Meglepő adatokat közölt a fix traffipaxokról a rendőrség

Szerző: Vezess levél küldés 
Forrás: Kisalföld
Dátum: 2016.05.28. 14.31

Lassítanak az autósok az okoskameráknál, főleg a magyarok, mivel az indult szabálysértési eljárások számához képest igen magas a külföldi rendszámúak aránya.

Meglepő adatokat közölt a fix traffipaxokról a rendőrség

Az ORFK szerint a fixen telepített komplex közlekedési ellenőrzési pontok naponta egymillió járművet ellenőriznek, s minden ezrediknél rögzítenek jogsértést. Ezt az arányt majdnem pontosan visszaadják a számok, hiszen egy hónap alatt 29 211 eljárás indult.

Ebből 28 999-et tett ki a sebességtúllépés, vagyis hozzá képest a többi elenyésző. A biztonsági öv használatának elmulasztása miatt 116, az autópálya leállósávjának használata miatt 68, a tilos jelzésen áthaladás miatt 27 eljárás indult, egy autós pedig szabálytalanul hajtott át a sínen. A felvétel rögzítése után egy vagy két napon belül postázzák a határozatot.

Az Országos Rendőr-főkapitányság beszámolt arról is, hogy 12 584 külföldi hatósági jelzéssel ellátott jármű vezetője szegte meg a szabályokat, vagyis a 29 211-hez viszonyítva beszédesen magas ez az arány.

2014. október 1. óta lekérdezhetők az unió tagországaiban nyilvántartásba vett gépjármű-üzemeltetők adatai az EUCARIS CBE rendszeren keresztül, s Magyarország 2014 májusa óta szolgáltat adatokat a külföldi hatóságoknak. Idetartoznak a gyorshajtók, a biztonsági övet mellőzők, a piroson áthajtók, az ittas vagy bódult vezetők, a bukósisak nélküli motorosok, a tiltott sávok használói és a telefonálók.

A CBE Irányelv nem szól a meg nem fizetett bírságok behajtásáról. Ezért a Salzburg Fórum egyes együttműködő államai – Magyarország, Ausztria, Bulgária és Horvátország – 2011-ben különmegállapodást kötöttek a büntetések kölcsönös végrehajthatóságáról. Ennek a megállapodásnak az adminisztratív és technikai végrehajtásáról is született döntés egy évvel ezelőtt, de az együttműködés megindulásának feltétele az elektronikus információ- és dokumentumcsere és a megállapodás ratifikálása az aláíró országokban. “Külön visszakérdeztünk, hogy ezek szerint a behajtás megoldható-e, a válasz egy mondatban az volt: más módon, de megoldható” – írta a Kisalföld.

Kommentek

KRESZ-táblák, amikre figyelned kell télen

Van néhány speciális KRESZ-tábla, amelyeket zimankó és havazás idején erősen ajánlott figyelni. De tudjuk-e, hogy pontosan mit is jelentenek ezek a táblák?

F1: Állami elismerést kapott Kimi Räikkönen

A Ferrari világbajnok pilótája Finnország első sportnagykövete lett.

Opel, ami jobban kéne, mint egy BMW

Olyan Opelt vezettünk, amely annyira a vágy tárgya volt egykoron, hogy még egy dalba is befoglalták a nevét.

A csapatok nem kérnek F1-es tulajdonrészt

Úgy tűnik, a nem sikerült pénzt kihúzni a csapatok zsebéből, a Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media nem tudta bevonni őket a tulajdonosi körbe.

Családi mindenest, de milyet?

Használtautó-vásárlásban segít szakértőnk, aki egy levélváltással is irányt mutathat az igényeinknek megfelelő kivitel megtalálásához.

Ez a kézműves módszer új fejezetet nyit a hengerfej felújításban

Precíz megoldás helyett ösztönből tolja emberünk. Az eredmény kétséges, de legalább az eljárás látványos.

F1: Jövőre Vettel, Alonso is mehet a Mercedeshez

A Mercedes csapatfőnöke nem titkolja, hogy az idén nagyon figyelik majd a pilótapiacot, lecsaphatnak valamelyik nagyágyúra is, ha Valtteri Bottas nem hozza Nico Rosberg szintjét.

Top 10: a magyarok kedvenc használt autói

Úgy fest, hogy a közlekedési alapszükségletek kielégítésére szolgáló modellek mellett sok honfitársunk álmait valósítja meg használtautó-behozatallal. Közöljük a tíz legnagyobb darabszámban behozott használt autót.

1,3 milliárd liter benzint fogyasztottunk tavaly

Tavaly 5,5 százalékkal, csaknem 3 milliárd 358 millió literre nőtt az üzemanyag-fogyasztás a magyar piacon, ezen belül a gázolaj iránti kereslet 6,4 százalékkal, a benziné pedig 4,1 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

Fából faragott futóművel támasztották fel a sánta terepjárót

Aki terepjárásra adja a fejét, annak leleményesnek kell lennie. Az erdő mélyén, a vadonban nincs szerviz, csak a merész ötletek segíthetnek ha nagy a baj.

Iszonyatos luxus-pickup a Mercedestől

Miközben a Nissannal közösen fejlesztett X-osztály mezei munkaeszköznek ígérkezik, a cég más részlegei nem voltak ennyire józan gondolkodásúak.

Megvan az év első, szájtátós kamiontuningja!

Egy magyar csapat úgy alakította át egy Scania utasterét, hogy arra talán még külföldön is csorgatni fogják a nyálukat a kamionsofőrök.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.