Távozik az Uber Budapestről

Szerző: Vezess levél küldés 
Forrás: 444.hu
Dátum: 2016.07.13. 10.07

A július 24-én hatályba lépő jogszabállyal az Uber befejezi tevékenységét Magyarországon.

Távozik az Uber Budapestről

A cég sofőrjei kaptak egy levelet szerda reggel, amiben az állt, hogy a cég budapesti irodája július 24-én bezár.

“Sajnálattal értesítünk, hogy az Uber 2016. július 24-én 12 órakor felfüggeszti szolgáltatását Budapesten” – áll a levélben.

Fekete Zoltán, az Uber magyarországi ügyvezetője éppen ma délelőtt tart sajtótájékoztatót, “az Uber jövője Magyarországon a július 24-én hatályba lépő jogszabály után” címmel.

Az Uber-gyilkos törvényt még júniusban fogadta el az országgyűlés. A hatóságok blokkolhatják a jogellenesen működő személyszállító cégek alkalmazásait, az uberezésen ért sofőrök pedig jogosítványukat és autójuk rendszámát veszthetik el.

Az Uber azt írja sofőrjeinek, hogy nem akarja kitenni őket ezeknek a kockázatoknak. A cég üzeni sofőrjeinek – 1200-an lehetnek –, hogy délután és a hét hátralévő részében fogadóórákat tartanak, ezekre online lehet jelentkezni.

Az Uber szerint a kezdettől fogva keresték a párbeszédet a döntéshozókkal, több alkalommal tettek le konkrét javaslatot az asztalra, de “zéró nyitottság és zéró hajlandóság” volt a döntéshozókban, hogy érdemben foglalkozzanak ezekkel.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tudomásul veszi az Uber döntését, miszerint “a cég inkább kivonul Magyarországról, mint hogy vállalja a törvényes működést, az adófizető magyar taxisokkal való tisztességes piaci versenyt és az adófizetést”.

A tárca közleménye szerint a kormány támogatja az innovatív megoldásokat, de ahhoz ragaszkodik, hogy a személyszállításban részt vevő piaci szereplők egyenlő feltételek mentén, törvényesen működjenek és adót fizessenek.

A minisztérium szerint az Uber adóelkerüléssel és a magyar jogszabályok semmibevételével, engedély nélkül végzett személyszállító tevékenységet, és így tett szert versenyelőnyre, emiatt más országokban be is tiltották vagy korlátozzák tevékenységét.

A magyar kormány és a parlament “több intézkedéssel segítette, hogy az Uber tevékenységét legalizálja, törvényes keretek közé terelje, több intézkedést hozott az egyenlő versenyfeltételek garantálására, a feketetaxizás visszaszorítására”. Az Uber döntése azonban azt jelzi, hogy a cég nem vállalja a tisztességes piaci versenyt és törvényes működést – húzta alá az NFM.

Kommentek

F1: Hamilton imádta, hogy érte tomboltak

Lewis Hamilton megköszönte a közönség támogatását az Amerikai Nagydíj időmérője után. Az első három nyilatkozatai.

F1: Hamiltonnak megvan az eső austini pole

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj időmérőjén Lewis Hamilton magabiztos előnnyel verte csapattársát, Nico Rosberget. A Mercedesek mögött a Red Bullok, a Ferrari a harmadik erő.

Megvan az év legdurvább esküvői menete

Nálunk az autóval vonuló násznép feldíszített kocsikkal, lassú menettel, dudaszóval köszönti az ifjú párt, de nem mindenhol azonosak a szokások.

F1: Titkos ügynökök a McLarennél?

A McLaren vicces kisfilmmel ünnepli James Hunt 1976-os bajnoki győzelmének évfordulóját.

F1: Verstappen véleményes körrel az 1.

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj utolsó edzésén a Mercedes rejtegette a tempóját, a leggyorsabb a pályát kiszélesítő Max Verstappen lett. Rejtélyes defektet a Toro Rssónál.

F1: A Mercedes kijátszott egy jokert Hamilton kedvéért

A Mercedes-csapat pénteken éjszaka megtörte a kötelező takarodót, az egyik felmentést elhasználva Lewis Hamilton autóján dolgoztak.

F1: Meglepetés, a Red Bull még egy évet adott Kvjatnak

A Red Bull Austnban bejelentette, hogy a nagycsapattól idén a Toro Rossóhoz visszaültetett Danyiil Kvjat jövőre is a faenzai alakulatnál versenyez.

F1: A pilóták nekimentek Verstappennek

Úgy hírlik, hogy az austini versenyzői értekezleten jó néhányan panaszkodtak Max Verstappen vezetési stílusára, nagyobb szigort, szabálytisztázást követlenek.

Ezért ne telefonálj vezetés közben

Vezetés közben telefonálni borzasztóan rossz ötlet. Ilyen csúnya vége lehet.

Ilyen nincs: villanyoszlopot állítottak a közútra

Sokféle akadályra felkészülünk közutakon haladva, de azért egy aszfaltból kiálló villanyoszlop nem épp hétköznapi úttorlasz.

Autó hajtott a landoló repülő elé

Biztosan meghűlt a vér a pilóta ereiben, amikor meglátta, hogy egy autó hajt rá a leszállópályára, amikor épp landolni készül

F1: A Ferrari-főnök reagált a vádakra

A Ferrari csapatfőnöke, Maurzio Arrivabene reagált csapat korábbi mérnökének állítására, miszerint Maranellóban a félelem uralkodik.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.