Új fizetős útszakaszok jönnek 2016-tól

Szerző: Vezess levél küldés 
Dátum: 2015.12.27. 12.12

Két új autópálya-szakasz került fel a nemfizetős listára, három pedig a jövő év elejétől lekerül onnan, a nemzeti fejlesztési miniszter rendeletmódosítása értelmében.

A nemzeti fejlesztési miniszter módosította a díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról szóló korábbi rendeletet.

A személyautók számára díjköteles szakaszok köre 2016 január elsejétől a 2015-ben átadott, a gyorsforgalmi hálózatba kapcsolódó utakkal (M43 Makó-országhatár és M85) bővül. A díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról szóló 37/2007. (III. 26.) GKM rendelet módosításával az M43 autópálya teljes hosszban, míg az M85 autóút a Csorna-kelet csomópont és az M85-M86 elválási csomópont közötti szakaszának kivételével szintén teljes hosszában az e-matricás díjköteles úthálózat részévé válik 2016. január 1-től. Az M86 autóút, és az M9 továbbra sem válik díjkötelessé az e-matricás rendszerben. Összegezve tehát az M85, valamint az M43 esetében beszélhetünk új díjas szakaszról.
Fontos információ még, hogy a 2016-os évre vonatkozó éves országos jogosultságot és a megyei matricákat január 1-jén nulla órától lehet megváltani, de annak nem kell sietnie, akinek idei országos éves vagy megyei e-matricája van, mert ezek jövő január 31-éig érvényesek.
Az e-matricákat meg lehet vásárolni az interneten az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, mobilról SMS-ben vagy applikációval, személyesen a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban, illetve a viszonteladóknál, például a benzinkutakon is. 
Nagyobb flották esetében csoportos megrendelésre is van lehetőség. Az e-matricát minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani, a matrica akár néhány perccel későbbi megvásárlása is jogosulatlan úthasználatot jelent. Az ellenőrző kamerák az autókról rendszám alapján azonnal megállapítják, rendelkeznek-e érvényes e-matricával.
(utdij.hu/MTI)

Kommentek

 • Chipmunk60

  Ezen a f@szságon, már a Jó Isten sem igazodik ki, hol kell fizetni, hol nem! Lassan már ha a budira kimegyek azért is fizetni kell, a csatorna-adó mellett, mert levizeltem / a fejüket/.

 • pisti44

  Illene a cikk írójának precizen fogalmaznia, M9 autópálya nem is létezik vagy az M9 autóútról van szó?

 • bero

  miért nem lehet város község nevet írni ! nincs mindenki tisztában az ország másik felében lévő utak számozásával ! (vagy térképes illusztráció )

 • bundaska1001

  Szerintem is egy térképes pappír lap a matricához,hogy mettől meddig jogosult az úthasználatra.Országos v. Megyei. stb.

 • Basal

  M-9 NAGY Ötlet !!!

 • pisti44

  szerintem a biztosításban lévő ugynevezett baleseti adót amit minden autós fizet, át kellene nevezni autópálya adónak és lehetne használni az ország osszes útjait

 • holvagyok

  “Az Önök pénzéből, Önökért épül”….Köszönjük!

 • DTF

  Azert jo lenne tudni h a matricakbil befolyo oenz mire ia fogjak kolteni. Szamszerusitve, eredmenyekkel. Mert az h mindanak szamokat, de kb visszafele fejlodik azbuthalozat, annak semmi ertelme.
  Kivancsi lennek arra h a befilyt issegbol higyan isztanaka. Kulonbozo megyekbej, es azok nire forditjak majd…

 • szaboata

  érdekes,amikor fizetni kell,azonnal egy rangsorba sorolnak az M9 autópályának csúfolt néhány kilométere körül élőket az ország szerencsésebb részén élőkkel.Gusztustalan,igazságtalan,de ami nekünk marad:SIRALMAS,mert mit tehetünk mást.
  Éljen Sztálin!

 • FLTDI

  Mintha az lett volna a feltétele az M85 és M86-os utak megépítésekor, hogy a későbbiekben nem lehet díjköteles útszakasszá nyilvánítani, mert full eu támogatásból épültek ezek az utak.
  Mintha ez rémlene nekem, meg valami hasonlót mintha olvastam volna ezzel kapcsolatban…
  Valahol ez volt már téma…

 • facskoistvan

  Azt hiszem nem ártana jobban utánajárni a témának, mert a nemzeti útdíjfizető zrt szerint nincs alapja az M9-es fizetőssé válásáról szóló hírnek.

 • Kempelen.

  DTF!

  Arra költik, hogy te itt irkálhass marhaságokat. Netadó nélkül. Örülj neki.

 • Kempelen.

  Nyekergők!

  Az ország felét pedig k.ra nem érdekli ez az egész. Ti is inkább a családotokkal lennétek.

 • szaboata

  Nicsak,nicsak,kicsit későn bár,de végre osztod az észt,Kempelen.Már azt hittem,hogy idén ki sem engednek a zárt osztályról.Seggfej…

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

Új magyar autóbusz Győrből

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata

Hyundai H350 – Új mérce a könnyű haszonjárművek világában

Megérkezett a rég várt Hyundai H350, mely a könnyű haszonjárművek szegmensében új mércét állít. Markáns külső formavilágával a Hyundai modellektől megszokott praktikumot és kifinomult stílust nyújtja. A szállítás legjobb módja üzleti vagy szabadidős céllal egyaránt. Bármit kell szállítania, bárhová kell vinnie, számíthat a H350-re!

Massa: Valamiből fizetni kell a rezsit!

Felipe Massa azt mondja, jó úton halad a 2017-es munkakeresése. Leginkább a DTM vonzaná.

Szennyvízből gyárt üzemanyagot a SEAT

Egy európai vízgazdálkodási szervezettel közösen szennyvízből állít elő gáznemű üzemanyagot a spanyol autógyártó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.