Jönnek az integető, dudáló robotautók

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2016.08.31. 02.08

Egy egyetemi kutató feladta tudományos pályáját, és autófejlesztésbe fogott. A cél az okos és figyelmes gépkocsi megvalósítása.

Jönnek az integető, dudáló robotautók

Az autonóm mobilitás a dolgok jelenlegi állása szerint egészen máshogy működik, mint ahogy az emberek vezetnek autót: míg mi rugalmasan alkalmazkodunk minden helyzethez (jó esetben), az autóknak lehetséges szituációk százait kell megtanítani, és beprogramozni az azokra adható reakciókat.

Ezzel szemben egy mesterséges intelligenciával (AI) felvértezett gépkocsi számára nem léteznének korlátok, csak lehetőségek: minden szituban tanulna, fejlődne, okosodna, és magától jönne rá a megoldásra.

Nagyjából ez a dilemma hívta életre az amerikai Drive.ai vállalkozást, amelyet a világhírű Stanford egyetem egykori kutatója, a mesterséges intelligenciák szakértője, Carol Reiley alapított.

Terveik szerint autójuk nem csak tanulna és finomodna, de kommunikálna is, mégpedig hasonlóan rugalmasan: különböző grafikák, színek, fényjelzések segítségével tájékoztatná szándékáról a közlekedés többi résztvevőjét. A cél az, hogy az autó is képes legyen az olyan, szavak nélküli kommunikációra, mint amit az emberi autósok egy-egy kézmozdulattal, összenézéssel, fejbiccentéssel ma megvalósítanak.

Az autón elhelyezendő kijelzők, fényforrások mellett ennek kézenfekvő eszköze lehetne a hangjelzés, feltéve, hogy képesek vagyunk továbbfejleszteni a jó öreg dudát: ennek jelenlegi formájában ugyanis sem a hang irányát, sem karakterét nem lehet szabályozni.

Forrás: The Verge

Kommentek

Láttad már az új Star Wars videót?

A Zsivány egyes világba repít minket a Nissan, a film egyik főszponzora. Pofás kis videót raktak össze.

F1: Arrivabene egyedül nem bír a Ferrarival?

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint Maurizio Arrivabene mellé kellene egy segítő a Ferrari irányításához, egyedül nem bír a feladattal.

F1: A pilóták nem kérnek Ecclestone falaiból

A Forma-1-es pilóták körében nem aratott nagy tetszést Bernie Eccestone ötlete, miszerint a kanyarokba telepített falakkal kellene feldobni a versenyeket.

Erre a furgonra nem mondanál nemet

Ha szereted a hátadon vinni a munkát és közben környezetvédő is vagy, akkor megtaláltuk számodra az ideális furgont!

Vonat előtt ekkora mentést még nem láttál

Mit csinált ez a jóember bringával a síneken? Óriási szerencséje volt.

Hamilton: Nem Rosberg javult, a megbízhatóság romlott

A címvédő Lewis Hamilton szerint Nico Rosberg nem azért vezet a bajnokságban, mert a német változtatott a hozzáállásán, egyszerűen a saját autója hagyta cserben többször.

F1: Verstappen bedurcázott, nem akar rádiózni

Max Verstappen nagyon lelkére vette az austini rádiós beszólása miatt kapott kritikákat, ezután inkább hallgat.

Nem igaz, miféle gumikkal járnak a magyarok

A Pest megyei Göd határában tartott akciót a rendőrség, amelynek során a 2-es főút mentén három óra leforgása alatt több mint félszáz járművet állítottak meg.

11 fotó a házi tuningok mocsarából

Vigyázz, koszos leszel, készíts be szappant és törölközőt.

F1: Rosberg tojik Ecclestone beszólására

Nico Rosberg sem Bernie Ecclestone beszólásával, sem a világbajnoki címmel nem akar foglalkozni, most is csak a vasárnapi verseny megnyerésére koncentrál.

Divatbolond porkergető Franciaországból

A Citroën keblein nevelkedett DS új különkiadással rajtol. A DS 4 Crossback Terre Rouge Limited Edition többet tud, mint első ránézésre gondolnánk.

Jókat röhögve előztek járdán a bukaresti dugóban

Úgy tűnik, járdán dugót kerülni már nemzetközi jelenség. Most a szomszédban esett meg, a soha véget nem érő bukaresti dugót a járdára hajtva kerülték a magukra büszke autósok.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.