25 éves az Opel Magyarországon

Negyed évszázad számokban

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2016.01.12. 14.00

25 éves születésnapját ünnepli az Opel Magyarország, a cégeket – a gyárat és a kereskedelmi vállalatot – 1991 januárjában jegyezték be hivatalosan.

A világ akkori legnagyobb autóipari cége, a General Motors a 80-as évek végén európai leányvállalatának, az Opelnek a motorgyártó kapacitását kívánta bővíteni. Tudatosan Közép-Európában keresett megfelelő helyet, mert az itteni alacsonyabb gyártási költségek nyilvánvaló versenyelőnyt jelentettek.

Már a magyar kormánnyal folytatott tájékozódó megbeszéléseken vetődött fel – magyar részről – egy autógyártó üzem létrehozása. A felvetést az Opel vezetői érdeklődéssel fogadták. Akkoriban az importautókat még jelentős vám- és illetékterhek sújtották, tehát a hazai gyártás egyértelmű piaci előnyökkel kecsegtetett. Végül a szentgotthárdi projekt kibővült egy – elsősorban a hazai piacra dolgozó – személyautógyárral, az erről szóló megállapodást 1990 júliusában írták alá a magyar kormány és az Opel képviselői.

A hivatalos kezdet 1991 januárjára datálódik. Ekkor jegyezték be a General Motors Autóforgalmazó Kft.-t, amely még abban a hónapban megkötötte az első tíz Opel márkakereskedői szerződését hazai partnereivel. Az Opel magyarországi jelenlétének történelmi pillanata volt, amikor 1992 márciusában Antall József miniszterelnökkel a volán mögött legördült a szalagról az első magyar autó, az első Opel Astra. Az első Astrát – amelyet az Opel a budapesti Közlekedési Múzeumnak ajándékozott – 1998-ig, ameddig a hazai gyártás tartott, több mint 80 ezer követte. És pár ezer Vectra is.

Szentgotthárdon azóta is készülnek motorok és hengerfejek a különböző Opel-modellekhez. Sőt, szinte napra pontosan húsz évvel az első magyarországi Opel-projekt bejelentése után az Opel újabb, félmilliárd euró értékű beruházást jelentett be, amelynek révén a világ egyik legkorszerűbb, legrugalmasabb motorgyára épült fel Szentgotthárdon alig több mint két év alatt.

Magyarországon az Opel a mai napig a legnépszerűbb márka, a statisztikák szerint Opelből fut a legtöbb a magyar utakon (több mint 480 ezer). Az elmúlt öt évben is az Opel adta el a legtöbb személyautót Magyarországon. A márka egész Európában nálunk a legnépszerűbb, itt a legnagyobb az Opel piaci részesedése (jelenleg 11,5%).

Az Opel Magyarország kereskedelmi szervezete 1991 januárja és 2015 decembere között összesen 404 425 autót értékesített. Szentgotthárdon 1992 és 1999 között 80 835 Opel Astra és 4404 Vectra hagyta el a gyártósort. Motorból 1992 júniusa óta 8 268 006 készült, hengerfejből pedig 1997 óta 6 364 051.

Kommentek

  • Konszignacios

    Én is ott “bábáskodtam” az OPEL alkatrész ellátás körül, de csak 2 évig tartott a “reményteli jövő”, mert “változtak az idők, és benne az emberek személye is” !?! Majd végül sikerült az ’56-s Mr. Smits-nek “lenyúlnia” az általunk 2 év alatt megszervezett közel 60 tagú hazai OPEL szervíz hálózatot !?! Az akkor számunkra teljesen új tengeren túli “door to door” alkatrész ellátási rendszer “öszetörte az akkor felcsillant következő 23 év reményeit” Hogy azóta, milyen az OPEL alkatrész ellátás minősége, milyensége azt nem tudhatom, mert “útilaput kaptam” még 1993 őszén, állítólag az angol nyelv hiánya miatt is ?!? De azért “vigyázó szememet” az OPEL márkán tartom azóta is !?!

Ez a kézműves módszer új fejezetet nyit a hengerfej felújításban

Precíz megoldás helyett ösztönből tolja emberünk. Az eredmény kétséges, de legalább az eljárás látványos.

F1: Jövőre Vettel, Alonso is mehet a Mercedeshez

A Mercedes csapatfőnöke nem titkolja, hogy az idén nagyon figyelik majd a pilótapiacot, lecsaphatnak valamelyik nagyágyúra is, ha Valtteri Bottas nem hozza Nico Rosberg szintjét.

Top 10: a magyarok kedvenc használt autói

Úgy fest, hogy a közlekedési alapszükségletek kielégítésére szolgáló modellek mellett sok honfitársunk álmait valósítja meg használtautó-behozatallal. Közöljük a tíz legnagyobb darabszámban behozott használt autót.

Fából faragott futóművel támasztották fel a sánta terepjárót

Aki terepjárásra adja a fejét, annak leleményesnek kell lennie. Az erdő mélyén, a vadonban nincs szerviz, csak a merész ötletek segíthetnek ha nagy a baj.

Megvan az év első, szájtátós kamiontuningja!

Egy magyar csapat úgy alakította át egy Scania utasterét, hogy arra talán még külföldön is csorgatni fogják a nyálukat a kamionsofőrök.

F1: Nem mondják el az igazat Schumacherről?

A hétszeres világbajnok Forma-1-es legenda volt menedzsere szerint a család tartozna azzal a szurkolóknak, hogy elárulják, milyen állapotban is van Michael Schumacher.

Betegségnevű elektromos szupersportkocsi, de honnan?!

A Dendrobium nem valami alattomos gombás fertőzés, hanem egy futurisztikus külsejű sportkocsi, amely egyrészt elektromos, másrészt hamarosan gyártani fogják, harmadrész szingapúri.

F1: Lassan kiszorítják Bernie Ecclestone-t

A Nemzetközi Automobil Szövetség is rábólintott a Forma-1 eladására, az amerikai Liberty Media egy újabb lépéssel közelebb került a teljhatalomhoz.

Elsírta magát a szerelő, amikor ezt meglátta

Vajon mire gondolt emberünk, amikor fa fékbetéteket drótozott a féktárcsához? A többiről nem is beszélve.

Életükkel játszanak a marosvásárhelyi autósok

Életveszélyes játékot űzött több autós és motoros a Maros jegén.

F1: A Mercedes fizette Massa visszatérését

A Mercedes főnöke elismerte, hogy komolyabb összeggel kompenzálták a Williams-csapatot Valtteri Bottas átigazolásáért.

A pillanat, amikor a “Szikla” is könnyezett

Dwayne “The Rock” Johnson olyan ajándékot adott egy háborús hősnek, amire nem számított.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.