Nagyot szakít az autósokon az állam

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2016.10.27. 09.04

Három hónapon keresztül folyamatosan emelkedett az üzemanyagok ára, amivel az állam biztosan jól járt. Ki is számoltuk, mennyire.

Nagyot szakít az autósokon az állam

Július 12. óta nem volt olyan hét, hogy ne nőtt volna az üzemanyagok ára. Ha csak a heti lebontást nézzük, akkor nem tűnik soknak a 2-3-4 forintos emelés, de ha megnézzük, hogy július közepén még 324 forintért tankoltunk egy liter benzint, október 26-án pedig 350-ért, akkor az a 26 forintos különbség igencsak szembetűnő.

Nem beszélve a gázolajól, ami 42 forintos emelésen ment át július óta. 322 forintos literenkénti árról 364-re emelkedett. Volt olyan szerda vagy péntek, hogy a benzin vagy a gázolaj ára nem változott az előző héthez képest, de olyan soha nem történt mostanában, hogy csökkent volna.

Ha továbbra is ilyen ütemben folytatódik az áremelkedés, hamar elérjük a 2012-es csúcsot, amikor a benzin literje 451 forintba került, a gázolajé pedig 449-be.

Nemrég nyilvánosságra hozta a Magyar Ásványolaj Szövetség, hogy 2016 első kilenc hónapjában, azaz szeptemberig összesen hány liter üzemanyagot vásároltak Magyarországon.

üzemanyag

Ez azt jelenti, hogy havonta átlagosan benzinből 109 millió litert tankoltunk, míg gázolajból 167 milliót. Persze ez csak becslés, hiszen nem lehetett minden hónapban ugyanannyi, de mindjárt rájössz, hogy miért fontos ez a két szám.

A 109 millió liter benzin júliusi 12-i árral számolva összesen 35,3 milliárd forint, a 167 millió liter gázolaj 53,7 milliárd forint. Ebben már benne van a 27 % áfa, a jövedéki adó (ami júliusban még 120 és 100 forint volt) és a készletezési díj is (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter).

Így az állam az október 1-jei adóemelés előtt nagyságrendileg  13 milliárd forintot kaszált a benzin jövedéki adóján, és 16,7 milliárd forintot a gázolajon havonta. A jövedéki emelése után (benzin +5 forint, gázolaj +10 forint) 13,6 és 18,37 milliárdot. Vagyis havonta a benzinen plusz 600 milliót, a gázolajon 1,67 millárdot zsákol be az állam, ha a jelenlegi árakkal számolunk. Nem kevés, nem kevés.

És az áfa még csak most jön!

2016 júliusában durván 7,5 millárd volt a benzinért kifizetett áfatartalom, a dízelé 11,4 milliárd. Október végétől, a sorozatos emelések után ez az összeg 8,1 milliárd és 12,9 milliárd forint. És akkor a prémium üzemanyagokról még egy árva szót nem ejtettünk…

Ha kíváncsi vagy, hogy az EU többi országában, hogyan alakul a jövedéki adó mértéke, az alábbi grafikonból kiderül:

Download.aspx

A kép kattintásra megnő

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.