A Mazda kimaxolta a szépséget

Premier New Yorkból: MX-5 RF

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2016.03.23. 06.03

Mind az autó, mind a hoszteszlány szépségével kimerítette a lehetőségeket a Mazda. Az MX-5 RF apró, gyönyörű és jövő tavasszal megjön Magyarországra.

Mind az autó, mind a hoszteszlány szépségével kimerítette a lehetőségeket a Mazda. Az MX-5 RF apró, gyönyörű és jövő tavasszal megjön Magyarországra.

“Együttérzünk a brüsszeli áldozatok hozzátartozóival, a sérültekkel. Ami Brüsszelben történt, arra a szabad világ polgárai egy választ adhatnak: élünk tovább normálisan, mert a gyilkosok akkor győznek, ha ezt meg tudják akadályozni.” Ezzel az üzenettel nyitott itteni idő szerint tegnap este a Mazda észak-amerikai vezetője az új MX-5 RF előzetes bemutatóján, ahol Csikós Zsolt kollégámmal és Együd Tiborral, a Mazda-importőr igazgatójával a helyszínen követtük az eseményeket.

RF: Retractable Fastback

A világpremieren ujjongva fogadta a közönség New Yorkban a targatetős MX-5-öt. Az RF a nyitható keménytetős modell, hivatalosan egyelőre koncepcióautóként, bár teljesen szériaközeli állapotban. A rendezvényen egy szőke és egy fekete hajú szépség keretezte az autót, ők nyitogatták a tetőt is, mert a kocsiba egyelőre nem lehetett beleülni.

Ikebana-bemutatóval hangoltunk az MX-5 RF világpremierjére. Az ike jelentése életben tartani, a bana a növényeket jelöli. Az egyszerűség szépsége

Ikebana-bemutatóval hangoltunk az MX-5 RF világpremierjére. Az ike jelentése életben tartani, a bana a növényeket jelöli. Az egyszerűség szépsége

Műszaki adatok egyelőre nincsenek. Annyit tudunk viszonyítási pontként, hogy az elődből 45 kilóval volt nehezebb a nyitható keménytetős a vászontetősnél, körülbelül erre vagy valamivel kisebb súlykülönbségre számíthatunk. Vezető és csomag nélkül 1015 kilóról indul az MX-5 súlya, tehát 1055 kg körül lehet majd az RF. A név a Retractable Fastback rövidítése, tehát nyitható tetős fastback. A fastback egy ferdehátú, kétajtós kupé.

Csak a GT86 jut hozzá közel

Megkérdeztem az autó fejlesztési vezetőjét, Jamamoto-szant, hogy milyen kocsikkal mérték össze az új targát a menetdinamikai hangolás során? Vettek Porschét, BMW-t és más sportautókat is – szólt a válasz. Toyota GT86 volt köztük? – kérdeztem rá nyomatékosan. Igen, az egy igazán jó autó – szólt az őszinte válasz. Valóban az egyetlen mai szériaautó, amely az MX-5-höz mérhető. Jamamoto Nobuhiro korábban a Wankel-motor fejlesztését vezette a Mazdánál, ő volt korábban az RX-7 programmenedzsere is. Elmondása szerint az új MX-5-tel főleg elődeit akarták meghaladni vezetés tiszta élményében, amiről a könnyű és nyugaton újonnan is megfizethető roadster 1989 óta híres, amikor a Mazda Miata, az MX-5 amerikai verziója feltámasztotta a kipusztulóban lévő roadster-kategóriát.

Nyolc évig tartott a most bemutatott autó fejlesztése, ami egyszerre folyt a vászontetősével, mert a tetőmozgató mechanizmust utólag nem lehetne integrálni az autóba. Az átgondolt konstrukció révén a csomagtartó pont akkora, mint a sima roadsteré.
Jamamoto Nobuhiro (balra) korábban a Wankel-motor fejlesztését vezette a Mazdánál, ő volt korábban az RX-7 programmenedzsere

Jamamoto Nobuhiro (balra) egykor a Wankel-motor fejlesztését vezette a Mazdánál, ő volt korábban az RX-7 programmenedzsere is. Legutóbb az új MX-5 kifejlesztését irányította

Nincs adatunk a tetőnyitás időszükségletéről, de az Audi TT 12 másodperc körüli idejéhez hasonlóan gyorsan működik. Nem áll le rögtön, ha elindulunk, kb. 10 kilométer/órás sebességig engedelmeskedik a gombnyomásnak. A fémtető két részben hajlik hátra, a két oldalsó lemez és a hátsó szélvédő alkotta kupola közben diszkréten hátraível, majd visszatér. Az egész varázslatos harmóniában működik, mintha nem lett volna kínkeserves mérnöki feladat az egész mechanizmust integrálni egy ennyire apró és könnyű autóba.

2017 tavaszán jön

Kétféle motor lesz, akárcsak a vászontetős roadsterhez, a 131 lóerős 1,5 literes és a kétezres, 160 lóerős szívómotor önzáró differenciálművel. Valószínűleg novemberben kezdődik az autó gyártása és jövő tavasszal lesz elérhető Magyarországon. Előzetes becslésként 800 000 forintos árkülönbséggel kalkulálhatunk, tehát 7,2 milliós alapárra számíthatunk.

Vezető és csomag nélkül 1015 kilóról indul az MX-5 súlya, tehát 1055 kg körül lehet majd az RF. Lenyűgözően szép az autó. Kicsi, formás, tökéletes arányú sportkocsi

Vezető és csomag nélkül 1015 kilóról indul az MX-5 súlya, tehát 1055 kg körül lehet majd az RF. Kicsi, könnyű, lenyűgözően szép sportautó

Kommentek

F1: Áldás vagy átok a Verstappen-szabály?

A tapasztalt Forma-1-es versenyzők mind örülnek, hogy betiltották a féktávon való védekezést, de a csapatfőnökök szerint ezzel csak tovább bonyolították a versenyzést.

F1: Vettel visszamenne a Red Bullhoz?

A Red Bull motorsportfőnöke cáfolta, hogy a ferraris Sebastian Vettel már a visszatérésről érdeklődne náluk.

F1: Mit kezd a Red Bull a felesleges pilótával?

Teljes fordulaton pörög a pilótapiac, mindenki helyezkedik, tárgyal, keresi a helyét 2017-re.

F1: Brawn visszatérhet, a Mercinél nincs harag

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem vette magára azokat a húzós kijelentéseket, amelyeket Ross Brawn tett rá és Niki Laudára új könyvében.

F1: Amerikai Nagykvíz

Este jön az Forma-1-es Amerika Nagydíj, teszteld, mennyit tudsz a korábbi futamokról!

Így segítették a lengyelek a magyarokat 1956-ban

Idén ünnepeljük az 1956-os forradalom 60. évfordulóját. Ebből az alkalomból felidézzük hogyan érkeztek Magyarországra a lengyel segélyszállítmányok.

F1: Szabályt hoztak Verstappen ellen, visszaszólt

Azonnali hatállyal új szabályt vezettek be a Forma-1-ben, amely pontosítja a védekezésre vonatkozó előírásokat.

A lakat, amitől összehányja magát a tolvaj

Ha ezt elkezdi vágni a bringatolvaj, szinte azonnal meggondolja magát. Olyan ez a lakat, mint a borz.

Egy magyar autós ideges üzenete

Mi magyarok imádunk cetliken üzenni egymásnak, és szerencsére van egy Facebook-oldal, ami összegyűjti ezeket a frappáns üzeneteket.

Galaxy vagy Sharan? Melyik jobb használtan?

A kilencvenes évek elején divatba jöttek az egyterűk. A Ford és a Volkswagen közösen is gyártott egy hétüléses sorozatot, amely óriási sikereket ért el. A Galaxy és a Sharan használt autóként ma is igen népszerűek – főleg a nagycsaládosok körében.

F1: Vettel kimondta, hogy visszaesett a Ferrari

Sebastian Vettel az újabban szokásos kincstári optimizmusával értékelt az Amerikai Nagydíj időmérő edzése után.

F1: Hamilton imádta, hogy érte tomboltak

Lewis Hamilton megköszönte a közönség támogatását az Amerikai Nagydíj időmérője után. Az első három nyilatkozatai.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.