Háromnapos razzia az M7-esen

Szerző: Vezess levél küldés 
Forrás: MTI
Dátum: 2016.06.07. 16.02

Az M7-es autópálya zalai szakaszán kedden kezdődött háromnapos nemzetközi közlekedési akció első két órájában ellenőrzött mintegy 600 jármű közül minden tizedik elmulasztotta az útdíjfizetést, három kamiont pedig műszaki hiányosságok miatt kivontak a forgalomból.

Háromnapos razzia az M7-esen

Az autópálya zalakomári pihenőhelyén indult akció kapcsán Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott a helyszínen arról számolt be, hogy a kamionoknál kiemelten a veszélyes árukat szállító járműveket ellenőrzik, illetve a sofőrök pihenőidejének betartását, de a műszaki állapotot is felmérik.

A forgalom teljes kiterelésével zajló háromnapos ellenőrzésen a közlekedési hatóság, a rendőrség, a katasztrófavédelem, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 60 munkatársa, valamint tíz ország 30 szakembere van jelen.

Az akció első két órájában ellenőrzött mintegy 600 jármű közül három kamiont – két románt és egy bolgárt – ki kellett vonni a forgalomból a járművek elégtelen műszaki állapota miatt.

Azért éppen Zala megyében zajlik a nemzetközi ellenőrzési akció, mert jelentős a tranzitforgalom a megye útjain. A magyar hatóságok mellett svéd, német, cseh, szlovák, lengyel, szlovén, horvát, bolgár, ukrán és román közlekedési szakemberek is részt vesznek, akiknek ellenőrzési joguk is van, de a szabályszegésekért a magyar jogszabályok alapján vonják felelősségre a járművezetőket.

Valgut Zoltán, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság eszteregnyei autópálya-alosztályának vezetője arról számolt be, hogy a kiterelt járművek mintegy tíz százaléka – túlnyomó többségében külföldi – nem fizette meg az útdíjat, vagy a kategóriájánál olcsóbb matricát vásárolt. Az útdíjfizetést ellenőrző szervezet 120 napra visszamenőleg vizsgálja az adott autó jogosultságát, így előfordult, hogy több mint félmillió forintos bírságot szabtak ki egy autósra, aki az elmúlt négy hónapban 32 alkalommal használta díjfizetés nélkül a sztrádát.

Az alosztályvezető elmondta még: több esetben találkoztak olyan autóval, amelyben a megengedettnél többen ültek, nem használtak gyermekülést, illetve lejárt jogosítvánnyal vagy forgalmi engedéllyel vezetett a sofőr.

Tóth Zoltán, a Zala Megyei Kormányhivatal közlekedési hatósági osztályának vezetője elmondta: mozgó műszakivizsga-állomást is telepítettek a zalakomári pihenőhelyre, amely egyebek közt a fékek állapotát és más műszaki paramétereket is ellenőriz. Az elégtelen műszaki állapotú magyar járműveket azonnal kivonják a forgalomból, a külföldiek esetében pedig addig nem engedik tovább, amíg feltárt hiba javítását el nem végzik.

Kommentek

Így indul egy Ikarus kemény 20 év állás után

Egy villanásnyi jelenet a polgári csirketelep életéből, ahol régi magyar csodák születnek újjá.

F1: Rosberg elmondta a véleményét Ecclestone-ról

Hosszú évtizedek után Bernie Ecclestone-t eltávolították az F1 éléről, Nico Rosberg így reagált rá.

F1: Pokolian nehéz lesz előzni az új autókkal

A Force India pilótája, Esteban Ocon is azt mondja, hogy a 2017-es autók nagyon jól fognak kinézni, de az előzésekkel gond lehet.

F1: Valentino Rossi nem bánja, hogy nem váltott

A MotoGP-legenda Valentino Rossi nem bánkódik amiatt, hogy egy évtizeddel ezelőtt nemet mondott a Forma-1-re.

Ezért jobb a busz, mint az autó

Hétfő óta több nagyvárosban, köztük Budapesten is szmogriadó van érvényben. Ezzel kapcsolatban megint felerősödtek a busz kontra autó viták.

Azért ezen a szmogriadón még volna mit finomítani

Eltelt az első idei szmogriadós nap. Nem csalódtunk benne, ugyanolyan átgondolatlan, zűrzavaros és a legkevésbé sem felhasználóbarát, mint úgy általában a teljes hazai közlekedésszabályozás.

Brawn: Egyszerűsíteni fogjuk a Forma-1-et

A Forma-1 sportügyeinek irányítójává frissen kinevezett Ross Brawn szerint a megújulás kulcsa az egyszerűség lesz.

F1: 1000 lóerőig jut a Honda?

A Honda 2017-re teljesen újratervezte Forma-1-es erőforrását, de az idei elvárások tekintetében nagyon óvatosak.

Tavaly megállt a Forma-1 hanyatlása

2016-ban hétéves trend szakadt meg, a Forma-1 televíziós nézettsége a tavalyi évben nem csökkent tovább.

Crossoverként tér vissza a Mitsubishi sportkupéja

Állítólag Mitsubishi Eclipse néven kerül piacra a japán márka új városi crossovere. Merész lesz, és talán hibrid is.

Forma-1-es fejes lett Ross Brawn

A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media Ross Brawnt tette meg az F1 sportért felelős ügyvezető igazgatójának.

Félretájékoztatták az autósokat, nincs 150 ezres bírság

Hétfő reggel óta él Budapesten a szmogriadó riasztási fokozata, ami rengeteg autóst érint. A hivatalos híradásokban megjelent 150 000 forintos maximális bírság elrettentő, ezért utánajártunk a büntetési tételeknek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.