Ezért változik a magyar rendszám

Szerző: Vezess.hu levél küldés  MTI levél küldés 
Dátum: 2016.01.11. 08.15

Januártól már nem kell az érvényes műszaki vizsgát, valamint a környezetvédelmi besorolást igazoló matricát felragasztani a gépjárművek rendszámára. Mert vannak kamerák.

A Magyar Nemzet szerint a változtatás oka, hogy az autók adatait ugyanazon a kamerarendszeren keresztül tudják ellenőrizni, amely egyebek között a sebességet is méri. A rendszerbe be vannak kapcsolva a mobil traffipaxok, valamint a rendőrautók fedélzeti számítógépei is.

A rendszer így mindent lát, lejárt műszaki vizsga vagy szmogriadó esetén jogszerűtlenül használt autóval való közlekedés esetén akkor is megküldik a bírságot, ha közúti ellenőrzésen nem szűrték ki a szabálytalanságot.

Változott a vizsga rendje is, kötelező elvégezni egy próbavizsgát is, és azok a gépkocsik, amelyek ezen nem mennek át, nem is kerülhetnek a vizsgabiztosok elé.

A témáról korábban itt írtunk.

Olvasta? Filmbe illő autós üldözés volt a Mátrában!

Emlékszel még? Zseniális, retro naptárak adtak nekünk közlekedési tanácsokat, szép rajzokkal, értékes gondolatokkal. A képre kattintva láthatod mindet!

Kommentek

 • Demeter222

  A próbavizsgával kapcsolatban olvastam, hogy megspórolja az ember a másodszori vizsga díját, mert az autó csak akkor megy igazi vizsgára, ha már minden rendben van. Arról viszont nem volt szó, hogy mennyibe kerül a próbavizsga. Mert ha pénzbe kerül – és mi nem kerül pénzbe – az az autó, ami elsőre átment volna, az többletköltségként még a próbavizsgát is kell hogy fizesse.

 • tengerimalac

  Tisztelt Demeter 222! Pontosan látja a helyzetet. Kötelező a próbavizsga és kötelező a rendes is. A helyzet az, hogy a

 • senior

  Az eddigi információk alapján én úgy látom, hogy a kötelező próbavizsga már megint arra való, hogy kétszer fizessen az is, akinek (autója megfelelő állapota miatt) csak egyszer kellene. Ha a vizsgabiztosok elé csak a 2. vizsgán kerül a gépjármű, akkor felvetődik az, hogy kik végzik a “próbavizsgát”. Ha ott nem “vizsgabiztosok” vizsgálnak, akkor azok ítélete csak akkor “vizsga”-biztos, ha nem megfelelő a gépjármű műszaki állapotára vonatkozó minősítésük?

 • tengerimalac

  Amúgy, ha a próbavizsgán átgurult a kocsi gond nélkül, de a valódin megbukik, akkor a pénztárnál reklamációt tehetek? Hihi! Úgy látom magam előtt, ahogy a vizsgán elbukott kocsi tulajaként állok és reklamlok. Viszont azt a választ kapom, hogy nagyon sajnálják, de a valódi és a próba vizsga közötti időben alakult ki olyan hia, ami a vizsgán a bukást okozta. Aonban némi pénzért vállalják, hogy a hibát kijavítják és a következő vizsga már gond nélkül meglesz. Erre pedig ráérezve, üzleti rést látva mehet is a biznisz.

 • Piet

  Próbavizsga? Erősen pénzlehúzás szagúnak tűnik.

 • tengerimalac

  Most olvastam a témában, hogy az NKH helyett magáncégek intézik idéntől a vizsgáztatás összes hercehurcáját. Hogy is van ez? Az állami nem jó, a magán a jó? Aztán pl. a vezetés-oktatás civilizálása is elhozta a Kánaánt anno. Olcsóbb nem lett, de a korrupció virágzik. Miért is gondolom, hogy ebben az esetben is így lesz?

 • ktoni

  Ha nem lehúzásról szól a próbavizsga, akkor az ottani sikeres mérések díját illene beszámítani az éles vizsgába.

 • androcles

  Magáncégek végzik, nem az NKH –> ennyi, nem is kell többet gondolkodni mire megy ki az egész….pénzlehúzás meg havercégek helyzetbe hozása….manapság minden erről szól, az autósok meg majd úgyis benyelik, mint a száz másik költséget….de meddig, mert már szerintem mindenkinek nagyon tele van a faxa…

 • Kempelen.

  Mitől pénzlehúzás, ha magáncég végzi? Attól az államnak mennyivel lesz több, hogy Bekő Tóni drágábban vizsgáztat?

  nem lehet, hogy az állami vizsgabázisok micisapkás, olvsni sem tudó barna köpenyes eftársait és a korszerűtlen épületeket senkinek nincs kedve fenntartani 3 ezer Ft-os vizsgadíjakból?

 • androcles

  Kempelen….talán érdekelt vagy benne? Van neked autód? Mi az, ami nem szól a pénzlehúzásról a magyar autósokkal kapcsolatban? Milyen 3 ezer Ft-os vizsgadíj, jóember, hol élsz te? Amiről írsz, az talán a 80-90-es években jellemző volt, de nyitott szemmel is körülnézhetnél, és akkor talán látnád azt is, amiről írtam!

 • daktari

  Szóval orvoshoz is remélem azután mehetünk, hogy előtte elmegyünk egy orvosdoktorhoz!És még mi a k. anyjukat nem talál ki ez a Kim Dzsongun banda?

 • montsenior 10

  Jogossan felháborodik mundenki aki tisztességessen //mint eddig is// ugy közlekedett gjmü–vével hogy sem magát se más közuti résztvevőt nem veszélyeztetett. Viszont legyünk őszinték,hányszor fordult //és továbbra sem kizárt// hogy “”csak””a forgalmi megy át a vizsgán a kocsi fékpadot meg 20km–ről sem látott?,.UI: ERŐS!! javaslat mindazoknak kik HASZNÁLT!! gk vásárlásában gondolkodnak,ne csak azt nézzék meg hogy van még rajta 1 1 1/2 hónap vizsga hanem tessék //ne sajnálja rá a pénzt // átnézetni mert nem is rejtett hibák sorozata meglepetését fogja tapasztalni különben!!.

 • Peti

  USA Florida Pl. nincs műszaki vizsga, de a tulajdonosok igyekeznek akár több biztosítóval szerződni mert ha gond van és nincs biztosítás, akkor lesz érdekes! Nálunk viszuont kötelező és a biztosítóknak tuti bevétel a kötelező!!!

 • So Fine

  Engem továbbra is az érdekelne,hogy ezután a külföldi pl Osztrák,Német rendőr ezt mi alapján fogja megállapítani?

 • Kempelen.

  Peti, a biztosítóknak a kötelező biztosítás nem nyereséges.

 • öregszem

  Ez talán az uj rezsicsökkentés !!!!!!

 • Kempelen.

  Androcles! Igen, 3 autóm is van. Egyikkel sem voltam ótvaros KPM vizsgabázison a fogatlan micisapkás szakik közt.
  Ettől még az, hogy egy vállalkozónak fizetsz, az nem állami pénzlehúzás, öreg. Amiről írtál, az konkrét hülyeség, egy vak is látja.

  Tudsz te olvasni? Kétlem.

 • Kempelen.

  Öregszem, az autó mióta rezsi elem? Öregszel. :-DDD

 • Kempelen.

  So Fine! A külföldi rendőr eddig sem a műszakidat nézte a rendszámról. Nehogy azt képzeld már, hogy a világ összes járművének összes rendszám jelölését ismerik. Évtizedekig nem volt ilyen plecsni.

 • tengerimalac

  Kempelen. Van olyan hülyesége ennek a rablóhordának, aminek nem tök erőből ujjongsz? Gyanús vagy te nekem, hogy egy pártmunkás lapul a valóságban a nicked mögött. Miért is olyan reform érett a rendszer? Miért nem jó az a műszaki állomás a vizsgálartra, ahol a motorokat, utánfutókat, teher és munkagépeket továbbra is vizsgálgatják? Miért pont a személykocsikat kell kiszervezni innen? Olcsóbb, ha a “szakik” naponta 5 teherkocsit buzerálnak át jó kényelmesen, mintha 8 órában nyomnák a vizsgálatokat a már úgyis ott lévő és bekötött hitelesített berendezéseiken a kiképzett szakembereikkel? Miért is baj, ha az államnak tejelek a vizsgálatért és nem egy magáncégnek, ami vagy befizeti az adóját, vagy eltrükközi. Ha az állami gáz az olcsó és nem az Eon, Tigáz …, akkor mitől is olcsó az állami helyett a magán műszaki vizsga? Ha egy állami szakit elkapnak sumákoláson, akkor minimum repül, ha egy magáncégnél sumákolnak, akkor a jövőhéten alakít egy új Kft-t és újra kezdi, új néven ugyan az a fószer. Szóval én nem tapsikolnék és sikongatnék önkívületben ettől a “nagy” ötlettől. Pénzt akarnak lehúzni újra rólunk. Ennyi a magyarázat. A konspirációkra vevők pedig még odaképzelhetnek egy saját lábán álló fidióta nagyurat is a háttérbe. Elvégre kötelező sarc, biztos piac. Pont erre ne fájna valami Kempelen gazdi fogacskája?

 • senior

  Tengerimalac! Nagyon logikus és életszerű amit írtál. Eddig én úgy vizsgáztattam az autóimat, hogy beadtam a szakszervizbe, ahol mindent elintéztek, és értesítettek, hogy mikor mehetek a kocsiért. Tettem ezt abból az okból, mert a vizsgáztatás bevezetése után szerzett “élményeim” hatására úgy döntöttem, hogy én a továbbiakban ezt nem szeretném átélni. Egyébként én nem tartom “biztonságot” szolgálónak ezt a műszaki vizsga rendszert, mert nem a vizsgán, hanem a közlekedésben kell(ene) a gépjárműnek alkalmas állapotban lenni. Visszatartóbb hatása lenne a szórópróbaszerű félreállításnak és ellenőrzésnek. De itt sem a közlekedés biztonságának növelése a valós cél, hanem az erre alapozott bevétel realizálása.

 • senior

  Mielőtt a kötelező biztosítások vesztesége miatti sajnálatunkban gyűjteni kezdenénk a biztosítók megsegítésére, gondolkodjunk egy kicsit. A biztosítók nagyon sokféle biztosítási formára kötnek szerződést, melyek nem egyformán hozzák a hasznot számára. Van olyan amelyik “aranybánya”, és van olyan mely nem annyira. Persze minden díjemelés előtt kimutatják, hogy az emelni kívánt biztosítási forma számukra nem hoz nyereséget, ezért kell a díjat emelni. Arra pedig kevesen figyelnek, hogy a biztosítók összesítetten mért üzleti eredménye mindig jó hasznot hoz a biztosító tulajdonosainak. És hogy ez fenn is maradjon, sírják a krokodilkönnyeket a kötelező gépjármű biztosítás “ráfizetése” miatt.

 • zekutya

  A jó büdös Kurva édes anyját ennek a mocskos pénzlehúzós köcsög Orbán bagázsnak!Csak azért kell a próba vizsga, hogy plusz vizsgadíjat tudjanak lehúzni rólunk.
  Mindenkinek érdeke, hogy műszakilag megfeleljen a gk-ja, így nem bukja a vizsga díjat, és megvan a műszaki érvényessége.A protekciós vizsgákat kellene kiküszöbölni, és csak azokat átengedni, amelyik megfelelő állapotban van.
  Eddig, ha lefizethető volt a műszaki vizsga, lefizethető lesz az előzetes vizsga is!Ezt kellene kiküszöbölni, akár a bérezések emelésével, nem plusz pénzt fizettetni minden autót vizsgáztatóval!!! Meddig tűrjük még ezt???

 • jegor

  Ez rablócsürhe azzal reklámozta magát,hogy leredukálja a bürokráciát.Ez persze nem vonatkozik arra hogy az autósokról ne húzzák le a 100-dik bőrt is!Átlátszó,cinikus és pofátlan pénzlehúzás!Tisztába vannak vele,hogy nem tudunk ellene tenni semmit.Aztán a pofámba nyomják mindenhonnan:MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT!Aha,a lopásban.

 • csipke

  nagyon helyes csak jó mélyen benyúlni a magyar autós zsebébe ,mert másképp nem ér a szép szó nekik

 • netfobia

  Mint minden újításban, ebben is benne van a hibázás és persze ezzel párhuzamosan a büntethetőség lehetősége is. Tapasztalat, hogy az autósok 80-90 %-ának fogalma sincs arról, hogy milyen környezetvédelmi osztályba tartozik az autója. Még így sem, hogy jelenleg még van matrica. Ritkán ugyan, de ha eddig elrendelték az un. “szmogriadót”, a média jól kommunikálta, hogy milyen matricával ellátott autóval lehet közlekedni és milyennel nem. Ezek után gondolom majd közlik, hogy milyen környezetvédelmi osztályba sorolt autó használható ilyen esetekben és az autósok többségének fogalma sem lesz arról, hogy használhatja e az autóját vagy sem. Itt lesz lehetőség majd egy újabb pénzbehajtásra, büntetések formájában. Biztosan lesz jópár autós aki bátran használja majd az autóját mert fogalma sincs arról, hogy mit is jelent egyáltalán a környezetvédelmi besorolás. A kamerával felszerelt járőrautóban ülő rendőr viszont tuni fogja. :o(

 • DTF

  Ahogyan elottem is irtak: a mostani kormany azt kommuniklajah h kevesebb burokracia kell. Ahol tenyleg csokkenz az mellverve jorsztelik, de ott ahol meg bonyoluktbabn lesz az adminisracio, arrol mar nem beszelnek…
  Dehogy az a cel h megszuntessek a burokraciat. Inakbb az h teljesn foglalkoztatottsagot elerjek. Ehhez mindengfelw uj hivatalat es szervezete hoznqk legre, ahova berakjak az ismerosoket, fuggezlwnul attol hnertenek ahjoz amit csinalnak, vagy sem.
  A masik h egyre tobb olyan torevnyt es rendelet hoznak, amely teljesen eletszeutlen es eseld nincs megveseni magad, es mar meltanyossagot semmgyakorolhtqnka.
  De hat a tobbseg ezt szerette volna, hat akkor most igyuk egyutt a levet!

 • Marcikutya

  Én eddig sem vizsgáztattam az autót sosem. Beadtam a szerelőmnek, aki átvizsgálta, megjavította és elvitte vizsgázni. Ez tulajdonképpen egy próbavizsga volt.

 • teso1969

  “Beadtam a szerelőmnek, aki átvizsgálta, megjavította és elvitte vizsgázni. Ez tulajdonképpen egy próbavizsga volt.”
  Nagyon sokan így csinálták/tuk.
  Erre jön még most egy plusz sarc! Ez a probléma!
  Egy problémamentes, szerelő által átnézett, szükség esetén kijavított, műszaki vizsgára felkészített járművet kell KÖTELEZŐEN próbavizsgáztatni.
  Anno az autóklubnál volt olyan, hogy előzetes vizsga. Sok helyen, ha nem volt “előzetesen” az autó (befizetve annak árát) tuti nem ment át a vizsgán.
  Most nincs választás.
  Fizess!

 • szaboata

  tengerimalac

  Kempelen nem pártmunkás.Szegény elmebeteg.Ne bántsátok,több együttérzést kíván a gyógyulása.Tudod,kiskori szeretetlenség okozza ezt a tünetet.Azzal,hogy minden érvbe érvtelenül beleköt,itt próbálja magára felhívni a figyelmet,mert egyébként a kutyát sem érdekli.

 • japancar

  Magyarországon ahol minden második ember belepiszkál a kocsijába nagyonis fontos a műszaki vizsga. Az a baj, hogy sok kőbunkó van aki mondjuk leszedi a hajókra való ködkürtöt a vizsga előtt, hogy másnap újra rémíthesse az embereket.

 • fzsolt75

  Ennek a cikknek ez a része NEM IGAZ: “Változott a vizsga rendje is, kötelező elvégezni egy próbavizsgát is, és azok a gépkocsik, amelyek ezen nem mennek át, nem is kerülhetnek a vizsgabiztosok elé.”

  Itt utána lehet járni, akit érdekel:

  http://tenyek.hu/uj_szabalyok/199474_igy-valtoztak-a-muszaki-vizsga-szabalyai-videoval.html

Pars Krisztián autóját csúnyán összetörte szerelője, nem lennénk a helyében

A sofőr és feltételezett utasa elszaladt a helyszínről. Mint kiderült, az autó az ismert sportolóé, Pars Krisztiáné, aki javítás miatt hagyta autóját a szerelőnél.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.