Nagy EU-s aktatologatás lesz a dízelbotrány miatt

Szerző: Vezess.hu levél küldés  MTI levél küldés 
Dátum: 2015.12.17. 13.05

Vizsgálóbizottság felállításáról döntött az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén a dízelbotrány részleteinek kiderítésére.

Az Európai Parlament 283 képviselőjének előterjesztése nyomán tartott strasbourgi szavazás eredményeképpen a parlament az autók károsanyag-kibocsátását mérő tesztjeire vonatkozó uniós szabályzás megsértésének kivizsgálására 45 fős vizsgálóbizottság felállítása mellett döntött.

A bizottság feladata lesz áttekinteni, hogy miért nem sikerült a tagállamoknak és az Európai Bizottságnak betartatnia az uniós szabályokat. A bizottság hat hónap múlva időközi jelentést mutat be, a végső jelentést pedig egy éven belül kell elkészítenie.

A képviselők 354 szavazattal, 229 ellenszavazat és 35 tartózkodás mellett támogatták a bizottság felállítását, amely azt vizsgálja majd, hogy az Európai Bizottságnak miért nem sikerült felügyelnie a mérési ciklusokat és azt, hogy sem a bizottság, sem a tagállami hatóságok nem felügyelték megfelelően és hatékonyan a szabályok betartását és a manipulációs eszközök használatának egyértelmű tilalmát.

A vizsgálóbizottság azt is tanulmányozni fogja, hogy az uniós bizottságnak miért nem sikerült a valós vezetési körülményeket tükröző teszteket bevezetnie és a tagállamok miért nem alkalmaztak hatékony, arányos és elrettentő mértékű büntetést a szabályokat megszegő gyártók ellen.

A vizsgálóbizottság arra is kíváncsi, hogy a tagállamok és az uniós bizottság már a botrány 2015. szeptember 18-i kirobbanását megelőzően is rendelkezett-e bizonyítékkal a manipulációs eszközök használatáról.

Kommentek

 • Kempelen.

  Huhuhuhuhuhu, innentől kezdődik a nagy mellébeszélés, az életben nem tudjuk meg, mi is történt valójában?!

 • hova

  De egyet már tudunk, amit a Vw egyértelműen elismert és kimondott:”csaltunk”.

 • subtotal

  Ha valamit nem akarsz megoldani, állíts fel egy bizottságot…szuper! Több év eltelik, míg vizsgálgatnak, ajánlást tesznek, németek majd puhítják és lesz egy kicsit átgyúrt sz@rkupac megint.

 • Kempelen.

  Ezt a témát le is vehetjük a napirendről. Olyan lesz, mint a Kulcsár ügy. :-DDD

 • traylor

  “Nagy EU-s aktatologatás lesz a dízelbotrány miatt”

  Sokat szidom a vezess.hu újságíróit a kommenteimben, mert nyilvánvalóan éretlen kis kamaszok, akikből inkább a hormonok beszélnek mint a szakmai hozzáértés és az élettapasztalat, de ez esetben egyet kell értsek a cikk címével. 45 fős bizottságot állítanak fel azért, hogy megállíptsák azt, ami minden ötévesnek egyértelmű??? A 45-ből 40 nyilván nem fog mást csinálni, mint aktát tologatni, meg aláírni az 500 oldalas jegyzőkönyvet és nyilatkozatot olvasás nélkül.

  F@szom a politikusokba. Az autóipartól és a politikától független mérnökök robbantották ki a botrányt, ilyen embereket kellene bevonni. Nem olyanokat, akik pénzért megvehetőek, akik bármit mondanak ha azt a lobbi megfizeti.

 • Kempelen.

  traylor!
  Vannak köztük mérnökök is.

 • hova

  Kellemetlen pelenka!

 • cuebler

  a szokásos brüsszeli tempó alapján önmagukat vezető elektromos autókban suhanva (és a régi idők korrupt politikusairól adomázgatva) tudhatjuk meg majd a vizsgálat következtetéseit és eredményeit :-)

Így néz ki egy csoportos autómentés Oroszországban

Az oroszok senkit nem hagynak az út szélén, ha kell kézi erővel húzzák ki a bajba jutott autóst.

Ilyen az, amikor nem múlik el nyomtalanul a gyerekkor

Gigantikusra nőtt, V8-assal hajtott játékszerrel ment vásárolni ez az amerikai bácsi

Kabrióként is megújult a Ford Mustang

A kupé után a Ford Mustang kabrió kivitele is megújult. A változások megegyeznek a fémtetős változatéval.

Peugeot 3008 – az alakváltó

Hatalmasat változott a Peugeot 3008-as és állítólag mi akartuk így

Milyen lesz idén az F1? A Red Bull videón mutatja meg

Egy igazi F1-rajongónak ugyan nem lesz újdonság, de megnézésre azért érdemes a Red Bull animációs videója, amelybe az autók idei változásait tekinthetjük át.

F1: “Első nap az iskolában” – videó

Videós összeállítás Valtteri Bottas első napjáról a Mercedes központjában

F1: Magnussent nem érdekli a renault-s beszólás

A Renault-tól a Haashoz igazolt Kevin Magnussen nem vette magára, hogy az előző csapata főnöke megkérdőjelezte a munkamorálját.

Ezért nincs itthon normálisan eltakarítva a hó

Egy olvasói videó kapcsán megkérdeztük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, hogy ugyan miért nincs normálisan letakarítva a hó az utakról. Megkaptuk a választ.

Több téren is tökéletesebb az idei Lexus IS

Az idei évre frissülő Lexus IS átgondoltabb külsővel, javított kezelőfelülettel, átfésült futóművel érkezik, és most is, mint mindig, a német konkurencia babérjaira tör.

Nyolcmillióért szerelt fel tűzoltókat a Mercedes

Nyolc millió forint értékű adománnyal támogatja a Mercedes-gyár a megyei tűzoltószövetséget.

Részegen vezette a Ferrarit, borítékolható volt az eredmény

Egy texasi fiatalember talán azt hihette, csak pickupjának tolja csutkarészegen, de sajnos egy Ferrariban ült.

Nem készül több a világ leggyorsabb autójából

A Hennessey lezárt egy korszakot, elkészítették az utolsó Venom GT-t. Jöhet az újabb projekt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.