Kvantum kontinuum és gyémánt-pentagon

Acura Precision Concept

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2016.01.13. 02.01

A Honda amerikai presztízsmárkájának új formai irányát vázolja fel látványosan az Acura Precision kupétanulmány, a marketingesek azonban kissé túlzásba estek.

A modern fogyasztói technológiákat előállító iparágak imádják a bombasztikus elnevezéseket. Ha létezik világkupája a műfajnak, a Honda alá tartozó Acura marketingesei eséllyel indulhatnak a bajnokságon a címünkben is szereplő, rémületesen túltenyésztett kifejezésekkel.

Becsületükre legyen mondva, hogy legalább az egyiknek van értelme, hiszen a tekintélyes méretű (518 x 213 x 132 cm, 310 cm tengelytáv) Acura Precision négyajtós kupé hűtőmaszkja valóban ötszögletű, de nem ám csak úgy kétdimenziósan, hanem térbeli hálót alkotva. Ezt, ahogy a márka jövőbeli formanyelvét megelőlegező dizájn egészét, ugyanazok a tervezők jegyzik, akik az NSX szupersportkocsit is alkották.

A hűtőrácsban életre kelő, térbeli V idom aztán végigfut az autó egészén, a motorházfedéltől a lámpákon át a farig. Apropó lámpák: az elülső fényszórók organikus fraktál formában elrendezett LED-ekből állnak, amit a gyári terminológiában ékkő-konstellációnak neveznek (na tessék, ezt majdnem el is felejtettük).

Ennél bonyolultabb, és valójában jóval izgalmasabb megoldás a kvantum kontinuum, amely a belső és külső felületek közötti, szokásos határvonalat törli el. A küszöbpanel egységet alkot a belső küszöbbel, ami folytonosan megy át az ülések tartókonzoljába.

Sorozatgyártás, tisztán tartás és egyáltalán, együttélés szempontjából nem hangzik valami praktikusnak a megoldás, de az biztos, hogy lenyűgöző látványt és mérnöki bravúrt ígér (bár tegyük hozzá, az alábbi videón egy másodpercre megvillanó részletnél azért valami grandiózusabbra számítottunk).

Az utastérben szintén térbeli formai játszadozásra hív az Acura, bár ide már nem jutottak újabb hangzatos nevek: be kell érnünk a kétrétegű műszerfallal, és a nemes fából, kézzel kifaragott hangszórórácsokkal.

A vezetői környezet a maga modernségében szinte már hagyományosnak tekinthető: lebegő műszeregység, head-up kijelző, apró kormányra szerelt váltófülek, egy oldalon megtámasztott padlókonzol és ívelt LCD képernyő alkotja a kezelőközpontot. Az utóbbihoz egyedi vezérlőrendszer tartozik: lebegő érintőfelületen keresztül irányíthatjuk a fedélzeti rendszereket.

Az autó egyébként nagyon egyszerűen oldja meg a testre szabhatóság kérdését: beszálláskor azonosítja az aktuális felhasználót, és aktiválja a hozzá rendelt beállításokat.

Kommentek

  • PROVOCATOR

    Lopják a Mazdától a stílust rendesen akár az Opel.

Vezettük a jövő hibridjét

Nem kell temetni a benzines autókat. Évtizedekig használjuk még őket, igaz elektromos rásegítéssel. Hogy milyenek lesznek a közeljövő autói, két nagy beszállító mutatta meg.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

Új magyar autóbusz Győrből

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata

Hyundai H350 – Új mérce a könnyű haszonjárművek világában

Megérkezett a rég várt Hyundai H350, mely a könnyű haszonjárművek szegmensében új mércét állít. Markáns külső formavilágával a Hyundai modellektől megszokott praktikumot és kifinomult stílust nyújtja. A szállítás legjobb módja üzleti vagy szabadidős céllal egyaránt. Bármit kell szállítania, bárhová kell vinnie, számíthat a H350-re!

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.