Összekapott, aztán kibékült a Renault és a Nissan

Szerző: Vezess.hu levél küldés  MTI levél küldés 
Dátum: 2015.12.15. 15.15

A Renault és a Nissan együttműködésében minden a megszokott kerékvágásban halad tovább. Kompromisszumos megállapodás született.

A vita a francia kormány Renault autógyárban megnövekedett befolyásának a Nissan irányítására gyakorolt súlya miatt alakult ki. “Túlléptünk a dolgon, partnerként dolgozunk tovább mint két különálló, saját autonómiával és vezetési struktúrával rendelkező vállalat” – fogalmazott Carlos Ghosn, a konszern elnöke.
    
A francia államnak a Renault irányításában megnövekedett súlya miatt a Renault és a Nissan között az elmúlt nyolc hónap folyamán egyre elmérgesedő viszályt a múlt hét pénteken sikerült elsimítani egy olyan kompromisszumos megállapodással, ami korlátozhatja a Renault ellenőrzését a Nissan felett.

A múlt péntek óta mindkét autógyár részvényének az árfolyama gyengült, mert a megállapodás piaci elemzők szerint nem ment elég messzire. “Tisztában vagyunk vele, hogy a piacok többet, a két vállalat egyesülését várják” – mondta Ghosn kedden Jokohamában. “A megállapodás azonban nem csak a piacról, hanem sokkal inkább a két cég fenntartható együttműködésről szól. Valamikor a jövőben akár egyesülésre is sor kerülhet, egyelőre erre még nem vagyunk készek.”

Az összeolvadás előkészítése helyett a Renault és a Nissan a szinergikus működési előnyök kiaknázására helyezi a hangsúlyt, fokozza a beszerzési, gyártási és tervezési folyamatok integrálása terén eddig kifejtett erőfeszítéseit – jelentette be Carlos Ghosn, megjegyezve, hogy mindkét vállalat érdekeit a vezérigazgatói poszt szétválasztása szolgálná legjobban.

A Renault és a Nissan 1999 óta folytat kölcsönös részvénytulajdonlással megpecsételt technológiai együttműködést. A Renault 43,3 százalékos szavazó Nissan-részesedéssel rendelkezik, a Nissan pedig 15 százalékos nem szavazó Renault-részesedéssel.

A két vállalat az együttműködés kezdetén még nagyjából egyenlő nagyságrendet képviselt, bár akkor a Renault mentette meg a Nissant a pénzügyi összeomlástól. Azóta azonban a Nissan már közel kétszer annyi autót értékesít, mint a Renault. A pénteki megállapodásban a Nissan lehetőséget kapott Renault-pakettjének növelésére arra az esetre, ha úgy találná, hogy a francia kormány a Renault részvényeseként beavatkozik az ügyeibe.

Kommentek

F1: A tavalyi autóval indulna a sereghajtó 2017-ben

Az összeomlás szélén táncoló Manor-csapat kérvényezte a Nemzetközi Automobil Szövetségnél, hogy a tavalyi modellel vághasson neki a 2017-es idénynek.

Száznál több autóbuszt vásárolt tavaly a BKV

Megkérdeztük a BKV, hogy tavaly hány darab autóbuszt sikerült vásárolniuk. A számolgatás végén mi is meglepődtünk.

F1: Bottas magával vitte a Williams-szponzort

A Williams nem csak versenyzőjét veszti el, Valtteri Bottasszal együtt régi-régi szponzora is a Mercedeshez távozik.

KRESZ-táblák, amikre figyelned kell télen

Van néhány speciális KRESZ-tábla, amelyeket zimankó és havazás idején erősen ajánlott figyelni. De tudjuk-e, hogy pontosan mit is jelentenek ezek a táblák?

F1: Állami elismerést kapott Kimi Räikkönen

A Ferrari világbajnok pilótája Finnország első sportnagykövete lett.

Opel, ami jobban kéne, mint egy BMW

Olyan Opelt vezettünk, amely annyira a vágy tárgya volt egykoron, hogy még egy dalba is befoglalták a nevét.

A csapatok nem kérnek F1-es tulajdonrészt

Úgy tűnik, a nem sikerült pénzt kihúzni a csapatok zsebéből, a Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media nem tudta bevonni őket a tulajdonosi körbe.

Családi mindenest, de milyet?

Használtautó-vásárlásban segít szakértőnk, aki egy levélváltással is irányt mutathat az igényeinknek megfelelő kivitel megtalálásához.

Ez a kézműves módszer új fejezetet nyit a hengerfej felújításban

Precíz megoldás helyett ösztönből tolja emberünk. Az eredmény kétséges, de legalább az eljárás látványos.

Súlyos kockázat a járműjavításhoz használt illegális eszköz

Súlyos közlekedésbiztonsági kockázatokat jelentenek az autókban használt szoftverek és egyéb műszaki elemek működését ellenőrző nem jogtiszta, vagy nem megfelelően frissített diagnosztikai eszközök – hívta fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

F1: Jövőre Vettel, Alonso is mehet a Mercedeshez

A Mercedes csapatfőnöke nem titkolja, hogy az idén nagyon figyelik majd a pilótapiacot, lecsaphatnak valamelyik nagyágyúra is, ha Valtteri Bottas nem hozza Nico Rosberg szintjét.

Top 10: a magyarok kedvenc használt autói

Úgy fest, hogy a közlekedési alapszükségletek kielégítésére szolgáló modellek mellett sok honfitársunk álmait valósítja meg használtautó-behozatallal. Közöljük a tíz legnagyobb darabszámban behozott használt autót.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.