Hozzánk járnak tankolni a románok és a szlovének

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.12.21. 01.12

A határtól számított 40 kilométeren belül a magyarországi benzinforgalom 20 százalékkal, a gázolajé pedig mintegy 30 százalékkal emelkedett az idei első tíz hónapban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint a legnagyobb forgalomnövekedést a szlovén és a román határ mellett jegyezték fel, amit visszatükröz, hogy több mint száz igény érkezett a gázolaj jövedéki adójának visszatérítésére, a visszautalt csaknem 80 millió forint nagyobb része pedig romániai gazdálkodókhoz került.

Az idei január-októberi időszakban összességében öt százalékkal, 60 millió literrel több benzin fogyott Magyarországon, mint tavaly, gázolajból pedig tíz százalékkal, 250 millió literrel többet értékesítettek.

A nagyobb üzemanyag-fogyasztás becsült forgalmi és jövedékiadó-vonzata októberben 95 milliárd forintra tehető, amely több mint egymilliárd forinttal magasabb összeg a tavaly októberinél – írta a Magyar Idők.

Az adatok alapján az idén tapasztalt üzemanyagfogyasztás-növekedést nem a lakosság, hanem elsősorban az árufuvarozási ágazat megnövekedett igénye okozta, azaz a magánszemélyekhez kapcsolódó, klasszikus benzinturizmusról nem lehet beszélni.

A legfrissebb, december 14-i adatokat figyelembe véve, ha valaki a környező országok valamelyikéből hozzánk ruccant át tankolni, és 40 liter dízelt vásárolt, akkor országtól függően 0,5-2 literrel több üzemanyagot kaphatott ugyanannyi pénzért. A 215 és 770 forint közötti összeget jelentő nyereségért Barta Judit, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója szerint nem érdemes megmozdulni, legfeljebb annak érdemes odafigyelnie, aki Magyarországon dolgozik. A szakértő hozzátette, hogy március végén csak Romániában volt olcsóbb a dízel, de akkor a magyaroknak sem érte meg átmenni. Ez is azt támasztja alá, hogy a fuvarozóknak kedvező hazai adókörnyezetnek köszönhető a megnövekedett fogyasztás.

Kommentek

 • Sokéves

  EZT POFÁZOM TÍZ ÉVE! Ha nálunk lenne a legolcsóbb a szomszédos országok közül az üzemanyag- kivéve Ukrajna, hisz ők nem EU-s ország, nincs jövedéki adó és 27%-os ÁFA- akkor a szomszédok ide járnának tankolni és a forgalom növekedés bőven behozná a kisebb árrést…

 • Guevara

  Sokéves: Ez a gondolatmenet elég messzire vezet. De egyébként igaz.

 • Kempelen.

  Sokéves!
  Konkrétan hülyeséget beszélsz, mert a 27% ÁFA és a jövedéki adó ELLENÉRE is itt tankolnak. Tehát, semmi köze az adótartalomnak ahhoz, hogy ha a kereskedelmi ár alacsony, akkor lehet vonzani tankolókat.
  DE! A lényeg nem ez, hanem az, hogy az értékesített mennyiség BEVÉTELE ezáltal biztosan több lesz-e? Mert ha nem, akkor jobban megéri magasabban tartani az árakat. Ezért nem te vagy a MOL árképzésért felelős vezetője. :-D

 • szaboata

  Kempelen

  Megerősíted,hogy a szövegértéseddel bajok vannak.Sokéves,ugyanis az ukrán benzinre vonatkoztatta az adókat,olvasd el figyelmesen.A “kivéve” előtt és az “ÁFA” utáni – (kötőjelnek nevezik) ezt nyomatékosítja,teszi érthetővé mondandóját,amivel egyébként magam is egyetértek.A mondata éppen ellenkező gondolatot sugallt,mint amit te felfogtál belőle.
  Neked úgy tűnik a bővített mondat értelmezése nehézséget jelent,ami nem baj,együtt lehet vele élni.A baj az,hogy magadat mindentudónak,tévedhetetlennek állítod be,osztod az észt.
  De lehet,hogy ez a kis elemista szintű mindenkit leszólásod képezi az egyetlen intellektuális szórakozásodat.

  Látod,most személyeskedtem.

F1: Räikkönen már trombitán is veri Vettelt – videó

A Ferrari versenyzői a Mexikói Nagydíj előtt trombitálni tanultak. Räikkönen bírta jobban szuflával.

F1: Ecclestone falakat tenne a pályákra

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone a balesetveszély, az ütközések esélyének növelésével tenné izgalmasabbá a sportágat. Falakat a kanyarokba, baleseteknél, mentőt, igazi show-t.

Vezettük a jövő hibridjét

Nem kell temetni a benzines autókat. Évtizedekig használjuk még őket, igaz, elektromos rásegítéssel. Hogy milyenek lesznek a közeljövő autói, két nagy beszállító mutatta meg.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.