Így kell átszervezni a közlekedést az életben maradásért

Szerző: Vezess levél küldés 
Forrás: MTI
Dátum: 2016.05.10. 13.28

Összehangolt munkával, aprólékos tervezéssel gyorsítják meg Kínában a donorszervek célba juttatását. Most debütált az úgynevezett zöld folyosó

Így kell átszervezni a közlekedést az életben maradásért

700 kilométerről, alig több mint négy óra alatt jutattak el Kínában egy átültetendő szervet a donortól a páciensig. Az úgynevezett zöld folyosót használták. A szívtranszplantációhoz szükséges kioperált szervet a kelet-kínai Hagncsouból szállították Vuhanba – számolt be a China Daily című napilap. A zöld folyosó rendszerét Kínában az egészségügyi és a közlekedési hatóságok alkották meg a rendőrség közreműködésével. Célja az adott szerv minél gyorsabb és biztonságosabb helyszínre szállítása azért, hogy a legkevésbé legyen kitéve sérülésnek, a “minőségromlás kockázatának”. Sok emberi szerv, köztük a máj ugyanis alkalmatlanná válik az átültetésre, ha több mint 12 órán át tárolják. Átszervezték a  közlekedést A folyamatban a mentőautók azonnali indításától az emberi testrészek szállítását biztosító repülőgépjáratok készenlétbe helyezéséig minden részletet megterveztek és olyan részleteket is kidolgoztak, hogy ha a szervet szállítónak például vonattal kell közlekednie, akkor sürgősségi eljárásban juthasson például jegyhez. A szóban forgó eset során a műtét 30 percet vett igénybe, a kísérőszemélyzet gyors biztonsági ellenőrzésen esett át, a repülőgép fedélzetére jutásuk is olajozottan történt. Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban megkülönböztető jelzéssel ellátott jármű kísérte a mentőt, a rendőrség pedig nyomon követte az autókat, és amelyik kereszteződésben kellett, időben zöldre állította a közlekedési jelzőlámpákat. A műtétet kevesebb, mint fél órával azután már meg is kezdték az orvosok, hogy a szív megérkezett a kórházba. A kínai EHang Holdings vállalat az amerikai Lung Biotechnology céggel együttműködve 1000 olyan drón kifejlesztését jelentette be a napokban, amelyek épp a transzplantációra szánt szervek célba juttatását szolgálják majd. A közös programot, amellyel az életmentő szervek szállítását kívánják forradalmasítani, 15 évesre tervezik. Miért kell? Kínában közismerten és hagyományosan alacsony a szervek adományozásának hajlandósága, bár az utóbbi időben a felvilágosító munkának és az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztésnek köszönhetően javult a helyzet. 2015-ben a világ legnépesebb országában 2776-an járultak hozzá valamely létfontosságú testrészük haláluk utáni átültetéséhez, csaknem kétszer annyian, mint egy évvel korábban. Összességében Kína a felajánlott szervek számát tekintve a harmadik helyen áll a világon. Sokan évekig kénytelenek a sorukra várni, illetve sokan végül nem is jutnak a szükséges szervhez. 2015 januárjától tilos a halálra ítéltek testrészeinek felhasználása.

Kommentek

Így indul egy Ikarus kemény 20 év állás után

Egy villanásnyi jelenet a polgári csirketelep életéből, ahol régi magyar csodák születnek újjá.

F1: Rosberg elmondta a véleményét Ecclestone-ról

Hosszú évtizedek után Bernie Ecclestone-t eltávolították az F1 éléről, Nico Rosberg így reagált rá.

F1: Pokolian nehéz lesz előzni az új autókkal

A Force India pilótája, Esteban Ocon is azt mondja, hogy a 2017-es autók nagyon jól fognak kinézni, de az előzésekkel gond lehet.

F1: Valentino Rossi nem bánja, hogy nem váltott

A MotoGP-legenda Valentino Rossi nem bánkódik amiatt, hogy egy évtizeddel ezelőtt nemet mondott a Forma-1-re.

Ezért jobb a busz, mint az autó

Hétfő óta több nagyvárosban, köztük Budapesten is szmogriadó van érvényben. Ezzel kapcsolatban megint felerősödtek a busz kontra autó viták.

Azért ezen a szmogriadón még volna mit finomítani

Eltelt az első idei szmogriadós nap. Nem csalódtunk benne, ugyanolyan átgondolatlan, zűrzavaros és a legkevésbé sem felhasználóbarát, mint úgy általában a teljes hazai közlekedésszabályozás.

Brawn: Egyszerűsíteni fogjuk a Forma-1-et

A Forma-1 sportügyeinek irányítójává frissen kinevezett Ross Brawn szerint a megújulás kulcsa az egyszerűség lesz.

F1: 1000 lóerőig jut a Honda?

A Honda 2017-re teljesen újratervezte Forma-1-es erőforrását, de az idei elvárások tekintetében nagyon óvatosak.

Tavaly megállt a Forma-1 hanyatlása

2016-ban hétéves trend szakadt meg, a Forma-1 televíziós nézettsége a tavalyi évben nem csökkent tovább.

Crossoverként tér vissza a Mitsubishi sportkupéja

Állítólag Mitsubishi Eclipse néven kerül piacra a japán márka új városi crossovere. Merész lesz, és talán hibrid is.

Forma-1-es fejes lett Ross Brawn

A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media Ross Brawnt tette meg az F1 sportért felelős ügyvezető igazgatójának.

Félretájékoztatták az autósokat, nincs 150 ezres bírság

Hétfő reggel óta él Budapesten a szmogriadó riasztási fokozata, ami rengeteg autóst érint. A hivatalos híradásokban megjelent 150 000 forintos maximális bírság elrettentő, ezért utánajártunk a büntetési tételeknek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.