Fényszóróteszt: megbukott a kecskeméti Mercedes, tarolt a Toyota Prius

Mindenkit vert a Toyota Prius

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2016.03.31. 15.00

Az amerikai IIHS intézet több szempont alapján osztályozta a személyautók fényszóróit. Egyedül a Toyota Prius ért el jó minősítést.

Fényszóróteszt: megbukott a kecskeméti Mercedes, tarolt a Toyota Prius

Harmincegy középkategóriás autóból csupán egy: a Toyota Prius ütötte meg a mércét az USA közlekedésbiztonsági intézete, az IIHS által szervezett fényszóróteszten. Az Amerikában most először elvégzett vizsgálaton meglehetősen lesújtó eredmények születtek: tizenegy autó szerzett elfogadható, kilenc pedig elégséges minősítést, míg tíz autó – köztük nem egy prémiumgyártmány – gyakorlatilag megbukott a teszten. A típusokat az azokhoz elérhető összes világítástechnológiával vizsgálták, tehát amelyiket lepontozták, ott a legdrágább opció sem teljesíti a minimális követelményeket. Mindez annál is szomorúbb, mert az IIHS nem holmi bonyolult high-tech méricskélést végzett: arra voltak kíváncsiak, hogy a lámpák képesek-e nagy területet vakításmentesen megvilágítani. https://www.youtube.com/watch?v=3Sp7nvuOxtY Ehhez sötétedés után egy kötött tesztpályán hajtottak végig, tompított és távolsági világítással, miközben egy elektronikus szenzorcsomag ötféle helyzetben vizsgálta a beeső fény mennyiségét: egyenes vonalú haladás, éles bal-/jobbkanyar, valamint szűkülő bal-/jobbkanyar. Minden esetben megnézték, hogy a tompított világítás elvakítja-e a szemből érkezőt. Ha egy lámpa nagyon vakít, akkor sem kaphatott elégségesnél jobb pontot, ha amúgy remek látási viszonyokat teremtett. Az eredményeket súlyozták: többet értek a tompított fényszóróval, illetve egyenes úton mért értékek, hiszen az autók többnyire ilyen forgalmi helyzetben közlekednek. Pluszpontot értek az automatikus távfényvezérlő rendszerek, feltéve, hogy rendesen, vakításmentesen működtek.

IIHS fényszóróteszt

A táblázat minden típus esetében az elérhető legjobb világítástechnikát jelzi

A 31 típusnál a különböző lámpaopciók miatt összesen 82 különböző konfigurációt teszteltek, ebből egyetlenegy, a Prius V buszlimuzin távfényvezérléses LED-világítása kapott jó minősítést. Összehasonlításként: ott, ahol a Prius sofőrje 70 mérföld/órával haladva is időben képes észlelni az út szélén megjelenő akadályt, a leggyengébb (BMW 3 halogénopció) feleekkora tempóval sem biztos, hogy el tudja kerülni az ütközést. A BMW esetében a kanyarkövető LED-lámpa fejlődést hozott, de a teljesítmény nem technológiafüggő: a Honda Accord például szimpla halogén fényszórókkal is egészen elfogadható eredményt ért el.

Kommentek

A csapatok nem kérnek F1-es tulajdonrészt

Úgy tűnik, a nem sikerült pénzt kihúzni a csapatok zsebéből, a Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media nem tudta bevonni őket a tulajdonosi körbe.

Családi mindenest, de milyet?

Használtautó-vásárlásban segít szakértőnk, aki egy levélváltással is irányt mutathat az igényeinknek megfelelő kivitel megtalálásához.

Ez a kézműves módszer új fejezetet nyit a hengerfej felújításban

Precíz megoldás helyett ösztönből tolja emberünk. Az eredmény kétséges, de legalább az eljárás látványos.

F1: Jövőre Vettel, Alonso is mehet a Mercedeshez

A Mercedes csapatfőnöke nem titkolja, hogy az idén nagyon figyelik majd a pilótapiacot, lecsaphatnak valamelyik nagyágyúra is, ha Valtteri Bottas nem hozza Nico Rosberg szintjét.

Top 10: a magyarok kedvenc használt autói

Úgy fest, hogy a közlekedési alapszükségletek kielégítésére szolgáló modellek mellett sok honfitársunk álmait valósítja meg használtautó-behozatallal. Közöljük a tíz legnagyobb darabszámban behozott használt autót.

Fából faragott futóművel támasztották fel a sánta terepjárót

Aki terepjárásra adja a fejét, annak leleményesnek kell lennie. Az erdő mélyén, a vadonban nincs szerviz, csak a merész ötletek segíthetnek ha nagy a baj.

Megvan az év első, szájtátós kamiontuningja!

Egy magyar csapat úgy alakította át egy Scania utasterét, hogy arra talán még külföldön is csorgatni fogják a nyálukat a kamionsofőrök.

F1: Nem mondják el az igazat Schumacherről?

A hétszeres világbajnok Forma-1-es legenda volt menedzsere szerint a család tartozna azzal a szurkolóknak, hogy elárulják, milyen állapotban is van Michael Schumacher.

Betegségnevű elektromos szupersportkocsi, de honnan?!

A Dendrobium nem valami alattomos gombás fertőzés, hanem egy futurisztikus külsejű sportkocsi, amely egyrészt elektromos, másrészt hamarosan gyártani fogják, harmadrész szingapúri.

F1: Lassan kiszorítják Bernie Ecclestone-t

A Nemzetközi Automobil Szövetség is rábólintott a Forma-1 eladására, az amerikai Liberty Media egy újabb lépéssel közelebb került a teljhatalomhoz.

Elsírta magát a szerelő, amikor ezt meglátta

Vajon mire gondolt emberünk, amikor fa fékbetéteket drótozott a féktárcsához? A többiről nem is beszélve.

Életükkel játszanak a marosvásárhelyi autósok

Életveszélyes játékot űzött több autós és motoros a Maros jegén.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.