Új fizetős útszakaszok jönnek 2016-tól

Szerző: Vezess levél küldés 
Dátum: 2015.12.27. 12.27

Két új autópálya-szakasz került fel a nemfizetős listára, három pedig a jövő év elejétől lekerül onnan, a nemzeti fejlesztési miniszter rendeletmódosítása értelmében.

A nemzeti fejlesztési miniszter módosította a díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról szóló korábbi rendeletet.

A személyautók számára díjköteles szakaszok köre 2016 január elsejétől a 2015-ben átadott, a gyorsforgalmi hálózatba kapcsolódó utakkal (M43 Makó-országhatár és M85) bővül. A díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról szóló 37/2007. (III. 26.) GKM rendelet módosításával az M43 autópálya teljes hosszban, míg az M85 autóút a Csorna-kelet csomópont és az M85-M86 elválási csomópont közötti szakaszának kivételével szintén teljes hosszában az e-matricás díjköteles úthálózat részévé válik 2016. január 1-től. Az M86 autóút, és az M9 továbbra sem válik díjkötelessé az e-matricás rendszerben. Összegezve tehát az M85, valamint az M43 esetében beszélhetünk új díjas szakaszról.
Fontos információ még, hogy a 2016-os évre vonatkozó éves országos jogosultságot és a megyei matricákat január 1-jén nulla órától lehet megváltani, de annak nem kell sietnie, akinek idei országos éves vagy megyei e-matricája van, mert ezek jövő január 31-éig érvényesek.
Az e-matricákat meg lehet vásárolni az interneten az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, mobilról SMS-ben vagy applikációval, személyesen a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban, illetve a viszonteladóknál, például a benzinkutakon is. 
Nagyobb flották esetében csoportos megrendelésre is van lehetőség. Az e-matricát minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani, a matrica akár néhány perccel későbbi megvásárlása is jogosulatlan úthasználatot jelent. Az ellenőrző kamerák az autókról rendszám alapján azonnal megállapítják, rendelkeznek-e érvényes e-matricával.
(utdij.hu/MTI)

Kommentek

 • Chipmunk60

  Ezen a f@szságon, már a Jó Isten sem igazodik ki, hol kell fizetni, hol nem! Lassan már ha a budira kimegyek azért is fizetni kell, a csatorna-adó mellett, mert levizeltem / a fejüket/.

 • pisti44

  Illene a cikk írójának precizen fogalmaznia, M9 autópálya nem is létezik vagy az M9 autóútról van szó?

 • bero

  miért nem lehet város község nevet írni ! nincs mindenki tisztában az ország másik felében lévő utak számozásával ! (vagy térképes illusztráció )

 • bundaska1001

  Szerintem is egy térképes pappír lap a matricához,hogy mettől meddig jogosult az úthasználatra.Országos v. Megyei. stb.

 • Basal

  M-9 NAGY Ötlet !!!

 • pisti44

  szerintem a biztosításban lévő ugynevezett baleseti adót amit minden autós fizet, át kellene nevezni autópálya adónak és lehetne használni az ország osszes útjait

 • holvagyok

  “Az Önök pénzéből, Önökért épül”….Köszönjük!

 • DTF

  Azert jo lenne tudni h a matricakbil befolyo oenz mire ia fogjak kolteni. Szamszerusitve, eredmenyekkel. Mert az h mindanak szamokat, de kb visszafele fejlodik azbuthalozat, annak semmi ertelme.
  Kivancsi lennek arra h a befilyt issegbol higyan isztanaka. Kulonbozo megyekbej, es azok nire forditjak majd…

 • szaboata

  érdekes,amikor fizetni kell,azonnal egy rangsorba sorolnak az M9 autópályának csúfolt néhány kilométere körül élőket az ország szerencsésebb részén élőkkel.Gusztustalan,igazságtalan,de ami nekünk marad:SIRALMAS,mert mit tehetünk mást.
  Éljen Sztálin!

 • FLTDI

  Mintha az lett volna a feltétele az M85 és M86-os utak megépítésekor, hogy a későbbiekben nem lehet díjköteles útszakasszá nyilvánítani, mert full eu támogatásból épültek ezek az utak.
  Mintha ez rémlene nekem, meg valami hasonlót mintha olvastam volna ezzel kapcsolatban…
  Valahol ez volt már téma…

 • facskoistvan

  Azt hiszem nem ártana jobban utánajárni a témának, mert a nemzeti útdíjfizető zrt szerint nincs alapja az M9-es fizetőssé válásáról szóló hírnek.

 • Kempelen.

  DTF!

  Arra költik, hogy te itt irkálhass marhaságokat. Netadó nélkül. Örülj neki.

 • Kempelen.

  Nyekergők!

  Az ország felét pedig k.ra nem érdekli ez az egész. Ti is inkább a családotokkal lennétek.

 • szaboata

  Nicsak,nicsak,kicsit későn bár,de végre osztod az észt,Kempelen.Már azt hittem,hogy idén ki sem engednek a zárt osztályról.Seggfej…

F1: Valentino Rossi nem bánja, hogy nem váltott

A MotoGP-legenda Valentino Rossi nem bánkódik amiatt, hogy egy évtizeddel ezelőtt nemet mondott a Forma-1-re.

Ezért jobb a busz, mint az autó

Hétfő óta több nagyvárosban, köztük Budapesten is szmogriadó van érvényben. Ezzel kapcsolatban megint felerősödtek a busz versus autó viták.

Azért ezen a szmogriadón még volna mit finomítani

Eltelt az első idei szmogriadós nap. Nem csalódtunk benne, ugyanolyan átgondolatlan, zűrzavaros és a legkevésbé sem felhasználóbarát, mint úgy általában a teljes hazai közlekedésszabályozás.

Brawn: Egyszerűsíteni fogjuk a Forma-1-et

A Forma-1 sportügyeinek irányítójává frissen kinevezett Ross Brawn szerint a megújulás kulcsa az egyszerűség lesz.

F1: 1000 lóerőig jut a Honda?

A Honda 2017-re teljesen újratervezte Forma-1-es erőforrását, de az idei elvárások tekintetében nagyon óvatosak.

Tavaly megállt a Forma-1 hanyatlása

2016-ban hétéves trend szakadt meg, a Forma-1 televíziós nézettsége a tavalyi évben nem csökkent tovább.

Forma-1-es fejes lett Ross Brawn

A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media Ross Brawnt tette meg az F1 sportért felelős ügyvezető igazgatójának.

Félretájékoztatták az autósokat, nincs 150 ezres bírság

Hétfő reggel óta él Budapesten a szmogriadó riasztási fokozata, ami rengeteg autóst érint. A hivatalos híradásokban megjelent 150 000 forintos maximális bírság elrettentő, ezért utánajártunk a büntetési tételeknek.

Sztrájkbizottság alakult a győri Audinál

Sztrájkbizottságot alakított az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ), miután bizalmi értekezletén elutasította az Audi Hungaria Zrt. új ajánlatát.

Olasz buszbaleset: eddig nem találtak műszaki hibát

Az olasz rendőrség eddig semmilyen tárgyi bizonyítékot nem talált arra, hogy meghibásodott volna a Veronánál múlt héten súlyos balesetet szenvedett magyar autóbusz – közölte Girolamo Lacquaniti, a veronai közúti rendőrség parancsnoka.

Csökkent a forgalom, de alig javult a levegőminőség

Jelentősen csökkent az autóforgalom, de csak kis mértékben javult hétfőn a levegő minősége a fővárosban, a riasztási fokozat fenntartása ezért továbbra is indokolt.

Használt autó: gyógyítás 6000 forintból

Összesen 6000 forintba került, hogy használt autónk tisztesen működő motorja hirtelen megtáltosodjon. A megoldást sokan ismerhetik, a többiek fontolják meg a mi esetünket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.