Világújdonsággal érkezik a következő BMW 5-ös

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2016.07.28. 10.07

Automatizált méretező technológiával építették fel a következő generációs BMW 5-ös széria virtuális modelljét. Gyorsabb fejlesztés, kevesebb hibalehetőség a megoldás hozadéka.

Világújdonsággal érkezik a következő BMW 5-ös

Világelső technológiával ellenőrzi a tervek és a legyártott késztermék méretazonosságát a BMW: az új generációs 5-ös széria fejlesztésénél bevezetett megoldás szabadon mozgó robotkarok segítségével, optikai érzékelőkkel veszi le a méretet a prototípusról, és tizedmilliméteres pontossággal építi fel annak háromdimenziós, virtuális modelljét.

Mindez lerövidíti a prototípus-építés, a gyártáselőkészítés folyamatát, hiszen a tervektől való legapróbb eltérés is gyorsan azonosítható és korrigálható. Erre eddig is volt mód, ám ehhez külön-külön kellett megmérni az autó egyes paramétereit, ami extra időt és energiát vesz igénybe, ráadásul a hibázás lehetősége is nagyobb.

Persze így is napokig tart, mire elkészül a méretezés; elképzelhetjük, hogy a korábbi, egyszenzoros módszerekkel meddig pepecselt a stáb.

A robotok 80×80 centiméteres szakaszokban vizsgálják a kültakarót, majd ezekből rakják össze a 3D-s modellt. Mivel a rendszer (amit a BMW 2015 májusa óta sikerrel alkalmaz a szerszámkészítésben, illetve egyes karosszériaelemek méretezésében) teljesen automatikusan működik, akár éjszaka is futtathatók a mérések, ami gyorsabbá teszi a teljes folyamatot, illetve tehermentesíti a fejlesztőközpont számítókapacitását.

P90228106_highRes_fully-automated-opti

A technológia rendkívül érdekes a gyártásfejlesztéssel foglalkozó mérnökök számára, de persze a közzétett információk és képek lényege mégis csak az, hogy álcázott kémfotókon előre vetítse a gyár a hamaorsan bemutatkozó, új generációs 5-ös BMW részleteit.

A bajorok idén októberben befejezik a jelenlegi sorozat gyártását, jövő januárban pedig színre lép a nyolcadik generációs 5-ös. A G30-as modellcsalád az i-széria gyártásánál szerzett tapasztalatokat hasznosítva szénszálas elemekkel erősíti és könnyíti karosszériáját; a friss padlólemezre épülő modell akár 100 kilogrammal könnyebb lesz elődjénél.

Nem hivatalos grafika a következő generációs BMW 5-ösről

Nem hivatalos grafika a következő generációs BMW 5-ösről

Kommentek

Vezettük a jövő hibridjét

Nem kell temetni a benzines autókat. Évtizedekig használjuk még őket, igaz elektromos rásegítéssel. Hogy milyenek lesznek a közeljövő autói, két nagy beszállító mutatta meg.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

Új magyar autóbusz Győrből

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata

Hyundai H350 – Új mérce a könnyű haszonjárművek világában

Megérkezett a rég várt Hyundai H350, mely a könnyű haszonjárművek szegmensében új mércét állít. Markáns külső formavilágával a Hyundai modellektől megszokott praktikumot és kifinomult stílust nyújtja. A szállítás legjobb módja üzleti vagy szabadidős céllal egyaránt. Bármit kell szállítania, bárhová kell vinnie, számíthat a H350-re!

Massa: Valamiből fizetni kell a rezsit!

Felipe Massa azt mondja, jó úton halad a 2017-es munkakeresése. Leginkább a DTM vonzaná.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.