Nagy EU-s aktatologatás lesz a dízelbotrány miatt

Szerző: Vezess.hu levél küldés  MTI levél küldés 
Dátum: 2015.12.17. 01.12

Vizsgálóbizottság felállításáról döntött az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén a dízelbotrány részleteinek kiderítésére.

Az Európai Parlament 283 képviselőjének előterjesztése nyomán tartott strasbourgi szavazás eredményeképpen a parlament az autók károsanyag-kibocsátását mérő tesztjeire vonatkozó uniós szabályzás megsértésének kivizsgálására 45 fős vizsgálóbizottság felállítása mellett döntött.

A bizottság feladata lesz áttekinteni, hogy miért nem sikerült a tagállamoknak és az Európai Bizottságnak betartatnia az uniós szabályokat. A bizottság hat hónap múlva időközi jelentést mutat be, a végső jelentést pedig egy éven belül kell elkészítenie.

A képviselők 354 szavazattal, 229 ellenszavazat és 35 tartózkodás mellett támogatták a bizottság felállítását, amely azt vizsgálja majd, hogy az Európai Bizottságnak miért nem sikerült felügyelnie a mérési ciklusokat és azt, hogy sem a bizottság, sem a tagállami hatóságok nem felügyelték megfelelően és hatékonyan a szabályok betartását és a manipulációs eszközök használatának egyértelmű tilalmát.

A vizsgálóbizottság azt is tanulmányozni fogja, hogy az uniós bizottságnak miért nem sikerült a valós vezetési körülményeket tükröző teszteket bevezetnie és a tagállamok miért nem alkalmaztak hatékony, arányos és elrettentő mértékű büntetést a szabályokat megszegő gyártók ellen.

A vizsgálóbizottság arra is kíváncsi, hogy a tagállamok és az uniós bizottság már a botrány 2015. szeptember 18-i kirobbanását megelőzően is rendelkezett-e bizonyítékkal a manipulációs eszközök használatáról.

Kommentek

 • Kempelen.

  Huhuhuhuhuhu, innentől kezdődik a nagy mellébeszélés, az életben nem tudjuk meg, mi is történt valójában?!

 • hova

  De egyet már tudunk, amit a Vw egyértelműen elismert és kimondott:”csaltunk”.

 • subtotal

  Ha valamit nem akarsz megoldani, állíts fel egy bizottságot…szuper! Több év eltelik, míg vizsgálgatnak, ajánlást tesznek, németek majd puhítják és lesz egy kicsit átgyúrt sz@rkupac megint.

 • Kempelen.

  Ezt a témát le is vehetjük a napirendről. Olyan lesz, mint a Kulcsár ügy. :-DDD

 • traylor

  “Nagy EU-s aktatologatás lesz a dízelbotrány miatt”

  Sokat szidom a vezess.hu újságíróit a kommenteimben, mert nyilvánvalóan éretlen kis kamaszok, akikből inkább a hormonok beszélnek mint a szakmai hozzáértés és az élettapasztalat, de ez esetben egyet kell értsek a cikk címével. 45 fős bizottságot állítanak fel azért, hogy megállíptsák azt, ami minden ötévesnek egyértelmű??? A 45-ből 40 nyilván nem fog mást csinálni, mint aktát tologatni, meg aláírni az 500 oldalas jegyzőkönyvet és nyilatkozatot olvasás nélkül.

  F@szom a politikusokba. Az autóipartól és a politikától független mérnökök robbantották ki a botrányt, ilyen embereket kellene bevonni. Nem olyanokat, akik pénzért megvehetőek, akik bármit mondanak ha azt a lobbi megfizeti.

 • Kempelen.

  traylor!
  Vannak köztük mérnökök is.

 • hova

  Kellemetlen pelenka!

 • cuebler

  a szokásos brüsszeli tempó alapján önmagukat vezető elektromos autókban suhanva (és a régi idők korrupt politikusairól adomázgatva) tudhatjuk meg majd a vizsgálat következtetéseit és eredményeit :-)

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

Új magyar autóbusz Győrből

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata

Hyundai H350 – Új mérce a könnyű haszonjárművek világában

Megérkezett a rég várt Hyundai H350, mely a könnyű haszonjárművek szegmensében új mércét állít. Markáns külső formavilágával a Hyundai modellektől megszokott praktikumot és kifinomult stílust nyújtja. A szállítás legjobb módja üzleti vagy szabadidős céllal egyaránt. Bármit kell szállítania, bárhová kell vinnie, számíthat a H350-re!

Massa: Valamiből fizetni kell a rezsit!

Felipe Massa azt mondja, jó úton halad a 2017-es munkakeresése. Leginkább a DTM vonzaná.

Szennyvízből gyárt üzemanyagot a SEAT

Egy európai vízgazdálkodási szervezettel közösen szennyvízből állít elő gáznemű üzemanyagot a spanyol autógyártó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.