Sportautómárkát vehet a Suzuki

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2016.09.27. 07.09

Pénzügyi gondjai vannak a maláj Protonnak, a cégcsoporthoz tartozó Lotus értékesítése enyhíthet a problémákon. Többek között a Suzuki is képbe került a lehetőségek feltérképezése során.

A maláj DRB-Hicom cégcsoport mindent megtenne azért, hogy feltámassza az egykor viszonylag sikeres, ám néhány rossz minőségű széria és a saját fejlesztések következetes elmaradása után a sarokba söpört Proton autómárkát. Ehhez persze pénz kell, amelynek egy részét megkapták ugyan a maláj kormánytól, ám a harmadmillió dolláros támogatás kevés az újraindításhoz.

A Proton anyavállalata ezért azt fontolgatja, eladja többségi tulajdonrészét a Protonban, de az is felmerült, hogy értékesítenék a cégcsoport ékkövét: a brit Lotus sportautómárkát. Ezzel kapcsolatban több autógyártót is megkerestek, így képbe került a PSA Peugeot Citroën, a Renault és a Suzuki is. Állítólag mintegy 20 vállalatot környékeztek meg, ezek egyike sem kommentálta a fejleményeket.

Ötajtós Ptoton Persona, 2016-os modell. A gyár jelenleg alig több mint 100 000 autót állít elő évente.

Ötajtós Proton Persona, 2016-os modell. A gyár jelenleg alig több mint 100 000 autót állít elő évente.

A Proton talpra állítása nem alaptalan ambíció: a márkának két összeszerelő üzeme is van Malajziában, ezek teljes gyártási kapacitása évi 400 ezer autó. Ugyanakkor a kormány fenntarthatatlannak ítélte meg a vállalat jelenlegi, saját fejlesztést nélkülöző üzleti modelljét, a külföldi szakmai beruházókat pedig többször is elriasztotta az, hogy az ország vezetése nem egyezett bele abba, hogy többségi tulajdonrészt szerezzenek a vállalatban.

A Suzukinak már most is van némi érdekeltsége a brit sportautó-manufaktúrák világában: ők szállítják a Caterham belépőmodelljéhez, a Seven 160-hoz a kétharmad literes, háromhengeres motorocskát.

Kommentek

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

Új magyar autóbusz Győrből

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata

Hyundai H350 – Új mérce a könnyű haszonjárművek világában

Megérkezett a rég várt Hyundai H350, mely a könnyű haszonjárművek szegmensében új mércét állít. Markáns külső formavilágával a Hyundai modellektől megszokott praktikumot és kifinomult stílust nyújtja. A szállítás legjobb módja üzleti vagy szabadidős céllal egyaránt. Bármit kell szállítania, bárhová kell vinnie, számíthat a H350-re!

Massa: Valamiből fizetni kell a rezsit!

Felipe Massa azt mondja, jó úton halad a 2017-es munkakeresése. Leginkább a DTM vonzaná.

Szennyvízből gyárt üzemanyagot a SEAT

Egy európai vízgazdálkodási szervezettel közösen szennyvízből állít elő gáznemű üzemanyagot a spanyol autógyártó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.