250 milliós büntetést kapott az Uber

Szerző: MTI levél küldés 
Dátum: 2016.06.09. 20.43

A párizsi büntetőbíróság 800 ezer eurós (250 millió forint) büntetést szabott ki csütörtökön az internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó Uber franciaországi leányvállalatára, az Uber France-ra, valamint a vállalat két vezetőjét is kisebb összegű bírsággal sújtotta.

250 milliós büntetést kapott az Uber

A bíróság bűnösnek mondta ki a vállalatot illegális taxiszolgáltatás nyújtásában és megtévesztő kereskedelmi gyakorlat folytatásában, főleg azt kifogásolta, hogy “olyan illegális rendszert alakított ki, amely amatőr sofőrök és ügyfelek között létesít kapcsolatot”.

Az Uber legolcsóbb szolgáltatása az UberPop, amely okostelefon segítségével vehető igénybe, és az ebben a rendszerben dolgozóknak nem kell rendelkezniük taxivezetői engedéllyel, azaz amatőr sofőrök fuvarozzák az utasokat. Franciaországban tavaly betiltották az UberPopot.

Az Uber Nyugat-Európáért felelős igazgatója, Pierre-Dimitri Gore-Coty 30 ezer eurós, az Uber France vezérigazgatója, Thibaud Simphal 20 ezer eurós büntetést kapott, mert a bíróság bizonyítottnak látta a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat folytatása, illegális taxiszolgáltatás működtetésében való bűnrészesség és az adatvédelmi törvények megsértése vádját.

A bíróságon a 38 felperes – köztük több taxivállalat – összesen 114 millió euró kártérítést és kamatot követelt anyagi veszteségekre, 5,2 millió eurót pedig az erkölcsi veszteségre hivatkozva. Mivel számviteli bizonylatokkal nem tudták igazolni bevételeik csökkenését, a bíróság elutasította a vagyoni kártérítésre vonatkozó kérelmet. Az erkölcsi kárt viszont elismerte, ezért 48 600 eurós kártérítést ítélt meg a felpereseknek.

A vállalatra és két menedzserre kiszabott bírság felét kell azonnal kifizetni, a másik felét felfüggesztve szabta ki a bíróság.

Az Uber egyik szóvivője közölte, hogy megfellebbezik az ítéletet.

Ez az első alkalom, hogy a világ legértékesebb, magántőkéből létrehozott és működtetett vállalkozásának vezetői is bíróság elé kerültek, bár maga az amerikai székhelyű Uber számos jogi csatába bonyolódott, miközben 2009-es alapítása óta közel 70 országra terjesztette ki működését.

Frankfurtban a fellebbviteli bíróság éppen csütörtökön döntött úgy, hogy elutasítja az Uber fellebbezését az UberPop szolgáltatást márciusban betiltó elsőfokú ítélet ellen. Az Uber amúgy már egy éve felfüggesztette a “fapados” szolgáltatást Németországban. Olaszországban és Spanyolországban ugyancsak bíróságok tiltották be az UberPopot, míg Belgiumban és Hollandiában még függőben vannak a fellebbezési eljárások.

Az Európai Bizottság egy hete közzétett iránymutatása szerint a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozások, mint például a magánszállásokat kínáló Airbnb és a fuvarszervező Uber betiltása kizárólag a legvégső esetben helyénvaló. Ezeket a szolgáltatókat csak akkor indokolt működési vagy egyéb engedély kiváltására kötelezni, amennyiben ez a “vonatkozó közérdekű célok elérése szempontjából feltétlenül szükséges”.

A bizottság leszögezte, hogy a gazdaság többi szereplőjéhez hasonlóan a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozásoknak is adót kell fizetniük, ugyanakkor fontosnak nevezte a megosztás alapú szolgáltatásokra vonatkozó adószabályok alkalmazásának egyszerűsítését és pontosítását.

Kommentek

Tavaly megállt a Forma-1 hanyatlása

2016-ban hétéves trend szakadt meg, a Forma-1 televíziós nézettsége a tavalyi évben nem csökkent tovább.

Forma-1-es fejes lett Ross Brawn

A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media Ross Brawnt tette meg az F1 sportért felelős ügyvezető igazgatójának.

Sztrájkbizottság alakult a győri Audinál

Sztrájkbizottságot alakított az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ), miután bizalmi értekezletén elutasította az Audi Hungaria Zrt. új ajánlatát.

Olasz buszbaleset: eddig nem találtak műszaki hibát

Az olasz rendőrség eddig semmilyen tárgyi bizonyítékot nem talált arra, hogy meghibásodott volna a Veronánál múlt héten súlyos balesetet szenvedett magyar autóbusz – közölte Girolamo Lacquaniti, a veronai közúti rendőrség parancsnoka.

Csökkent a forgalom, de alig javult a levegőminőség

Jelentősen csökkent az autóforgalom, de csak kis mértékben javult hétfőn a levegő minősége a fővárosban, a riasztási fokozat fenntartása ezért továbbra is indokolt.

Használt autó: gyógyítás 6000 forintból

Összesen 6000 forintba került, hogy használt autónk tisztesen működő motorja hirtelen megtáltosodjon. A megoldást sokan ismerhetik, a többiek fontolják meg a mi esetünket.

Bravúrosan tért vissza a Toyota a WRC-be

Másfél évtized kihagyás után őrjítő eredménnyel tért vissza a Toyota a rali-világbajnokságba. Majd később elválik, a mázli vagy a felkészültség dominált.

Megbuktatták a Forma-1 urát, távozik Bernie Ecclestone

A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media elmozdította pozíciójából az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t, ezt maga az angol üzletember jelentette be hétfő este.

Sebességkorlátozás jöhet a szmog miatt

Ha nem javul a levegő minősége Budapesten, akár sebességkorlátozást is bevezethetnek.

F1: Vettel már úgy beszél, mint Räikkönen

Sebastian Vettel hamar kiesett a Bajnokok Tornája egyéni versenyében még szombaton.

Fejét vették egy Ladának a somogyi tolvajok

A Patalom külterületén lebukott fatolvajok hatósági jelzés nélküli Ladájától kicsordul a könny az ember szeméből, írja a sonline.hu, és nagyon igazuk van.

Egyre több városban van szmogriadó, itt a következő

Debrecenben a szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon, mind a három mérőállomáson túllépte a riasztási küszöbértéket, ezért a város polgármestere hétfő délután elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.