Ilyet még nem tapasztalt a magyar rendőrség

Szerző: Vezess levél küldés 
Dátum: 2016.05.10. 10.30

Az elmúlt évtizedekben soha nem volt példa arra, hogy egyetlen hónap alatt ilyen kevesen veszítsék életüket hazánk közútjain.

Ilyet még nem tapasztalt a magyar rendőrség

Az Országos Rendőr-főkapitányság összesítette a területi rendőri szervektől beérkező előzetes közúti baleseti adatokat, melyek a balesetek bekövetkezésétől számított 24 órás helyzetet tükrözik. Az előzetes adatok alapján ki kell emelni a legfontosabbat: egyetlen hónap alatt soha ilyen kevesen nem vesztették életüket közúti balesetben Magyarországon, mint 2016 áprilisában. Idén április 01. és 30. között ugyanis mindössze 22 fő szenvedett halálos kimenetelű balesetet, szemben a 2015. áprilisi 31 fővel és a 2013. áprilisi 42 fővel. De hogy még mélyebbre nyúljunk vissza: bő egy évtizede, 2003 augusztusában mintegy 140 fő halt meg közúti balesetben. Ez azt jelenti, hogy amíg az adott hónapban napi átlagban csaknem 5 halálos áldozatot követelt a közúti közlekedés, addig 2016 áprilisában a napi átlag az egy áldozatot sem éri el. Érdemes megemlítenünk továbbá, hogy az elmúlt hónap összesen 30 napjából 15 olyan napot jegyezhettünk, amikor nem kellett a különböző hatóságoknak halálos baleset helyszínére kivonulniuk. Amennyiben továbbra is csak az elmúlt egy hónap, az április baleseti adatait vesszük alapul, azt láthatjuk, hogy az áldozatszám 29%-os csökkenése mellett (31 főről 22 főre) az összes személysérüléses baleset száma 0,9%-kal (1246-ról 1235-re), a súlyosan sérültek száma 6,5%-kal (399 főről 373 főre), az ittasan okozott balesetek száma 11,2%-kal (1246-ról 1235-re) csökkent. A könnyen sérültek számában ugyanakkor 2,5%-os növekedés tapasztalható (1143 főről 1172-re). Ha viszont a 2016. év eddig eltelt hónapjait, azaz a január 01-től április 30-ig terjedő időszakot vesszük nagyító alá, akkor a következő fő ismérvek emelhetők ki. Az év eddig eltelt négy havában összesen 4431 személysérüléses közúti balesetet okoztak hazánk közútjain, 1,5%-kal többet, mint 2015 azonos időszakában (akkor 4364 balesetet regisztráltak). A halálos kimenetelű és a súlyos sérüléssel járó közúti balesetek száma egyaránt csökkenést mutat (a csökkenés mértéke a felsorolás sorrendjének megfelelően 16,0%, valamint 0,8%). Egyedül a könnyű sérüléses balesetek száma nőtt (3,6%-kal), így ez eredményezte az összes balesetszám csekély mértékű növekedését. A legfontosabb, hogy idén április végéig 27 fővel kevesebben vesztették életüket hazánk közútjain, szám szerint 154-en, ami 14,9%-kal kevesebb, mint a 2015 első négy havában regisztrált 181 áldozat. A baleseti áldozatok mellett 0,4%-kal csökkent a súlyosan sérültek száma (1426 fő a tavalyi 1432 fővel szemben), míg a könnyen sérültek száma 5,6%-os növekedést mutat (4027 főről 4253 főre). Forrás: baleset-megelozes.eu

Kommentek

F1: A tavalyi autóval indulna a sereghajtó 2017-ben

Az összeomlás szélén táncoló Manor-csapat kérvényezte a Nemzetközi Automobil Szövetségnél, hogy a tavalyi modellel vághasson neki a 2017-es idénynek.

Száznál több autóbuszt vásárolt tavaly a BKV

Megkérdeztük a BKV, hogy tavaly hány darab autóbuszt sikerült vásárolniuk. A számolgatás végén mi is meglepődtünk.

F1: Bottas magával vitte a Williams-szponzort

A Williams nem csak versenyzőjét veszti el, Valtteri Bottasszal együtt régi-régi szponzora is a Mercedeshez távozik.

KRESZ-táblák, amikre figyelned kell télen

Van néhány speciális KRESZ-tábla, amelyeket zimankó és havazás idején erősen ajánlott figyelni. De tudjuk-e, hogy pontosan mit is jelentenek ezek a táblák?

F1: Állami elismerést kapott Kimi Räikkönen

A Ferrari világbajnok pilótája Finnország első sportnagykövete lett.

Opel, ami jobban kéne, mint egy BMW

Olyan Opelt vezettünk, amely annyira a vágy tárgya volt egykoron, hogy még egy dalba is befoglalták a nevét.

A csapatok nem kérnek F1-es tulajdonrészt

Úgy tűnik, a nem sikerült pénzt kihúzni a csapatok zsebéből, a Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media nem tudta bevonni őket a tulajdonosi körbe.

Családi mindenest, de milyet?

Használtautó-vásárlásban segít szakértőnk, aki egy levélváltással is irányt mutathat az igényeinknek megfelelő kivitel megtalálásához.

Ez a kézműves módszer új fejezetet nyit a hengerfej felújításban

Precíz megoldás helyett ösztönből tolja emberünk. Az eredmény kétséges, de legalább az eljárás látványos.

Súlyos kockázat a járműjavításhoz használt illegális eszköz

Súlyos közlekedésbiztonsági kockázatokat jelentenek az autókban használt szoftverek és egyéb műszaki elemek működését ellenőrző nem jogtiszta, vagy nem megfelelően frissített diagnosztikai eszközök – hívta fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

F1: Jövőre Vettel, Alonso is mehet a Mercedeshez

A Mercedes csapatfőnöke nem titkolja, hogy az idén nagyon figyelik majd a pilótapiacot, lecsaphatnak valamelyik nagyágyúra is, ha Valtteri Bottas nem hozza Nico Rosberg szintjét.

Top 10: a magyarok kedvenc használt autói

Úgy fest, hogy a közlekedési alapszükségletek kielégítésére szolgáló modellek mellett sok honfitársunk álmait valósítja meg használtautó-behozatallal. Közöljük a tíz legnagyobb darabszámban behozott használt autót.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.