250 milliós büntetést kapott az Uber

Szerző: MTI levél küldés 
Dátum: 2016.06.09. 08.06

A párizsi büntetőbíróság 800 ezer eurós (250 millió forint) büntetést szabott ki csütörtökön az internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó Uber franciaországi leányvállalatára, az Uber France-ra, valamint a vállalat két vezetőjét is kisebb összegű bírsággal sújtotta.

250 milliós büntetést kapott az Uber

A bíróság bűnösnek mondta ki a vállalatot illegális taxiszolgáltatás nyújtásában és megtévesztő kereskedelmi gyakorlat folytatásában, főleg azt kifogásolta, hogy “olyan illegális rendszert alakított ki, amely amatőr sofőrök és ügyfelek között létesít kapcsolatot”.

Az Uber legolcsóbb szolgáltatása az UberPop, amely okostelefon segítségével vehető igénybe, és az ebben a rendszerben dolgozóknak nem kell rendelkezniük taxivezetői engedéllyel, azaz amatőr sofőrök fuvarozzák az utasokat. Franciaországban tavaly betiltották az UberPopot.

Az Uber Nyugat-Európáért felelős igazgatója, Pierre-Dimitri Gore-Coty 30 ezer eurós, az Uber France vezérigazgatója, Thibaud Simphal 20 ezer eurós büntetést kapott, mert a bíróság bizonyítottnak látta a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat folytatása, illegális taxiszolgáltatás működtetésében való bűnrészesség és az adatvédelmi törvények megsértése vádját.

A bíróságon a 38 felperes – köztük több taxivállalat – összesen 114 millió euró kártérítést és kamatot követelt anyagi veszteségekre, 5,2 millió eurót pedig az erkölcsi veszteségre hivatkozva. Mivel számviteli bizonylatokkal nem tudták igazolni bevételeik csökkenését, a bíróság elutasította a vagyoni kártérítésre vonatkozó kérelmet. Az erkölcsi kárt viszont elismerte, ezért 48 600 eurós kártérítést ítélt meg a felpereseknek.

A vállalatra és két menedzserre kiszabott bírság felét kell azonnal kifizetni, a másik felét felfüggesztve szabta ki a bíróság.

Az Uber egyik szóvivője közölte, hogy megfellebbezik az ítéletet.

Ez az első alkalom, hogy a világ legértékesebb, magántőkéből létrehozott és működtetett vállalkozásának vezetői is bíróság elé kerültek, bár maga az amerikai székhelyű Uber számos jogi csatába bonyolódott, miközben 2009-es alapítása óta közel 70 országra terjesztette ki működését.

Frankfurtban a fellebbviteli bíróság éppen csütörtökön döntött úgy, hogy elutasítja az Uber fellebbezését az UberPop szolgáltatást márciusban betiltó elsőfokú ítélet ellen. Az Uber amúgy már egy éve felfüggesztette a “fapados” szolgáltatást Németországban. Olaszországban és Spanyolországban ugyancsak bíróságok tiltották be az UberPopot, míg Belgiumban és Hollandiában még függőben vannak a fellebbezési eljárások.

Az Európai Bizottság egy hete közzétett iránymutatása szerint a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozások, mint például a magánszállásokat kínáló Airbnb és a fuvarszervező Uber betiltása kizárólag a legvégső esetben helyénvaló. Ezeket a szolgáltatókat csak akkor indokolt működési vagy egyéb engedély kiváltására kötelezni, amennyiben ez a “vonatkozó közérdekű célok elérése szempontjából feltétlenül szükséges”.

A bizottság leszögezte, hogy a gazdaság többi szereplőjéhez hasonlóan a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozásoknak is adót kell fizetniük, ugyanakkor fontosnak nevezte a megosztás alapú szolgáltatásokra vonatkozó adószabályok alkalmazásának egyszerűsítését és pontosítását.

Kommentek

F1: Vettel kimondta, hogy visszaesett a Ferrari

Sebastian Vettel az újabban szokásos kincstári optimizmusával értékelt az Amerikai Nagydíj időmérő edzése után.

F1: Hamilton imádta, hogy érte tomboltak

Lewis Hamilton megköszönte a közönség támogatását az Amerikai Nagydíj időmérője után. Az első három nyilatkozatai.

F1: Hamiltonnak megvan az eső austini pole

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj időmérőjén Lewis Hamilton magabiztos előnnyel verte csapattársát, Nico Rosberget. A Mercedesek mögött a Red Bullok, a Ferrari a harmadik erő.

Megvan az év legdurvább esküvői menete

Nálunk az autóval vonuló násznép feldíszített kocsikkal, lassú menettel, dudaszóval köszönti az ifjú párt, de nem mindenhol azonosak a szokások.

F1: Titkos ügynökök a McLarennél?

A McLaren vicces kisfilmmel ünnepli James Hunt 1976-os bajnoki győzelmének évfordulóját.

F1: Verstappen véleményes körrel az 1.

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj utolsó edzésén a Mercedes rejtegette a tempóját, a leggyorsabb a pályát kiszélesítő Max Verstappen lett. Rejtélyes defektet a Toro Rssónál.

F1: A Mercedes kijátszott egy jokert Hamilton kedvéért

A Mercedes-csapat pénteken éjszaka megtörte a kötelező takarodót, az egyik felmentést elhasználva Lewis Hamilton autóján dolgoztak.

F1: Meglepetés, a Red Bull még egy évet adott Kvjatnak

A Red Bull Austnban bejelentette, hogy a nagycsapattól idén a Toro Rossóhoz visszaültetett Danyiil Kvjat jövőre is a faenzai alakulatnál versenyez.

F1: A pilóták nekimentek Verstappennek

Úgy hírlik, hogy az austini versenyzői értekezleten jó néhányan panaszkodtak Max Verstappen vezetési stílusára, nagyobb szigort, szabálytisztázást követlenek.

Ezért ne telefonálj vezetés közben

Vezetés közben telefonálni borzasztóan rossz ötlet. Ilyen csúnya vége lehet.

Ilyen nincs: villanyoszlopot állítottak a közútra

Sokféle akadályra felkészülünk közutakon haladva, de azért egy aszfaltból kiálló villanyoszlop nem épp hétköznapi úttorlasz.

Autó hajtott a landoló repülő elé

Biztosan meghűlt a vér a pilóta ereiben, amikor meglátta, hogy egy autó hajt rá a leszállópályára, amikor épp landolni készül

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.