Kitalálod, melyik Európa kedvenc autókategóriája?

Még szép, hogy a SUV

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2016.02.03. 10.02

A JATO Dynamics éves jelentéséből kiderül, az európai vásárlók tavaly leginkább a szabadidőjárművekre gerjedtek.

Tavaly először több szabadidőjármű fogyott, mint alsó-középkategóriás modell vagy városi kisautó. A számok nyelvén ez 3,2 millió darabot jelent, ami elképesztő 24 százalékkal több, mint amit egy évvel korábban kitermelt a szegmens. Ezzel a SUV-ok piaci részesedése elérte a 22,5 százalékot, míg az alsó-középkategória a teljes piac 22 százalékát tette ki.

Persze nem teljesen igazságos az összehasonlítás, hiszen a szabadidőjárműveket több méretosztályból összegereblyézve kapunk csak ilyen előkelő eredményt, de jól mutatja, milyen sokat, és milyen gyorsan fejlődött ez a szegmens az elmúlt években. Darabjaira bontva egyébként a kompakt szabadidőjárművekből 1,28 millió, a városi méretűekből 1,2 millió fogyott, míg a középkategóriában 470 ezer darab autó talált gazdára – ez egyébként 42 százalékos növekedést jelent!

A piacot nem meglepő módon a Renault-Nissan Szövetség két névadó tagja uralja, a harmadik helyen a Volkswagen áll. A Škoda és a Seat szabadidőjárműveinek piacra lépésével egyébként a VW-csoport komoly helyzeti előnyhöz juthat a versenyben.

A SUV-ok piaca Magyarországon is egyre jelentősebb. A kis méretű szabadidőjárművek piacán tavaly 70 százalékos növekedést regisztráltak. Ez persze túl szép, hogy igaz legyen: egyrészt a növekedés szinte kizárólag a Suzuki Vitara bevezetésének volt betudható, másrészt a Vitara maga sem a flotta- vagy privát vásárlók lelkesedésének köszönhetően szárnyalt az égig, hanem a falugondnoki beszerzések borították fel az arányokat.

Kommentek

 • zoldfulu2000

  Egyrészt elsőre sokkolónak hat az Xc60 első helye. Az is, hogy a német és egyéb vetélytársak sem maradnak le. A Q5-ből Evoqueból (pláne Disco Sporttal együtt nézve) és az X3-ból (X4-essel kiegészítve) közel ugyanannyi fogy.

  A legmeredekebb pedig az hogyha odatesszük az úgynevezett “tömegmodellek” (azaz nagy vagy közepes családi autók) mellé, akkor a Passat kivételével egyikből sem fogyott lényegesen több. Konkrétan, a kifejezetten flottarendelésekre fejlesztett Superből fele annyi fogy, mint az Xc60/Q5-ből.

 • nagya

  5 évvel ezelőtt hogy értetlenkedtek itt a népek, hogy mire valók ezek a kocsik?

 • Steppenwolf

  nagya – 2016.02.03 11:11

  Ez a kérdés azóta is aktuális és megválaszolatlan…

 • nagya

  Steppenwolf úgy gondolod?
  Szerintem pedig a válasz irtó egyszerű: arra vannak, hogy megvegyék, használják őket, a mellékelt ábra szerint mindennél dinamikusabb értékesítési számokat produkálva.
  Ezt igényli tehát a piac. Arra valók tehát, hogy kielégítsék a piaci igényeket. Ennél egyszerűbb válasz a világon sincs. Ezért nincs értelme az idézetthez hasonló butaságokat kérdezni, nem volt értelme 5 éve sem és nem lesz 5 év múlva sem.

 • Steppenwolf

  Nyilvánvaló, hogy itt is a kereslet határozza meg a kínálatot és ezért ontják magukból a gyártók a SUV-ket és crossovereket, de józan paraszti ésszel végiggondolva minden esztétikummal és praktikummal kapcsolatos érv ellenük szól.

 • subtotal

  Szerintem attól hogy mini SUV vagy kompakt Crossover az elnevezés, attól még ezek kis vagy alsó közepes autók, kicsit megemelve.
  A népesség öregszik és ezek kényelmesebb be/kiszállást biztosítanak, meg sokan bemagyarázták maguknak, hogy ezek biztonságosabbak (mert magasabban ülsz) vagy menőbbek (mer’csak).
  Ennyi történt.

 • M_m_m

  Steppenwolf, már miért ne lennének praktikusak és esztétikusak?

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

Új magyar autóbusz Győrből

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata

Hyundai H350 – Új mérce a könnyű haszonjárművek világában

Megérkezett a rég várt Hyundai H350, mely a könnyű haszonjárművek szegmensében új mércét állít. Markáns külső formavilágával a Hyundai modellektől megszokott praktikumot és kifinomult stílust nyújtja. A szállítás legjobb módja üzleti vagy szabadidős céllal egyaránt. Bármit kell szállítania, bárhová kell vinnie, számíthat a H350-re!

Massa: Valamiből fizetni kell a rezsit!

Felipe Massa azt mondja, jó úton halad a 2017-es munkakeresése. Leginkább a DTM vonzaná.

Szennyvízből gyárt üzemanyagot a SEAT

Egy európai vízgazdálkodási szervezettel közösen szennyvízből állít elő gáznemű üzemanyagot a spanyol autógyártó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.