A Mazda kimaxolta a szépséget

Premier New Yorkból: MX-5 RF

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2016.03.23. 18.00

Mind az autó, mind a hoszteszlány szépségével kimerítette a lehetőségeket a Mazda. Az MX-5 RF apró, gyönyörű és jövő tavasszal megjön Magyarországra.

Mind az autó, mind a hoszteszlány szépségével kimerítette a lehetőségeket a Mazda. Az MX-5 RF apró, gyönyörű és jövő tavasszal megjön Magyarországra.

“Együttérzünk a brüsszeli áldozatok hozzátartozóival, a sérültekkel. Ami Brüsszelben történt, arra a szabad világ polgárai egy választ adhatnak: élünk tovább normálisan, mert a gyilkosok akkor győznek, ha ezt meg tudják akadályozni.” Ezzel az üzenettel nyitott itteni idő szerint tegnap este a Mazda észak-amerikai vezetője az új MX-5 RF előzetes bemutatóján, ahol Csikós Zsolt kollégámmal és Együd Tiborral, a Mazda-importőr igazgatójával a helyszínen követtük az eseményeket.

RF: Retractable Fastback

A világpremieren ujjongva fogadta a közönség New Yorkban a targatetős MX-5-öt. Az RF a nyitható keménytetős modell, hivatalosan egyelőre koncepcióautóként, bár teljesen szériaközeli állapotban. A rendezvényen egy szőke és egy fekete hajú szépség keretezte az autót, ők nyitogatták a tetőt is, mert a kocsiba egyelőre nem lehetett beleülni.

Ikebana-bemutatóval hangoltunk az MX-5 RF világpremierjére. Az ike jelentése életben tartani, a bana a növényeket jelöli. Az egyszerűség szépsége

Ikebana-bemutatóval hangoltunk az MX-5 RF világpremierjére. Az ike jelentése életben tartani, a bana a növényeket jelöli. Az egyszerűség szépsége

Műszaki adatok egyelőre nincsenek. Annyit tudunk viszonyítási pontként, hogy az elődből 45 kilóval volt nehezebb a nyitható keménytetős a vászontetősnél, körülbelül erre vagy valamivel kisebb súlykülönbségre számíthatunk. Vezető és csomag nélkül 1015 kilóról indul az MX-5 súlya, tehát 1055 kg körül lehet majd az RF. A név a Retractable Fastback rövidítése, tehát nyitható tetős fastback. A fastback egy ferdehátú, kétajtós kupé.

Csak a GT86 jut hozzá közel

Megkérdeztem az autó fejlesztési vezetőjét, Jamamoto-szant, hogy milyen kocsikkal mérték össze az új targát a menetdinamikai hangolás során? Vettek Porschét, BMW-t és más sportautókat is – szólt a válasz. Toyota GT86 volt köztük? – kérdeztem rá nyomatékosan. Igen, az egy igazán jó autó – szólt az őszinte válasz. Valóban az egyetlen mai szériaautó, amely az MX-5-höz mérhető. Jamamoto Nobuhiro korábban a Wankel-motor fejlesztését vezette a Mazdánál, ő volt korábban az RX-7 programmenedzsere is. Elmondása szerint az új MX-5-tel főleg elődeit akarták meghaladni vezetés tiszta élményében, amiről a könnyű és nyugaton újonnan is megfizethető roadster 1989 óta híres, amikor a Mazda Miata, az MX-5 amerikai verziója feltámasztotta a kipusztulóban lévő roadster-kategóriát.

Nyolc évig tartott a most bemutatott autó fejlesztése, ami egyszerre folyt a vászontetősével, mert a tetőmozgató mechanizmust utólag nem lehetne integrálni az autóba. Az átgondolt konstrukció révén a csomagtartó pont akkora, mint a sima roadsteré.
Jamamoto Nobuhiro (balra) korábban a Wankel-motor fejlesztését vezette a Mazdánál, ő volt korábban az RX-7 programmenedzsere

Jamamoto Nobuhiro (balra) egykor a Wankel-motor fejlesztését vezette a Mazdánál, ő volt korábban az RX-7 programmenedzsere is. Legutóbb az új MX-5 kifejlesztését irányította

Nincs adatunk a tetőnyitás időszükségletéről, de az Audi TT 12 másodperc körüli idejéhez hasonlóan gyorsan működik. Nem áll le rögtön, ha elindulunk, kb. 10 kilométer/órás sebességig engedelmeskedik a gombnyomásnak. A fémtető két részben hajlik hátra, a két oldalsó lemez és a hátsó szélvédő alkotta kupola közben diszkréten hátraível, majd visszatér. Az egész varázslatos harmóniában működik, mintha nem lett volna kínkeserves mérnöki feladat az egész mechanizmust integrálni egy ennyire apró és könnyű autóba.

2017 tavaszán jön

Kétféle motor lesz, akárcsak a vászontetős roadsterhez, a 131 lóerős 1,5 literes és a kétezres, 160 lóerős szívómotor önzáró differenciálművel. Valószínűleg novemberben kezdődik az autó gyártása és jövő tavasszal lesz elérhető Magyarországon. Előzetes becslésként 800 000 forintos árkülönbséggel kalkulálhatunk, tehát 7,2 milliós alapárra számíthatunk.

Vezető és csomag nélkül 1015 kilóról indul az MX-5 súlya, tehát 1055 kg körül lehet majd az RF. Lenyűgözően szép az autó. Kicsi, formás, tökéletes arányú sportkocsi

Vezető és csomag nélkül 1015 kilóról indul az MX-5 súlya, tehát 1055 kg körül lehet majd az RF. Kicsi, könnyű, lenyűgözően szép sportautó

Kommentek

A csapatok nem kérnek F1-es tulajdonrészt

Úgy tűnik, a nem sikerült pénzt kihúzni a csapatok zsebéből, a Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media nem tudta bevonni őket a tulajdonosi körbe.

Családi mindenest, de milyet?

Használtautó-vásárlásban segít szakértőnk, aki egy levélváltással is irányt mutathat az igényeinknek megfelelő kivitel megtalálásához.

Ez a kézműves módszer új fejezetet nyit a hengerfej felújításban

Precíz megoldás helyett ösztönből tolja emberünk. Az eredmény kétséges, de legalább az eljárás látványos.

F1: Jövőre Vettel, Alonso is mehet a Mercedeshez

A Mercedes csapatfőnöke nem titkolja, hogy az idén nagyon figyelik majd a pilótapiacot, lecsaphatnak valamelyik nagyágyúra is, ha Valtteri Bottas nem hozza Nico Rosberg szintjét.

Top 10: a magyarok kedvenc használt autói

Úgy fest, hogy a közlekedési alapszükségletek kielégítésére szolgáló modellek mellett sok honfitársunk álmait valósítja meg használtautó-behozatallal. Közöljük a tíz legnagyobb darabszámban behozott használt autót.

Fából faragott futóművel támasztották fel a sánta terepjárót

Aki terepjárásra adja a fejét, annak leleményesnek kell lennie. Az erdő mélyén, a vadonban nincs szerviz, csak a merész ötletek segíthetnek ha nagy a baj.

Megvan az év első, szájtátós kamiontuningja!

Egy magyar csapat úgy alakította át egy Scania utasterét, hogy arra talán még külföldön is csorgatni fogják a nyálukat a kamionsofőrök.

F1: Nem mondják el az igazat Schumacherről?

A hétszeres világbajnok Forma-1-es legenda volt menedzsere szerint a család tartozna azzal a szurkolóknak, hogy elárulják, milyen állapotban is van Michael Schumacher.

Betegségnevű elektromos szupersportkocsi, de honnan?!

A Dendrobium nem valami alattomos gombás fertőzés, hanem egy futurisztikus külsejű sportkocsi, amely egyrészt elektromos, másrészt hamarosan gyártani fogják, harmadrész szingapúri.

F1: Lassan kiszorítják Bernie Ecclestone-t

A Nemzetközi Automobil Szövetség is rábólintott a Forma-1 eladására, az amerikai Liberty Media egy újabb lépéssel közelebb került a teljhatalomhoz.

Elsírta magát a szerelő, amikor ezt meglátta

Vajon mire gondolt emberünk, amikor fa fékbetéteket drótozott a féktárcsához? A többiről nem is beszélve.

Életükkel játszanak a marosvásárhelyi autósok

Életveszélyes játékot űzött több autós és motoros a Maros jegén.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.