Az autók harmadát kitilthatják a pesti utakról

Szerző: Vezess levél küldés  MTI levél küldés 
Dátum: 2016.02.12. 02.02

Kiterjesztenék a forgalomkorlátozást szmogriadó esetén. A jelenlegi szabályozás a járművek 7-8 %-ának közlekedését tiltja, az új a gépjárművek 29-32 %-át érintheti.

Módosíthatja a szmogriadóról szóló rendeletet jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, az erről szóló előterjesztés bővítené a szmoghelyzeti riasztási fokozatban a forgalomkorlátozás által érintett járművek körét.

A Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslatban az olvasható, hogy a korábbi korlátozás által érintett környezetvédelmi osztályokba sorolt járműveken túl a bővítés érinti az Euro-2-es benzines és dízelüzeműeket is.

Az előterjesztés szerint a legszennyezőbb gépjárművekhez az eddigi, fekete matricás szabályozással a járművek mintegy 7-8 százaléka (46-76 ezer) tartozott, ha az agglomerációs vagy azon belül a budapesti adatokat veszik figyelembe.

A módosítási javaslat – az előbbi kört a 2-es, illetve 4-es jelű környezetvédelmi osztállyal bővítve – a gépjárművek 29-32 százalékát (mintegy 186-307 ezer) érintené.


A következő korlátozási lépcsőt az Euro-3 szabályoknak megfelelő dízelüzemű járművek környezetvédelmi osztályai (7-es és 8-as együtt) jelenthetnék, ezzel a korlátozás által érintett autók aránya 38-41 százalékra nőhetne (240-395 ezer).

Rámutattak arra, hogy a módosítási javaslat által érintett autók közül a legkedvezőbbnek tekinthető, az Euro-2 szabályokat még teljesítő, a 4-es jelű környezetvédelmi osztályba soroltak – az általános forgalomba hozatali szabályokat tekintve, a legjobb esetben is – már több mint 15 évesek, jellemzően 16 és 19 év közöttiek.

A KSH legfrissebb, azaz 2014-es adatai szerint a magyar autópark átlagéletkora 13,4 év.
    
Hozzátették, műszaki és környezetvédelmi szempontból egyaránt megalapozott álláspont, hogy a korlátozás által érintett járművek se közlekedhessenek a fővárosi szmogriadó riasztási fokozata miatt elrendelt – például a szálló por esetén 6 órától 22 óráig tartó – forgalomkorlátozás esetén.

 

Kommentek

 • subtotal

  Kurvára unalmas már srácok az állandó hazug, félrevezető címadás, a Fővárosi Közgyülés mióta dönt országos hatáskörben?
  Bakker, felbasszátok az agyam hétvége előtt :(

 • Papatyutyu
 • Brumm2016

  ad1: A többi városban mi van, ahol szintén rendszeresen súlyos a szmoghelyzet? Ott van szmogriadó vagy nincs, van-e korlátozás vagy nincs?

  ad2: budapesti =/= hazai Bár ezt elég sok helyen így állítják, pl jelen cikk címében is.
  A reptérről kifelé jövet is ez a felirat fogad: “Üdvözöljük itthon! – Welcome Budapest!” Az én angoltudásom szerint az itthon jelentése home, nem Budapest. Igaz, hogy ez ~2 millió ember esetében igaz, de ~8 millió esetében nem, ezt ne felejtsük el. Tehát vagy “Üdvözöljük itthon! – Welcome home!” vagy “Üdvözöljük Budapesten! – Welcome Budapest!” Köszöntem.

 • Zulu07

  Magas por koncentráció? Hmm…. Mi lenne ha elkezdenék seperni az utcákat, majd locsolni! Télen a síkosság mentesítés során rengeteg “környezetbarátabb” só-murva/homok keveréket szórnak ki. Azt össze is lehetne takarítani, legalább is az úton maradt részét. Az autók egyből nem csapnának fel olyan sok port!

 • FelixRaven

  Ma láttam a körúton egy dízel Audi A3-ast. Nem volt nagyon öreg a gép, és papíron biztos Euro4-es volt. Viszont kövér gázon fekete füstfelhőt eregetett. Egy lámpánál melléérve megkérdeztem a srácot, hogy ugye ted-e róla, hogy a kocija úgy füstöl, mint egy 40 éves Ifa. Azt mondta, hogy tud. Megkérdeztem, hogy ugye nem direkt van? Azt mondta, hogy de igen. Biztos egy “smoke charmos” kis balfék volt. Na az ilyeneknek a kocsiját a szemük láttára kéne bezúzni, de úgy, hogy előtte bele is kéne vizelni, hogy még nagyobb legyen a megaláztatás.

 • Sinumerik

  Bár én az ország más részén lakom és az én autómon fekete a k.védelmi besorolás de nem füstöl csak szimplán öreg. Ha a fővárosban van dolgom a szmogriadó idelyén pont l……rom a riadót és nem fogok a megyehatártól kerékpározni a családdal egyesek kedvéért.Inkább a tömegközlekedési járműveket és a tuti teherautókat kellene korlátozni mert a zöld lámpánál a startnál egy ilyen mellett nem tudod eldönteni mész vagy állsz a fekete átláthatatlan koromfelhő miatt.

 • Sunny

  Ez is annyira illeszkedik a társadalmi elvárásokhoz mint minden ebben az országban. A lényeg, hogy ne élhessen nyugodtan az ember.
  A környezetvédelmi szabályok folyamatos módosításával leszűkítik a használható gépkocsiparkot. Ez jól is volna, a cél nemes, csak ez nem így működik. Olyan ez, mint mikor egy bizonyos kutyafajtát veszélyesnek minősítenek. Lám, ezen is változtattak, mert rájöttek, hogy semmi köze a valósághoz. Remélem, ezzel a rendelet tervezettel is így járunk. Nekem 30 éves nissánom van, a motor jóval a gyári értékek alatt bocsát ki CO-t. Nem csoda, hiszen egy gramm olajat sem eszik, hiszen 70 ezer Km van a motorban. Nem vitatom, hogy nem éppen korszerű, hiszen ma már egy karburátoros miért is lenne az, de az utakon így is sok fiatal, de füstölő autó mászkál. Még kétütemű trabantot is szoktam látni! Szerintem a helyszíni ellenőrzést kéne preferálni, nem a békés, munkából élő autósokat szívatni.

 • rusty

  Figyelem magyarországi fejleményeket egy par éve, és AZT kell mondanom hogy nagyon goronba, kezdödik a parkirozás,út adó minden évben változtatják,most az uj radarok és borzasztó büntetések Ami nem is Magyar fizetéshez van szabva,most meg uj szmog törvény, szivatás az import autokkal,mi más jön még? Ja elfelejtettem az uj jogsi törvényt! Ha horkoksz elveszik a jogsit! A világon sehol nincs ijen de a 93ezer km2 magyarorszagban van mert okyan sokan alszanak el vezetés közben! De nem kell hozzá diploma azért alszanak el mert fáradtan indulnak el vagy nem pihennek közben! Sorolhatnám még de inkább nem! Ez egyy igen különös ország hülye vezetökkel!

 • kisssfero

  Na mekkora ökörség! Ha mindenki betartaná a rendeletet és a kitiltott kocsija nélkül tömegközlekedve akarna bejutni a melóhelyére, megbénulna a város. Egyrészt rengetegen nem tudnának bejutni a munkába, másrészt a BKV nem bírná el a terhelést. Aki ily csodásan szimpatikus rendeleteket alkotnak, nem számolnak komolyan azzal, hogy az alkalmazása nonszensz.

 • szipipeti

  Bennem ugyan ezen gondolatok merültek fel. Ha a beérkező személygépkocsik 40%-a kitiltásra került (továbbá az elavult 25-30 éves Ikarusz BKV buszok is) Akkor a tömegközlekedés képes-e felszívni és szétteríteni az így keletkező kb.: 300.000-400.000 napi utast? (Miközben pl.: az M3 metró pótlása is a felszínen fog szennyezni!)

 • Sunny

  Egyébként a magam részéről nem járok a belvárosba kocsival, mert a metró és a többi járatok megfelelően működnek. Peremkerületben lakom, szerencsére nem kell Budára járnom dolgozni, de amikor ott dolgoztam, akkor is a metróig mentem kocsival. Ugyanis nem éri meg a dugók miatt, főleg, ha amúgy is van az embernek bérlete. Szerintem ez így normális, hogy vegyesen használunk minden lehetőséget. De azt nem bírom, ha akadályoznak a mindennapi életemben. Kinek ártok azzal, ha a város szélén autót használok?

 • v_johny

  szipipeti – 2016.02.13 12:53

  Tudtommal a tömegközlekedési eszközt a szmogriadó nem érinti.

 • öregszem

  Hány bört akarnak még lehuzni az autosokrol !!!!!!

 • Sunny

  Inkább foglalkoznának az autók világításával. Mindenféle idióta lámpákat szerelnek fel, az ember azt sem tudja, hogy mi jön szemből vagy a háta mögött. Nem szólva azokról, akik nem hajlandóak világítást kapcsolni esőben, szürkületben, csak azért, mert delet mutat az óra. Ezek csak éjszaka használnak világítást, se a reggeli órákban, se a késő esti órákban nem hajlandóak. Ami külön érdekes, hogy leginkább a szürke, fekete, libafos színű kocsik gazdái nem kapcsolnak világítást, amelyeket amúgy is nehezebb észre venni. Ezen a téren kéne hatékonyan fellépni a hatóságnak.
  Meg a vakító tompítottal közlekedőket megrendszabályozni.

F1: Mit kezd a Red Bull a felesleges pilótával?

Teljes fordulaton pörög a pilótapiac, mindenki helyezkedik, tárgyal, keresi a helyét 2017-re.

F1: Brawn visszatérhet, a Mercinél nincs harag

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem vette magára azokat a húzós kijelentéseket, amelyeket Ross Brawn tett rá és Niki Laudára új könyvében.

F1: Amerikai Nagykvíz

Este jön az Forma-1-es Amerika Nagydíj, teszteld, mennyit tudsz a korábbi futamokról!

Így segítették a lengyelek a magyarokat 1956-ban

Idén ünnepeljük az 1956-os forradalom 60. évfordulóját. Ebből az alkalomból felidézzük hogyan érkeztek Magyarországra a lengyel segélyszállítmányok.

F1: Szabályt hoztak Verstappen ellen, visszaszólt

Azonnali hatállyal új szabályt vezettek be a Forma-1-ben, amely pontosítja a védekezésre vonatkozó előírásokat.

A lakat, amitől összehányja magát a tolvaj

Ha ezt elkezdi vágni a bringatolvaj, szinte azonnal meggondolja magát. Olyan ez a lakat, mint a borz.

Egy magyar autós ideges üzenete

Mi magyarok imádunk cetliken üzenni egymásnak, és szerencsére van egy Facebook-oldal, ami összegyűjti ezeket a frappáns üzeneteket.

Galaxy vagy Sharan? Melyik jobb használtan?

A kilencvenes évek elején divatba jöttek az egyterűk. A Ford és a Volkswagen közösen is gyártott egy hétüléses sorozatot, amely óriási sikereket ért el. A Galaxy és a Sharan használt autóként ma is igen népszerűek – főleg a nagycsaládosok körében.

F1: Vettel kimondta, hogy visszaesett a Ferrari

Sebastian Vettel az újabban szokásos kincstári optimizmusával értékelt az Amerikai Nagydíj időmérő edzése után.

F1: Hamilton imádta, hogy érte tomboltak

Lewis Hamilton megköszönte a közönség támogatását az Amerikai Nagydíj időmérője után. Az első három nyilatkozatai.

F1: Hamiltonnak megvan az eső austini pole

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj időmérőjén Lewis Hamilton magabiztos előnnyel verte csapattársát, Nico Rosberget. A Mercedesek mögött a Red Bullok, a Ferrari a harmadik erő.

Megvan az év legdurvább esküvői menete

Nálunk az autóval vonuló násznép feldíszített kocsikkal, lassú menettel, dudaszóval köszönti az ifjú párt, de nem mindenhol azonosak a szokások.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.