EU-s vizsgálóbizottság alakult a dízelbotrány miatt

Szerző: Vezess.hu levél küldés  MTI levél küldés 
Dátum: 2016.01.21. 03.01

A dízelbotránynak nevezett ügyben vizsgálóbizottságot állított fel strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament.

A bizottságnak magyar tagja is van. A vizsgálóbizottság elemezni fogja az Euro 5-ös és az Euro 6-os motorok előállítási, javítási és karbantartási fázisait, illetve teljes képet kíván alkotni arról, hogy a tesztfolyamatok átláthatósága és szükségszerű korrekciója biztosítható-e. Vizsgálni kívánja, hogy valóban voltak-e technikai megoldások a kibocsátási szint torzítására, illetve azt is, hogy ezt mely autógyártó cégek alkalmazták.

A bizottság szerint fel kell tárni az uniós és tagállami hatóságok esetleges mulasztásait is, és át kell tekinteni, hogy milyen konkrét jogi lépéseket lehet tenni a felelősségre vonás, valamint a további jogsértések megelőzése érdekében.

A bizottság közleményében megemlíti, hogy tagállami szinten szükség lehet a szabálysértő gyártókkal szemben alkalmazható hatékony és visszatartó erejű szankciókra. Mindennek azonban egységes uniós elvek mentén, és nem kizárólag a tagállamokra bízva kell megtörténnie.

A vizsgálóbizottság hat hónap múlva időközi jelentést mutat be, a végső jelentést pedig egy éven belül kell elkészítenie.

Kommentek

 • clior

  Annyira szép, hogy a szabályozó testület létrehoz egy bizottságot olyanra, amit ők szabályoztak mindenféle életszerűséget mellőzve. Ha valamit vizsgálni kell, az csupán az lenne, hogy milyen lobbiérdekek mentén szabályozták így a mérési ciklusokat, aztán jó lenne választ kapnunk fogyasztóknak, hogy miért nem felel senki a többletfogyasztásért és kit terhel felelősség az extra környezet és egészségkárosításért a valótlan károsanyag kibocsátási értékek téves kalkulásából kifolyólag. Szerintem, az újságírók is hallathatnák a hangjukat, hogy a tesztek írásakor mennyiszer emlegették a fogyasztási adatok valótlanságát és a kialakult helyzet eltussolása ellen is hangoskodhatnának…
  Valóban nem érdekel, hogy melyik autógyár magy mindettől csődbe. Átvertek bennünket, drágán eladták a “fejlett környezettudatos” technikákat, közben gazdagodtak, mi pedig sokszorosan megfizetünk a szabályok alkotóinka és a gyártóknak a hazugságaiért.

 • Guevara

  Továbbra sem értem hogy milyen szabályt sértett meg a VW.

 • hova

  A Bosch egy olyan szoftvert fejlesztett ki a VW-nek,állításuk szerint kísérleti céllal,amely csak akkor működteti alacsony nitrogén-oxid-kibocsátású üzemmódban a dízelmotort, ha azt álló helyzetben, próbapadon vizsgálják. De ezt az értéket csak próbapadon tudta,menet közben már picit más- rosszabb – értékeket mértek. Tehát- pl.USA- a hamis adatokra adott gyártási és forgalomba helyezési engedélyt, ez a törvénysértés. Tehát a Vw nem a legális, hanem az illegális adatokra kapott engedélyt- ami elméletileg a vásárlók becsapását jelentette és persze a levegő szennyezése is másként alakult. Csacskaság volt szerintem, mert méltatlan helyzetbe hozta saját magát. A csalás tényét egyébként az akkori vezérigazgató is nyíltan elismert.

 • zoldfulu2000

  clior: a Parlament nem szabályozó hanem jogalkotó. A képviselők is hozott anyagból dolgoznak, és ha van szabály akkor arra igyekeznek optimalizálni. Mert erről is szól a hatékonyság. Van viszont egy határvonal az optimalizálás és a megszegés között, és ezt most a VW átlépte.

  Nyilván a cél az hogy egy egységes vizsgrendszerben teljesítsenek a autók. Mivel a vizsgarendszert az európai jogalkotók határozzák meg, ezért kézenfekvő, hogy ezt úgy teszik, hogy a hazai iparnak kedvezzenek.

  Amiket itt “lobbiérdeknek” nevezel az százezrek megélhetését is jelenti. Az hogy téged nem érdekel hogy ki megy csődbe, az egy dolog. De van párszázezer ember a kontinensen akit erősen.

  Ne gondold, hogy a jórészt 2-3 tonnás V6osokat és V8asokat vásárló amerikaiak környezetkímélőbb autókban ülnek mint mi a dízelekkel. Sőt ez legalább annyira igaz a V6asokat villanymotorral kombináló japánokra…

 • Onassis

  Nincs károsabb a kipufogógáznál, ami a dízelekből kijön és egyből belélegezzük, kár a mellébeszélésért. Mindig van olyan sötét, aki az ellenkezőjét próbálja elhitetni, pedig számtalan kutatás bizonyítja.

 • Iceman.

  Onassis: Nosza lássuk hát ezeket a kutatásokat. Számtalan van biztosan találsz egyet, amellyel alá tudod támasztani a levegőben logó állításaidat!

 • Onassis

  A dízelek kora lejárt, pár évig még vergődnek, oszt maradnak ott, ahova valójában valók. Nem a városokba, oda sosem lett volna szabad beengedni egyet sem.

 • Iceman.

  Onassis: Szóval láthatnánk egyet üres frázisok puffogtatása helyett?

 • Iceman.

  Onassis: Gondoltam, hogy nem lesz. Igazi fórum-klisé vagy, benyomsz egy állítást, ami vagy hamis vagy féligazság, alátámasztod azzal, hogy “rengeteg tanulmány bizonyítja”, amit nem tudsz reprezentálni, sőt neked áll feljebb… Ezt nevezik szarba fejelésnek…híg szarba fejelésnek!

 • Iceman.

  Onassis: Nohát sehol egy a számtalan kutatásból? Nem találod? Vagy? ;)

 • Onassis

  Zeldovich -képletet ne írjam le neked? Ne fárassz az álkérdéseiddel, mert akit érdekel az úgyis utánaolvasott és hiába játszod itt nekünk a hülyét, hogy nem olvastál róla, úgysem pazarolom rád többé az időmet.

 • Iceman.

  Onassis:Semmi baj kicsi hazudozó. Nem te vagy az első és nem is az utolsó, aki kemény karakán véleményt akart ellentmondást nem tűrően előadni. Csak van egy kis probléma. A haverokkal kibeszélni reggel a munkás vonaton nem éppen utána olvasás. Nehogy már neked álljon feljebb, hogy miután állítasz, hivatkozol, ÉS NEM TUDOD prezentálni a hivatkozást valaki kérdőre von… Sajna ez egy fórumon bármikor szembe jöhet olyasvalaki, aki tényleg utána olvasott és nettó hülyét csinál belőled… Milyen érzés? ;)

 • Onassis

  Majd anyád felvilágosít téged, szerintem két pofonnal

 • Iceman.

  Onassis: Biztos anyám is ideges lenne, ha ilyen hülyét csináltam volna belőle. Ellenben anyám nem hazug, mint te szóval…

 • Onassis

  okoska törpike magyar hangja iceman

 • Onassis

  A dízelek kora lejárt, pár évig még vergődnek, oszt maradnak ott, ahova valójában valók. Nem a városokba, oda sosem lett volna szabad beengedni egyet sem.

 • Iceman.

  Onassis; Nézd csak:

  https://www.google.hu/search?q=icct+test&oq=icct+&aqs=chrome.1.69i57j0l3.2008j0j4&client=ms-android-google&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#q=icct+diesel+test+report+

  Itt egy csomó olyan riport, ami többé kevésbé a te véleményednek megfelelő következtetéseket von le. Igaz, egyiket sem olvastad és egyiket sem értenéd, de ez egy részlet körülmény. Korábban bebizonyítottad, hogy pontosan semmilyen releváns információ birtokában vagy a témával kapcsolatban, a véleményed csak egy bégető birka hangja a sokból, aki most épp a dízelek ellen béget. Sebaj, tőletek is színes a fórum!;)

 • Onassis

  Ugye látatlanban is kitaláltam, hogy okoska vagy, most már biztos vagyok benne, hogy kék is. Lépj fel a hupikék törpikék következő részében már várnak.

 • Onassis

  Szóval most bohócot csináltál magadból.
  Pukkk a beképzelt hólyag kipukkant.

F1: Verstappen égett, Hamilton az élen

A Forma-1-es Mexikói Nagydíj első edzésén Lewis Hamilton nagy tempóval nyitott, mögötte a Ferrarik. Max Verstappen autója kigyulladt, a Sauber szárnya szétrobbant a pályán.

F1: Alonso válaszokat vár a McLaren-vezérről

Fernando Alonso a szezonzáró után szeretne tisztán látni azt illetően, hogy mi lesz Ron Dennisszel, a jövőben ki lesz a McLaren főnöke.

F1: Alonso lassú defektet kapott Massától

Fernando Alonso Mexikóban elárulta, hogy a Felipe Massával történt austini ütközése után lassú defektet kapott.

Vettel: A Ferrariból is lehet Red Bull és Mercedes

Sebastian Vettel szerint minden adott ahhoz, hogy a Ferrari lemásolja a Red Bull és a Mercedes dominanciáját.

Hol vegyek szervizkönyves használt autót?

Kevés van itthon fiatal és követhető előéletű használt autóból. Az igényre reagáló flottakezelőktől egyre több helyen lehet közvetlenül megvenni a leadott vállalati autókat.

Button szerint rosszul nézzük a Forma-1-et

De ez nem a mi hibánk, a rossz kamerabeállítások miatt nem olyan borzongató a szupergyors verseny. Jenson Button reméli, hogy az új tulajdonosok jobban értenek a tévézéshez.

Láttad már az új Star Wars-videót?

A Zsivány Egyes világba repít minket a Nissan, a film egyik főszponzora. Pofás kis videót raktak össze.

F1: Arrivabene egyedül nem bír a Ferrarival?

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint Maurizio Arrivabene mellé kellene egy segítő a Ferrari irányításához, egyedül nem bír a feladattal.

F1: A pilóták nem kérnek Ecclestone falaiból

A Forma-1-es pilóták körében nem aratott nagy tetszést Bernie Eccestone ötlete, miszerint a kanyarokba telepített falakkal kellene feldobni a versenyeket.

Erre a furgonra nem mondanál nemet

Ha szereted a hátadon vinni a munkát és közben környezetvédő is vagy, akkor megtaláltuk számodra az ideális furgont!

Vonat előtt ekkora mentést még nem láttál

Mit csinált ez a jóember bringával a síneken? Óriási szerencséje volt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.