Így kell átszervezni a közlekedést az életben maradásért

Szerző: Vezess levél küldés 
Forrás: MTI
Dátum: 2016.05.10. 01.05

Összehangolt munkával, aprólékos tervezéssel gyorsítják meg Kínában a donorszervek célba juttatását. Most debütált az úgynevezett zöld folyosó

Így kell átszervezni a közlekedést az életben maradásért

700 kilométerről, alig több mint négy óra alatt jutattak el Kínában egy átültetendő szervet a donortól a páciensig. Az úgynevezett zöld folyosót használták. A szívtranszplantációhoz szükséges kioperált szervet a kelet-kínai Hagncsouból szállították Vuhanba – számolt be a China Daily című napilap. A zöld folyosó rendszerét Kínában az egészségügyi és a közlekedési hatóságok alkották meg a rendőrség közreműködésével. Célja az adott szerv minél gyorsabb és biztonságosabb helyszínre szállítása azért, hogy a legkevésbé legyen kitéve sérülésnek, a “minőségromlás kockázatának”. Sok emberi szerv, köztük a máj ugyanis alkalmatlanná válik az átültetésre, ha több mint 12 órán át tárolják. Átszervezték a  közlekedést A folyamatban a mentőautók azonnali indításától az emberi testrészek szállítását biztosító repülőgépjáratok készenlétbe helyezéséig minden részletet megterveztek és olyan részleteket is kidolgoztak, hogy ha a szervet szállítónak például vonattal kell közlekednie, akkor sürgősségi eljárásban juthasson például jegyhez. A szóban forgó eset során a műtét 30 percet vett igénybe, a kísérőszemélyzet gyors biztonsági ellenőrzésen esett át, a repülőgép fedélzetére jutásuk is olajozottan történt. Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban megkülönböztető jelzéssel ellátott jármű kísérte a mentőt, a rendőrség pedig nyomon követte az autókat, és amelyik kereszteződésben kellett, időben zöldre állította a közlekedési jelzőlámpákat. A műtétet kevesebb, mint fél órával azután már meg is kezdték az orvosok, hogy a szív megérkezett a kórházba. A kínai EHang Holdings vállalat az amerikai Lung Biotechnology céggel együttműködve 1000 olyan drón kifejlesztését jelentette be a napokban, amelyek épp a transzplantációra szánt szervek célba juttatását szolgálják majd. A közös programot, amellyel az életmentő szervek szállítását kívánják forradalmasítani, 15 évesre tervezik. Miért kell? Kínában közismerten és hagyományosan alacsony a szervek adományozásának hajlandósága, bár az utóbbi időben a felvilágosító munkának és az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztésnek köszönhetően javult a helyzet. 2015-ben a világ legnépesebb országában 2776-an járultak hozzá valamely létfontosságú testrészük haláluk utáni átültetéséhez, csaknem kétszer annyian, mint egy évvel korábban. Összességében Kína a felajánlott szervek számát tekintve a harmadik helyen áll a világon. Sokan évekig kénytelenek a sorukra várni, illetve sokan végül nem is jutnak a szükséges szervhez. 2015 januárjától tilos a halálra ítéltek testrészeinek felhasználása.

Kommentek

F1: Vettel kimondta, hogy visszaesett a Ferrari

Sebastian Vettel az újabban szokásos kincstári optimizmusával értékelt az Amerikai Nagydíj időmérő edzése után.

F1: Hamilton imádta, hogy érte tomboltak

Lewis Hamilton megköszönte a közönség támogatását az Amerikai Nagydíj időmérője után. Az első három nyilatkozatai.

F1: Hamiltonnak megvan az eső austini pole

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj időmérőjén Lewis Hamilton magabiztos előnnyel verte csapattársát, Nico Rosberget. A Mercedesek mögött a Red Bullok, a Ferrari a harmadik erő.

Megvan az év legdurvább esküvői menete

Nálunk az autóval vonuló násznép feldíszített kocsikkal, lassú menettel, dudaszóval köszönti az ifjú párt, de nem mindenhol azonosak a szokások.

F1: Titkos ügynökök a McLarennél?

A McLaren vicces kisfilmmel ünnepli James Hunt 1976-os bajnoki győzelmének évfordulóját.

F1: Verstappen véleményes körrel az 1.

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj utolsó edzésén a Mercedes rejtegette a tempóját, a leggyorsabb a pályát kiszélesítő Max Verstappen lett. Rejtélyes defektet a Toro Rssónál.

F1: A Mercedes kijátszott egy jokert Hamilton kedvéért

A Mercedes-csapat pénteken éjszaka megtörte a kötelező takarodót, az egyik felmentést elhasználva Lewis Hamilton autóján dolgoztak.

F1: Meglepetés, a Red Bull még egy évet adott Kvjatnak

A Red Bull Austnban bejelentette, hogy a nagycsapattól idén a Toro Rossóhoz visszaültetett Danyiil Kvjat jövőre is a faenzai alakulatnál versenyez.

F1: A pilóták nekimentek Verstappennek

Úgy hírlik, hogy az austini versenyzői értekezleten jó néhányan panaszkodtak Max Verstappen vezetési stílusára, nagyobb szigort, szabálytisztázást követlenek.

Ezért ne telefonálj vezetés közben

Vezetés közben telefonálni borzasztóan rossz ötlet. Ilyen csúnya vége lehet.

Ilyen nincs: villanyoszlopot állítottak a közútra

Sokféle akadályra felkészülünk közutakon haladva, de azért egy aszfaltból kiálló villanyoszlop nem épp hétköznapi úttorlasz.

Autó hajtott a landoló repülő elé

Biztosan meghűlt a vér a pilóta ereiben, amikor meglátta, hogy egy autó hajt rá a leszállópályára, amikor épp landolni készül

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.