245-tel száguldott a mozgásképtelen sofőr

Autonóm Chevy Corvette demonstráció

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2016.05.23. 10.05

Egy egykori autóversenyző 16 éve nem képes mozgatni végtagjait, ám egy félig katonai fejlesztés visszaadta neki a vezetés élményét.

245-tel száguldott a mozgásképtelen sofőr

Két évvel ezelőtt már írtunk Sam Schmidtről, aki egy félig autonóm Chevrolet Corvette fedélzetén igyekszik rácáfolni azokra, akik azt mondták: rendkívül súlyos autóbalesete után soha nem ülhet újra versenyautó volánja mögé. A SAM (semi-autonomous motor vehicle, azaz félautonóm gépkocsi) projekt keretében kifejlesztett technológia a pilóta fejmozdulatait észlelve irányítja a kormányművet, vezérli a gázt és a féket, és mindezt önmagától beavatkozni képes műholdas felügyelettel támogatja meg. Az autó 2014 őszén debütált, mostanra azonban átdolgozták, és számottevően gyorsabbá is tették: míg anno 173 km/órával száguldott (ez sem kevés, ha biccentéssel kell irányítani egy autót), most 245 km/óra csúcssebességet regisztrált, ami már versenykörülmények között sem lebecsülendő.

Infravörös érzékelők és kamera, ultra pontos, másodpercenként 100-szor frissítő GPS, szervomotorok és egy központi agy: ez az autó lelke.

Az extra 72 km/órát nem a motorteljesítmény növelésével, hanem a vezérlés tökéletesítése révén érték el. A pilóta fejmozgását észlelő rendszer egy infravörös kamerából és egy fejre szerelhető egységből áll – ez utóbbit fejlesztették tovább, hogy pontosabban közvetítse a fejmozdulatokat a vezérléshez. A gáz- és fékkezelést is módosították: a fej hátracsapása helyett a szájban tartott kontroller megfúvásának erősségével szabályozható a gyorsítás mértéke, lassításkor megszívja, nem pedig harapja az érzékelőt a pilóta. A rendszer emellett egy csomó telemetriai adatot is továbbít a bokszba: folyamatosan kamera veszi a pilótát, érzékelők rögzítik biometriai adatait, és mérik a környezeti viszonyokat is, így a csapat pontosabban látja, milyen állapotban van Schmidt vagy váltótársa. sam-schmidt-semi-autonomous-corvette-2

Kommentek

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

Új magyar autóbusz Győrből

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata

Hyundai H350 – Új mérce a könnyű haszonjárművek világában

Megérkezett a rég várt Hyundai H350, mely a könnyű haszonjárművek szegmensében új mércét állít. Markáns külső formavilágával a Hyundai modellektől megszokott praktikumot és kifinomult stílust nyújtja. A szállítás legjobb módja üzleti vagy szabadidős céllal egyaránt. Bármit kell szállítania, bárhová kell vinnie, számíthat a H350-re!

Massa: Valamiből fizetni kell a rezsit!

Felipe Massa azt mondja, jó úton halad a 2017-es munkakeresése. Leginkább a DTM vonzaná.

Szennyvízből gyárt üzemanyagot a SEAT

Egy európai vízgazdálkodási szervezettel közösen szennyvízből állít elő gáznemű üzemanyagot a spanyol autógyártó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.