Tarlós nyakának ugrottak a belváros miatt

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.12.16. 09.12

Az Emberibb Parkolásért Mozgalomnak nem tetszenek a rakpartok átalakításának tervei. A szervezet nyílt levelet írt Tarlós Istvánnak, íme változtatás nélkül.

Tisztelt Tarlós István Főpolgármester Úr!
 
Budapesten egyre nehezebb a közlekedés, ami városunk élhetetlenségét és az évek óta tartó népességcsökkenést is fokozza fővárosunkban.

Éppen ezért döbbenten értesültünk arról, hogy a Duna-korzó elfogadott új átalakítási tervében a közlekedés további pusztítása szerepel. Érthetetlen, hogy miért nem olyan, már létező tervek kerültek elfogadásra, kidolgozásra, amelyek a rakparti gépjármű-közlekedést a felszín alá vinnék, a Lánchíd elfuserált egyirányúsítása helyett pedig gyalogos és kerékpáros híd építését javasolják.
 
A nyertes pályázat közlekedési hozzá nem értését jól mutatja az a tévképzet is, miszerint az állandó forgalmi torlódásoktól terhes Erzsébet híd képes lenne átvenni a Lánchíd forgalmát. Ez az elgondolás a főváros szerkezetét és úthálózatát figyelembe véve egyszerűen nevetséges, és nélkülöz minden szakmai és közlekedési ismereti alapot. Mint azt a Károly körúton, a Vámházkörúton – a fejlesztés címén elvett sávok, az alternatív útvonalak hiányában lezárt belváros miatt – állandósult torlódás is bizonyítja, fővárosunk közlekedése már képtelen elviselni a további sáv és útmegszüntetéseket, az alagutak és gyorsforgalmi utak, új hidak építése, a fejlesztések helyett.
 
A hibás – vagy szándékos – közlekedési átépítések által gerjesztett forgalmi dugók károsak fővárosunk légszennyezettségére, gazdaságára, és a közlekedők idegrendszerére is. Évek óta bebizonyosodott, hogy a kerékpáros közlekedés nem alternatíva. A kerékpárosok száma, a képviseletek kozmetikázott adatai, és vért izzadó toborzása ellenére a kedvező időjárásban is alig éri el a közlekedők egy százalékát. Az év felében pedig az időjárás miatt szinte nulla a kerékpárosok száma. Így a sok milliárdnyi adóforintunkból épült kerékpárutak pazarlóan üresen állnak, miközben a kerékpárosok bármilyen úton közlekedhetnének.
 
Ezen tények ismeretében újabb pazarlás és hibás elgondolás a lánchídi közlekedési sáv elvétele, és a gépjármű-közlekedés további ellehetetlenítése az alsó rakpartokon. Mint azt szervezetünk már sok tervben és javaslatban is említette, a közlekedés valódi és külföldi példák alapján is bevált megoldása a felszín alá vinni a gépjárműforgalmat, mélygarázsokkal, aluljárókkal, a jelzőlámpák zöldhullámra állításával, és P+R parkolók létrehozásával, gyalogos és kerékpáros híd építésével. Így a parkosításnak, a gyalogosokat és kerékpárosokat előnyben részesítő felszíni közlekedésnek sem lenne akadálya.
 
Tisztelt Főpolgármester Úr! Kérjük, ne folytassa a korábbi városvezetés elfogult és szakmaiatlan, kimondottan gépjárműellenes közlekedésszervezési hagyományait és “fejlesztés” címén a nagyvárosi gépjármű-közlekedés további leépítését, ellehetetlenítését!

Tisztelettel:
 
Emberibb Parkolásért Mozgalom

Itt van Tarlós ennél is sokkolóbb akciója!

Kommentek

 • bercziagi

  Az alsó rakparti jármű közlekedés megszüntetése és a Lánchíd egy irányúsítása teljes képtelenség. Nincs alternatíva csak a teljes káosz. Ha nincs pénz arra, hogy a rakpart alatt elvezessék a forgalmat akkor nem szabad a jelenlegi állapotokhoz hozzányúlni. Ez a sziget vagy micsoda amit a képen látunk nagyon attraktív de minek? Ilyet akkor szabad építeni ha már minden más problémat sikerült megoldani és annyi a pénz, hogy nincs mire költeni hár építsünk kis teraszokat a Dunára. Sokkal fontosabb lenne egy gyalogos, bringás híd a Lágymányoson az egyetemi campuszok között. Azt a fiatalok ki tudnák használni.

 • Marcikutya

  Nagy a katyvasz a fejekben. Ez a cikk Tarlóst a kerékpáros forgalom észnélküli és indokolatlan támogatásáért kárhoztatja, miközben maga Tarlós fikázza a biciklisközlekedést, hogy mindent annak rendelnek alá.

  Az autóforgalmat mindenképpen el kell távolítani Budapest belső részeiről, csak a kiszolgálójárműveket meghagyva. A példa Berlin lehetne, ahová úgy megnehezítették a behajtást, hogy az a tiltással ér fel. Ezt az S-Bahn-hálózat kihasználásával és továbbfejlesztésével érték el.

  Magyarul: minden pénzt a közösségi közlekedésnek (ja, én is imádok vezetni, de nem dugóban ácsorogni).

 • szipipeti

  Tisztelt Emberibb Parkolásért Mozgalom!

  Mi – közlekedők nagy része teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy az ideális megoldás a közlekedésben a 2 db jármű/1 utas. (Igen, ez az ideális megoldás, alant vázolom). Jelenleg ennek a megvalósításán fáradozunk. Bár még vannak hiányosságok, szépen haladunk a közgondolkodás megreformálásával. Lassan sikerül elérni, hogy mind a tömegközlekedést választók, mind a gyalogosok, mind a kerékpárosok lemondanak eddig megszerzett jogaikról, és csatlakoznak a felhíváshoz: “…mindenki segge alá autót! Nagyot!”
  Így tiszta szívvel tudjuk támogatni, hogy a sávok és közterületek teljes átalakításával minden budapesti lakos számára 10 éven belül 1 db saját lakás előtti, és 1 darab belvárosi parkolóhelyet biztosítsanak.
  Miután ez sikerült, akkor elérhetővé válik, hogy állampolgáraink mindegyikénél lehetősége legyen 2 db nagyméretű személygépkocsi fenntartására (lehetőleg 4 méternél hosszabb, esetleg pic-up, vagy mikrobusz)
  Nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeknek a céloknak a nemzetgazdaságra gyakorolt hatását, hisz minden (aggastyántól a csecsemőig)egy-egy alkalommal mindössze 1 gépjárművet tud vezetni (ideális esetben), viszont kötelező biztosítást, és egyéb a gépjárműveket terhelő adókat duplán fizet. (Jelentősen javítva nemzetünk adóbevételi lehetőségeit).
  Őszintén kívánjuk, hogy a közlekedőtársadalom érdekben végezett kimerítő fáradozásuk elérje a célját, és minden budapesti lakos elégedetten parkolhasson közvetlenül a Duna-parton.
  Engedjenek meg egy további javaslatot, mint “kitörési” pontot:
  A nem 4 kerekű járművekre lehetne kivetni adót, mert (indoklás) a kerékpár, a 3 kerekű pedálos gyerekbicikli, a 3 kerekű babakocsi, valamint a többtengelyes járművek (teherautók, csuklós buszok) túl gazdaságosan közlekednek, és nem lehet az ezzel utazókat/közlekedőket megfelelő mélységben adóztatni, szankcionálni. BETILTANI!

  Figyelmét megköszönve:
  egy BKV-zó kerékpáros, babakocsival…

 • oszkopeter

  A rakpart átalakításával 100%-ban én sem értek egyet, a levél többi része viszont bicskanyitogató. A tipikus (népszerű) autós-kerékpáros ellentétre akarja kifuttatni a témát, holott nem erről van szó. Az autók nem valók a belvárosba mert a kipufogógáz egészségtelen és több száz milliárdba kerül évente az EÜ kaszának a rákos, asztmás és allergiás betegek kezelése. Budapest lakosságának 30-40%-a súlyosan szennyezett környezetben él. A kerékpárosok még ha minimálisan is, de javítanak ezen a helyzeten. A kiskörúton akkor sem lehetett már közlekedni, amikor több sáv volt, mert a rávezető utak és csomópontok kapacitása kisebb volt. Hiába van 2-3 sáv ha a Szabadság híd egy sávos és minden kereszteződésben ott a lámpa. Az V. kerületben végre sikerült egy csökkentett forgalmú, zajtól és kipufogógáztól valamennyire megóvott területet kialakítani, ahol végre lehet biciklizni, sétálni, gyerekkel a szabadban tartózkodni. Miért volt jobb az autókkal telezsúfolt, büdös belváros? Ja mert a kedves levélíró lusta letenni a kocsit és felülni a villamosra? Vagy lusta pár száz métert sétálni az úticéljáig? Félmillió embernek meg joga van a városban a tisztább levegőhöz és az élhetőbb környezethez. Imádom amikor az agglomerációból idekocsikázó ficsúrok vindikálják maguknak a jogot a minél több sávra, ingyenes parkolásra és a mindenhova való behajtásra. Bezzeg ha én parkolnék a házuk elé vagy járatnám a motort nap mint nap a kertkapujuk előtt, azonnal elzavarnának onnan.

 • szipipeti

  Azért érdekes, hogy a független felmérést végző szervezetek által és a (pl.: kerékpáros érdekvédelmi szervezetek által) közölt adatokat egyszerűen (írásban)kozmetikázottnak,(hamisítottnak) nevezi. “…A kerékpárosok száma, a képviseletek kozmetikázott adatai, és …”ű
  Nocsak, és mi a hiteles?

  Csak egy kérdésem van: a föld alá vezetett gépjárműforgalom által okozott (elméletileg nagyobb forgalomra tervezett) káros hatásait hova juttatnánk a “pincéből”? Hova szellőzteti az alagutakban keletkező kipufogógázokat? Csak nem a felszínre?

 • apoa

  1000%-ig egyetértek a levéllel.Orditóan autóellenes, gyenge képességű “szakemberek” csinálják ezeket a terveket. Meg kell nézni az új beruházásokat (pl Újpesten a Tél utcát, v. a Gőrgey-t). A két sávból egy maradt, a keresztezódés le van szűkítve, öncélú cikk-cakkok vannak az egyenes úton, felesleges járdaszigetek stb.
  Az autósok meg fizetik az adókat az egyre rosszabb közlekedési lehetőségekért.

 • Marcikutya

  Már a szervezet megnevezése is zavaros, “parkolásért”. A közlekedés fő eleme a mozgás, az utazás, nem pedig a használaton kívüli eszközök tárolásának megoldása.

  Továbbra is úgy gondolom, hogy a tömegközlekedést (újabban közösségi közlekedés…) kell fejleszteni, csak ez lehet a reális alternatíva. A meglevő lehetőségeket felfejleszteni, egymással kompatibilissé tenni. A Körvasutat személyközlekedésre kiépíteni, a HÉV-eket összekötni a metróval, stb.

 • apoa

  Mi a csuda, csupa kerékpáros kommentelő ír egy autós blogba?

 • tdr

  Ha lenne egy kis ész és tolerancia az emberekben.Mondjuk lehetne csak éjszaka árút szállítani(nagyobb boltokba/bevásárló központokba…)Igen tudom +pénz az éjszaka+zavarja az embereket..(belvárosban már nem mind1..??!!)

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

Új magyar autóbusz Győrből

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata

Hyundai H350 – Új mérce a könnyű haszonjárművek világában

Megérkezett a rég várt Hyundai H350, mely a könnyű haszonjárművek szegmensében új mércét állít. Markáns külső formavilágával a Hyundai modellektől megszokott praktikumot és kifinomult stílust nyújtja. A szállítás legjobb módja üzleti vagy szabadidős céllal egyaránt. Bármit kell szállítania, bárhová kell vinnie, számíthat a H350-re!

Massa: Valamiből fizetni kell a rezsit!

Felipe Massa azt mondja, jó úton halad a 2017-es munkakeresése. Leginkább a DTM vonzaná.

Szennyvízből gyárt üzemanyagot a SEAT

Egy európai vízgazdálkodási szervezettel közösen szennyvízből állít elő gáznemű üzemanyagot a spanyol autógyártó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.