lespriccelni, majd egy gumis lehúzóval lehúzni… Nincs üvegkár, van boldogság! :D

 • pécsimunkás

  kopaszasz0216!

  Bomba ötlet! Köszi,köszi,köszi!

Tarlós bedurvult, ez lett a bírsággkamera sorsa

Tarlós István főpolgármester leszereltette a Bécsi és Szépvölgyi út kereszteződésében felszerelt kamerát.

Negyed óra gyönyör Škoda-rajongóknak: videón a Karoq kompakt SUV

Tizenöt perces monstre filmmel örvendeztet a Škoda újdonsága, a még be sem mutatott Karoq. Popcorn, kóla és mehet!

Fényűző extrákkal jön leendő kedvenc Škodád

Három hét múlva debütál a Škoda Karoq, a gyár elkezdte az információk szellőztetését. Amit eddig mondtak, jól hangzik.

Itt zárják le Budapestet a hosszú hétvégén

Április 30-án és május 1-jén rendezik Budapesten a Nagy Futam versenyautós bemutatót több fővárosi fő közlekedési útvonal forgalmának korlátozásával.

F1: Räikkönen az élen, menet közben esett szét a Force India

A Forma-1-es Orosz Nagydíj első szabadedzésén a Ferrari Mercedesek előtt végzett, a leggyorsabb Kimi Räikkönen volt. A Force India látványos hibát produkált.

Vettel: Szocsi a Mercedes pályája

Az idén eddig háromból két futamot megnyerő ferraris Sebastian Vettel a hétvégi Orosz Nagydíj előtt nem igazán bízik a triplázásban, szerinte Szocsiban egyértelműen a Mercedes a favorit.

A pesti autósok birkák, itt a fotós bizonyíték

Levelet kaptunk olvasónktól, akit – érthetően – bánt, hogy a pesti autósok nem tanulnak a büntetésekből, és direkt megszegik a szabályokat.

F1: Hamiltonék nem kérnek a csapatutasításokból

A Mercedes versenyzői azt mondják, nem s szeretnének a csapatutasításokról és a pilótasorrendről beszélni, persze ha úgy alakul, engedelmeskedni kell.

Százéves plug-in hibriddel ünnepel a Mitsubishi

Legelső autójának modern újraértelmezésével köszönti magát az idén száz esztendős Mitsubishi.

Jeepre hajaz a Hyundai városi SUV-ja

Sejtelmes részletfotóval előlegezte meg a nyáron érkező Kona városi crossovert a Hyundai.

Filmbe illő balesetet videózott egy kamionos

Halálos iramban-i magaslatokat verdes az alábbi baleset, csak az a kár, hogy ez nem egy filmben történt.

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Negyedmillió Toyotából folyik az olaj

Az Egyesült Államokban 228 ezer Toyota Tacoma pickupot hívnak vissza, mert szivárog  a differenciálművükből az olaj.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.