Nem kellenek a vevőknek az alternatív autók

Szerző: Vezess levél küldés 
Forrás: MTI
Dátum: 2016.09.08. 08.41

Nem emelkedett lényegesen az alternatív üzemanyaggal hajtott autók forgalomba helyezése a második negyedévben az Európai Unióban, Magyarországon viszont közel duplájára nőtt.

Nem kellenek a vevőknek az alternatív autók

A második negyedévben 147 784 alternatív üzemanyaggal hajtott autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban, 0,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Nagy eltérés volt tapasztalható viszont a különböző kategóriák között. A forgalomba helyezett elektromos járművek száma 7,1 százalékkal, 33 866-ra nőtt. Elektromos hibrid járművekből 22,6 százalékkal többet, 63 707-et helyeztek forgalomba, az autógázzal, etanollal és földgázzal hajtott járművekből viszont 20,8 százalékkal kevesebbet, 50 211-et.

Az év első felében 302 819 alternatív üzemanyaggal hajtott autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban, 3,5 százalékkal többet, mint 2015 első felében.

Az alternatív hajtású járművek a második negyedévben a nagyobb európai piacok között Spanyolországban bizonyultak a legnépszerűbbnek, ahol 84,4 százalékkal kilencezerre nőtt a forgalomba helyezések száma, valamint Nagy-Britanniában, ahol 18,2 százalékkal több, húszezer autó került forgalomba. A növekedés mindkét országban a tisztán elektromos és a hibrid járműveknek volt köszönhető.

Olaszországban viszont 2015 második negyedévéhez képest 14,7 százalékkal 51 ezerre esett vissza a forgalomba helyezett alternatív hajtású járművek száma az autógáz népszerűségének csökkenése miatt, amit nem tudott ellentételezni az elektromos és hibrid járművek 46,1 százalékos növekedése.

Franciaországban 19 ezer autót helyeztek forgalomba, 9,4 százalékkal kevesebbet, elsősorban a hibrid és a földgázhajtású autók népszerűségvesztése miatt.

Németországban a hibrid autók üzembe helyezésének növekedése ellentételezni tudta az autógázzal hajtott járművek számának a csökkenését, összességében így 0,3 százalékkal 14 ezerre csökkent a forgalomba helyezett alternatív hajtású járművek száma a második negyedévben.

Magyarországon a második negyedévben 508 alternatív hajtású autót helyeztek forgalomba, 96,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az első félévben pedig 867-et, 102,6 százalékkal többet.

Elektromos autót 77-et helyeztek forgalomba a második negyedévben Magyarországon az egy évvel korábbi 15 után, az év első felében pedig 148-at 35 után.

Hibrid jármű 416 került forgalomba Magyarországon a második negyedévben és 695 az év első felében, szemben a tavalyi második negyedévi 190 és 373 járművel.

Egyéb alternatív üzemanyaggal, autógázzal, földgázzal vagy etanollal hajtott autóból 15 került forgalomba a második negyedévben, kevesebb az egy évvel korábbi 54-nél, az év első felében pedig 24 a tavalyi 64 után.

Kommentek

F1: A Ferrarival együtt jön az új McLaren

A McLaren-Honda is bejelentette 2017-es modelljének leleplezési időpontját, a Ferrarival egy napon mutatják majd be új autójukat. Régi-új szín kerülhet a járgányra?

F1: Hivatalos, hogy Wehrlein a Saubernél folytatja

A Sauber hivatalosan is bejelentette 2017-es felállását. Ahogyan arra hetek óta számítani lehetett, Pascal Wehrlein lesz Marcus Ericsson csapattársa.

F1: A szezon közepétől nyerhet a Red Bull

A Red Bull tulajdonosa, Dietrich Mateschitz csak a 2017-es idény közepétől vár futamgyőzelmeket csapatától. A Renault-n múlik, mennyire lesz sikeres az alakulat.

F1: A McLaren idén sem célozza a bajnoki címet

Fernando Alonso ugyan már nagyon szeretne a győzelmekért, a bajnoki címért versenyezni, de a McLarennél idén az első négybe jutás a cél.

F1: “Azt hittem, Nico még mindig részeg”

A Forma-1-es legenda Gerhard Berger még most sem igazán fogta fel, hogy Nico Rosberg világbajnokként a visszavonulást választotta.

Ezek az év legjobb új autói

A brit autós sajtó egyik meghatározó oszlopa, a What Car? minden évben megválasztja a legjobb újdonságokat. Így tettek idén is.

Bosszút állt, de ő szívta meg és a jogsija is ugrott

Picit ideges lett a MINI-s, mert a kamion besorolt elé. Húzott egy merészet, aztán nem ő nevetett a végén.

Hótakarítás, ahogy még sosem láttad

Gyors, hatékony és nem karcolja össze a fényezést. Persze ehhez az kell, hogy 30 ezer wattnyi hangtechnika pihenjen az autóban.

Filmbe illő balesetet szenvedett egy Škoda

Nekünk a Végső állomás ugrott be elsőre, annyi a különbség, hogy itt senki nem halt meg. Kész csoda!

F1: A Red Bull csak álmodhat a bajnoki címről?

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint a Red Bullra csalódás vár, ha azt hiszik, 2017-ben már legyőzhetik a Mercedest. Az aerodinamika nem minden.

F1: A Williams elengedi Bottast

A Williams csapatvezetője félhivatalosan bejelentette, hogy Valtteri Bottas lesz Nico Rosberg utódja a Mercedesnél. Napok kérdése, hogy végleg lezáruljon a kérdés.

Vízen jár a legerősebb Lexus

Két darab Lexus V8-as motor hajtja a japán luxusmárka legújabb tanulmányát, amely ha megvalósulna, a márka legdrágább terméke lehetne.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.