Jöhet az önmagát jégtelenítő aszfalt

Előre be van sózva

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2015.12.20. 11.00

Török vegyészek olyan sótartalmú aszfaltot dolgoztak ki, amelyen nem alakul ki jégpáncél.

A sóval történő jégtelenítés nem csak elavult, de a környezetre is káros, ráadásul ma már nem is engedélyezett: helyette kőzúzalékkal kell megküldeni a lefagyott járdát, ami rengeteg egyéb problémát vet fel.

Török egyetemi kutatók most egy érdekes megoldást találtak a problémára: kalcium-formiátot víztaszító polimerrel elegyítettek, majd ezt keverték hozzá az aszfalt kötőanyagául szolgáló bitumenhez. Az így kapott anyag fizikai tulajdonságai megegyeznek a hagyományos bitumenével, ám sótartalma jelentős mértékben késleltette a felületi jégképződést.

A kísérletekben a keverék két hónapon át bocsátott ki magából sót, és közben folyamatosan olvasztotta a rajta képződő jeget, ám a kutatók szerint a közutakon alkalmazva jóval hosszabban érvényesülne a hatás, mivel az aszfalt felszíni rétegének az erodálódásával folyamatosan friss, nagy sótartalmú felületek kerülne a felszínre.

Kommentek

  • Plicsko

    Ez nem egy jóindulatú találmány. Mentsenek meg az ilyentől az égiek! Sok embernek 5-10 évente van 2-6 millió forintja autóra, ki fogja azt finanszírozni, hogy ez a sóadagolós útburkolat sokkal hamarabb megeszi az autót és a gumit?
    Drágább lehet egy megcsúszás, de inkább vezetek óvatosan, mint hogy tavaszra az ősszel még makulátlan autót kikezdje a só.
    A hazai utakat is elárasztják sóval, pedig sokkal környezetbarátabb, hatékonyabb és az autókkal is kíméletesebb anyagok léteznek.

Fejét vették egy Ladának a somogyi tolvajok

A Patalom külterületén lebukott fatolvajok hatósági jelzés nélküli Ladájától kicsordul a könny az ember szeméből, írja a sonline.hu, és nagyon igazuk van.

F1: Verstappen nem akar a legfiatalabb bajnok lenni

Max Verstappent nem különösebben érdekli, hogy akár ő is lehet az F1 történetének legfiatalabb bajnoka, ez a rekord nem motiválja.

Koros buszokkal szállítanák az utasokat Szeged környékén

Akár 16 éves buszokat is bérelne a DAKK alvállalkozója, mely főleg Szeged környékén tevékenykedik.

Télen igazán jó a habos kefélés

Télen is fontos az autómosás, sőt talán még fontosabb, mint a nyári hónapokban. De vajon milyen eredményt érhetünk el az egyszerű önkiszolgáló autómosóban szorgoskodva? Sima gőzborotva a habkefe ellen!

Töröljék el a kék zászlókat az F1-ben!

A felügyelőként dolgozó expilóta, Derek Warwick szerint egy az egyben el kellene törölni a kék zászlókat a Forma-1-ben.

F1: Rosberg ijesztő hobbit választott

A Forma-1-ből tavaly év végén világbajnokként visszavonult Nico Rosberg örül, hogy végre szabadon síelhet. Nem tanult Michael Schumacher esetéből?

F1: Körmenetekkel riogat a Pirelli

A Pirelli motorsportfőnöke nem biztos abban, hogy az új szabályok feldobják majd a Forma-1-es versenyzést.

Mindig is imádtad a 007-est? Akkor ez tetszeni fog.

Ez a patent kis infografika összeszedte James Bond kedvenc autóit, és néhány tudnivalót róluk.

Ezek a legjobb használt dízelek

A brit Diesel Car magazin kielemezte a piacot, és összeállította kedvenc használt autóinak listáját. Szerintük ma ezeket érdemes megvenni Európában másodkézből.

F1: Massa nem adja vissza az ajándékautót

Felipe Massa azt mondja, Forma-1-es visszatérése miatt nem fogja visszaadni a Williamsnek a visszavonulása alkalmából kapott Forma-1-es autót.

Vidéken is tiltják az autóhasználatot

A levegő minőségének romlása miatt hétfő reggel a városi szmogriadó-bizottság elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Nyíregyházán.

F1: Évi 100 millió dollártól búcsúzhat a Ferrari

A Forma-1 új tulajdonosa eltörölné a Ferrarinak évről évre elképesztő összegeket hozó bónuszrendszert, a bevételek elosztásának egyenlősítését tervezik.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.