Önjáró 3D-nyomtató kátyúzhatná az utakat a jövőben

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2016.01.21. 04.01

Bármilyen réssel, repedéssel, lyukkal és kátyúval felveszi a harcot az Addibot nyomtatórobotja.

A tél általában megviseli egyébként is rossz minőségű úthálózatunkat, ám a probléma nem hungarikum, a kátyú a világ minden részén komoly problémát okoz az autósoknak éppúgy, mint az utak üzemben tartóinak.

A kampányszerű javítások helyett a folyamatos karbantartás jelentené az igazi megoldást, ám mutass egy önkormányzatot, aki győzné pénzzel és emberrel az állandó kátyúzást.

Egy startup vállalkozás pont erre gondolva fejlesztette ki additív gyártórobotját, röviden Addibot. Ez optikai felismerő rendszerével azonosítja a folytonossági hiányokat, és folyékony töltőanyagot juttat közvetlenül a résbe.

Az első prototípust jégen, víztöltéssel próbálták ki; a robot sikeresen simította el a korcsolyák által kikapart hiányokat. Már léteznek azonban azok a prototípusok, amelyek aszfalttal dolgoznak, és az úthálózatot javítják, ahogy társaik a jeget.

A fejlesztők távlati célja egyébként nem az útjavítás, hanem az űrkutatás, de egyelőre beérik azzal, ha forradalmasíthatják az aszfaltozás feladatát. Az útépítésben is hasznára lehet a világnak a technológia, hiszen segítségével pontosan adagolhatók az út bizonyos pontjaira például vezető anyagok vagy érzékelők, ami az önjáró gépkocsik elterjedésében juthat szerephez.

Kommentek

 • Lioo

  Ez azt jelenti, hogy egy gép sertepertélne az utakon és javítgatná a kialakult lyukakat? Esetleg akkor, amikor nincs is olyan nagy forgalom -konkrétan pl. az éjszaka jutott eszembe-? Ez maga a csoda! Nincs brazil gépsor, nincs heteken keresztül látszatmunka és nincsenek kátyúk?! Ez valószínűleg csak valami álomkép lehet….

 • Marcikutya

  A kátyú az út alépítményi hiányossága amikor a felszínen is megjelenik, egy tünet. Hiába kátyúzunk, ha a kiváltó hiba megmarad.

 • szaboata

  Kíváncsi vagyok,hogy a hungarikumnak számító korrupciósan drága ,és emiatt pocsék útépítési kultúránk közepette hogyan működik.Gondolom az anyagot bele kell tenni ennek is a tárolójába,anélkül sz@rt sem ér az egész.És ez a gyenge láncszeme a dolognak, nem az,hogy nem veszik észre a kátyúkat.

 • Lovy11

  Hehe, nálunk ez a robot tutira kiírja, hogy fatal error:)

 • Kempelen.

  szaboata, te már csak tudod, hiszen naponta állsz a kátyúzó lapát mellett. Ezt tükrözik is amúgy az írásaid.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

Új magyar autóbusz Győrből

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata

Hyundai H350 – Új mérce a könnyű haszonjárművek világában

Megérkezett a rég várt Hyundai H350, mely a könnyű haszonjárművek szegmensében új mércét állít. Markáns külső formavilágával a Hyundai modellektől megszokott praktikumot és kifinomult stílust nyújtja. A szállítás legjobb módja üzleti vagy szabadidős céllal egyaránt. Bármit kell szállítania, bárhová kell vinnie, számíthat a H350-re!

Massa: Valamiből fizetni kell a rezsit!

Felipe Massa azt mondja, jó úton halad a 2017-es munkakeresése. Leginkább a DTM vonzaná.

Szennyvízből gyárt üzemanyagot a SEAT

Egy európai vízgazdálkodási szervezettel közösen szennyvízből állít elő gáznemű üzemanyagot a spanyol autógyártó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.