6 dolog, amit tudnod kell a sofőr nélküli autózásról

Szerző: Vezess levél küldés 
Dátum: 2016.04.07. 01.04

A Continental szerint az automatizált vezetés 6 fő kihívás elé állítja az iparágat. A jármű automatizálása lépésekben fog megtörténni: a részleges automatizálás 2016-tól, a nagymértékű automatizálás 2020-tól, a teljes automatizálás 2025-től fog megvalósulni.

6 dolog, amit tudnod kell a sofőr nélküli autózásról

“Az automatizált vezetés az intelligens hálózatba kapcsolt technikával biztonságosabbá és hatékonyabbá válik” – mondta Dr. Elmar Degenhart, a Continental igazgatóságának elnöke a 2016-os autó-motor- és sport-kongresszuson Stuttgartban. A cég az Egyesült Államoktól kezdve Japánig, Kínától Európáig az autonóm járművezetéshez szükséges alkatrészeket és rendszereket fejleszt. Mérnökeik a sofőr nélküli autózás kulcsaként hat fő alapkövet azonosítottak.

1. Érzékelők

A teljesen balesetmentes közlekedés többé nem utópia, alapja a különböző járművezető-támogató rendszerek, amik már a mai autókban is megtalálhatók. Ezek legalább olyan jól nyomon követik a jármű környezetét, mint az ember. De nem csak a biztonságot növelik, hanem csökken a járművek és teherjárművek CO2-kibocsátása is. Az érzékelők fúziójához és végső soron az érzékelők adatainak kiértékeléséhez a Continental a mesterséges intelligencia használatát kutatja. A fejlesztésekbe bevonja a szenzorika és a vezérlések területén felhalmozott gazdag tudást is. Ezen kívül a jövőben érzékelőket fognak beépíteni az abroncsokba, melyekkel a jármű rögtön képes érzékelni az úttest adottságait.

2. Hálózatba kapcsolás

Az autók hatodik érzéke az internet. Az Continental egy olyan nagyteljesítményű megoldáson dolgozik, mely igen pontos információkat képes közölni a közlekedési helyzetről. Ennek alapját az érzékelőktől származó adatok, a közlekedésben részt vevők és a nagyteljesítményű közlekedési számítógép közötti adatcsere jelenti. Ez által megnő az érzékelők hatótávolsága és a jármű “bepillanthat az utcasarkon”.

3. Párbeszéd ember és gép között

Mi a stratégia abban az esetben, ha a jármű teljesen automatikus üzemmódban például eléri az autópálya kihajtóját, a vezető visszaveszi a járművezetést? Erre a célra, valamint a jármű és a járművezető közötti általános jövőbeli együttműködése érdekében is fejlesztenek rendszereket. Ezzel egy időben a vállalat új megoldásokat tesztel a gép és ember közötti párbeszéd módosult követelményeihez.

4. Rendszerarchitektúra

Az automatizált járművezetés jövőbeli rendszerarchitektúráinak biztonságossá kell tennie az autóban feldolgozandó hatalmas adatmennyiséget. Percenként egy gigabájtnyi érzékelőadatot kell valós időben kiértékelni. A növekvő érzékelőteljesítmény és ezáltal a növekvő adatmennyiség nagy teljesítményű és meghibásodás-biztos elektronikus, valamint szoftveres architektúrát követel meg.

5. Megbízhatóság

Ma a járművezető-támogató rendszereket a vezető segítésére használják. Az automatizált vezetésnél a meghibásodás esetén is lehetővé kell tenni a biztonságos továbbhaladást és a kontrollált, biztonságos megállás lehetőségét. Az ehhez szükséges okos fékrendszerek fejlesztése már folyamatban van. Ügyelni kell a manipulációk elleni biztonságos fellépésre is. A biztonság előfeltétele a járműszoftverek folyamatos aktualizálása, hogy azok a jármű teljes élettartama során megfeleljenek a technikai elvárásoknak.

6. Elfogadás

A Continental véleménye szerint az automatizált vezetés elfogadásának alapja az eljövendő technológiába vetett bizalom. A bizalom felépítését a vezető és a jármű közötti intelligens párbeszéd segíti elő. Ennek során a járművezetőnek pontosan tudnia kell, hogy mire készül a jármű. Az aktuális vezetéssegítő és információs rendszerek fejlesztői figyelembe veszik ezt. Az ilyen rendszerek elősegítik az automatizált vezetéshez tartozó funkciók elterjedését.

Kommentek

F1: Ki mondta, hogy Rosberg nem tud bulizni?

Nico Rosberg ugyan csak második lett az Amerikai Nagydíjon, a vb-címtől nem került messzebb.

Így lett világbajnok a Forma-1-es playboy – videó

A 40 évvel ezelőtt a mai napon zajlott a Forma-1 történetének egyik legnagyobb párharcának fináléja.

F1: ” Vörös katasztrófa, a Ferrari hátramenetbe kapcsolt”

A nemzetközi sajtó elsősorban a címvédő Lewis Hamilton 50. futamgyőzelmét és a Ferrari szenvedését emelte ki a Forma-1-es Amerikai Nagydíj másnapján.

F1: A Red Bull-ifjonc nem érti, miért pattintották le

Pierre Gasly nem érti, miért nem kapott lehetőséget a Toro Rossónál a 2017-es idényre.

Az új C3-mal ismét magára talált a Citroën

Nagyon jó kis kocsi és vérbeli Citroën született. A C4 Cactus és a C4 Picasso után az új C3-ban állt végre teljesen össze, hogyan képzeli el a Citroën a következő 5-10 év autóit.

Sztárokkal lesz tele a legendás erotikus naptár

A Pirelli 2017-es naptárja ezúttal igazán különleges lesz. Itt egy kis ízelítő.

F1: Érthetetlen, hogy ezt Alonso megúszta

Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója finoman szólva sem örült annak, hogy Fernando Alonso büntetés nélkül megúszta a Felipe Massa ellen bemutatott austini manőverét.

F1: Alonso akkor is kiszállna, ha a Mercedes hívná

Fernando Alonso azt mondja, sem a világbajnoki cím, sem egy esetleges Mercedes-szerződés nem tarthatja vissza a kiszállástól, ha 2017-ben nem tetszenek neki az új autók.

Ecclestone: Lewisnál jobb bajnokunk sose volt

Bernie Ecclestone-nak ugyan semmi baja Nico Rosberggel, de kitart amellett, hogy Lewis Hamilton sikere sokkal hasznosabb lenne a Forma-1 számára.

Ez a 25 éves Audi úgy rajtol, hogy szem nem marad szárazon

Nincs is jobb, mint egy felpiszkált öthengeres fülbe hasító ropogása. Ez az Avant a pokol gyermeke, benne van minden, amiért rajongást gerjeszt egy négykarikás szerkezet.

F1: Hamilton végigrettegte a futamot

Lewis Hamilton a vasárnapi Amerikai Nagydíj 56 körét végigrettegte, attól félt, hogy megint műszaki hibán úszik el a futamgyőzelem.

Pénisznövelés után motorerőt garantálnak a kamu reklámok

A reklámbannerek legalja annyira pofátlanul igénytelen, hogy ez a szemétszerűség szinte szórakoztató faktorrá nemesedik. Ha rászánunk pár percet, és lekattintjuk a nyilvánvaló kamut, akkor egy érdekes, szürreális, vicces világba jutunk.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.