Rekordévet zárt tavaly a hazai gumiabroncspiac

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2016.02.04. 04.02

Tavaly a személyautó-gumiabroncs piac 1,6 százalékos növekedést ért el a 2014-es évhez képest, a Continental legfrissebb adatai szerint.

Idények tekintetében a nyári gumiabroncsok forgalma 2,7%-kal, a téli gumiabroncsoké pedig 0,2%-kal nőtt. Éves visszatekintésben elmondható, hogy a közel 2,4 milliós darabszámmal a piac a gyártói eladások tekintetében rekord évet zárt, az elmúlt hét év tekintetében.
Nem kell a prémium?
A piaci visszajelzések alapján a kereskedők értékesítésének bővülése a nyári gumiabroncsok esetében meghaladta a gyártók eladásainak növekedését. A legolcsóbb termékek (Budget) kategóriája 10%-kal, a középkategóriás márkák (Quality) 6,5%-kal bővültek, ugyanakkor a prémiumkategória 7,2%-os csökkenéssel zárta az évet. Végeredményként a gumiabroncsgyártók forgalma 2,7 százalékkal bővült a nyári abroncsok terén.

Ha a forgalmat szegmensek alapján vizsgáljuk, akkor kijelenthető, hogy a kishaszonjármű-gumiabroncsok értékesítése jelentősen, mintegy 3,7%-kal növekedett. A személyabroncsokból is 3%-kal többet vásároltak a kereskedők, a 4×4-es abroncsok értékesítése pedig megegyezik a 2014-es év eredményeivel – jegyezte meg Rábai Dániel, a Continental Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója.

 
Betett a kereskedőknek az enyhe tél
Téli abroncsok tekintetében a gyártók értékesítése az alsó Budget-kategóriában 10,7%-kal, a közép Quality-kategóriában 8,9%-kal bővült, ellenben a felső Premium-kategóriában 18%-os csökkenés volt tapasztalható. Ezek alapján összességében megállapítható, hogy a gyártók forgalma 0,2%-kal nőtt.

A teljes gyártói piacot vizsgálva a nyári gumiabroncsokhoz hasonlóan a téli kishaszonjármű-abroncsokból is nagyobb mennyiség (2014-hez képest 4,2%-os növekedés) kelt el, és a téli 4×4-es abroncsok eladása egészen elképesztő mértékben, mintegy 38%-kal bővült. Ellenben a személyabroncsok tekintetében a gyártók 2,1%-os csökkenést tapasztaltak.

A téli szezon az enyhe ősz ellenére jól indult, de a decemberi, az évszakhoz képest szokatlanul enyhe időjárás miatt néhány kereskedő az előző évihez képest magasabb készlettel zárta az évet. Ezeknél a viszonteladóknál a raktáron lévő abroncsok mennyisége már csak igen kemény tél esetén csökkenhet átlagos szintre február végéig – magyarázta a Continental Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Kommentek

Vezettük a jövő hibridjét

Nem kell temetni a benzines autókat. Évtizedekig használjuk még őket, igaz elektromos rásegítéssel. Hogy milyenek lesznek a közeljövő autói, két nagy beszállító mutatta meg.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

Új magyar autóbusz Győrből

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata

Hyundai H350 – Új mérce a könnyű haszonjárművek világában

Megérkezett a rég várt Hyundai H350, mely a könnyű haszonjárművek szegmensében új mércét állít. Markáns külső formavilágával a Hyundai modellektől megszokott praktikumot és kifinomult stílust nyújtja. A szállítás legjobb módja üzleti vagy szabadidős céllal egyaránt. Bármit kell szállítania, bárhová kell vinnie, számíthat a H350-re!

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.