Egyirányúsíthatják a Lánchidat

Szerző: Vezess.hu levél küldés  Index.hu levél küldés 
Dátum: 2015.12.10. 01.12

Gyalogosbarát, jól használható pesti rakpartot tervezett a Korzó Tervezési Stúdió, amely megnyerte a Fővárosi Önkormányzat Duna-part megújítására kiírt tervpályázatát.

Az Indexnek Grabner Balázs és Terhes Dénes, a tájépítész stúdió két vezetője azt mondta, a kiindulási pont az volt, hogy három részre bontották a Szabadság híd és a Kossuth tér közti partszakaszt.

A legfelső, a (Kossuth tér és a Lánchíd között húzódó) id. Antall József rakpart sétányának a zöld funkcióját erősítik parkosítással, a középső (Lánchíd és Erzsébet híd közötti) Jane Haining rakpart urbánus, közteres, élettel telibb, ezért a gyalogosok lehetőségeit bővítették, míg az alsó, a Belgrád rakpart inkább közforgalmi (járművek, hajók) feladatot tölt be, gasztró mellékfunkcióval, ezért ott egyfajta egyensúlyra törekedtek a gyalogos és autós közlekedés között.

A jelenlegi forgalmi rendbe a Széchenyi térnél nyúltak bele legjobban a tervezők. A legnagyobb változás, hogy a Lánchídon – két kerékpárút között – egy közúti sáv maradna, egyirányú (Budára tartó) forgalommal. A felmérések ugyanis a tervezők szerint azt igazolják, hogy az Erzsébet híd kapacitása elbírja a pesti irányt, viszont felszabadíthatóvá válik a Széchenyi tér, ahol a jelenlegi kör irányú csomópontnak csak a déli fele maradna meg.

A pályázat megnyerése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a tervek egy az egyben megvalósulnak. A tervező átemelhet a többi megvett tervből egyes elemeket a megrendelő kérésére, és a kiviteli tervek közben is alakulhat a koncepció.

További részletek az Index cikkében.

Kommentek

 • bundaska1001

  Nagyon tetszik”Erzsébet híd kapacitása elbírja a pesti irányt” Mikor a Bach csomóponton a felüljárón áll a sorvége,járt ez valaha arra amiről ír.

 • DTF

  Az egyirányusitas jo ötlet, csak nem a lanchid esetében. máshol kellen, van rengeteg olyan utca, ahol a oakorló autók miatt 2 szleksebb autó sem fér el gymás melltt, na ezeket kéne egyirányustain, mert pldául a külkereületekben az öszes zutvást. persze ehhez tuidás kéne, de az ninc.

 • Kempelen.

  Tegnap a rádióban hallgattam, hogy a Ferenciek terének átépítése előtt is ment az óbágatás. Aztán sokkal kisebb lett a sor a Rákóczi úton is, meg az Erzsébet híd felé is.

  Tessék már elfogadni, hogy aki itt óbégat az dilettáns, ezeket a dolgokat pedig szakemberek készítik elő. Ne képzeljétek már magatokról, hogy itt a komment mezőben vagytok kénytelenek atomfizikuskodni. Azért okádtok itt, mert ennyire vagytok képesek.
  Üdv vidékről.

 • DTF

  Kempelen: kisebb a sor? Arr jarok napknta a turot az! Ez olyn, minth 600 ezerrel nott a tehetos kozeposztayls. Azt hitetnek el a huylekkel amit akarnak es sokan beszoljak. Na hat ezert is csodalatos hulye nep a minek!

F1: Rosberg nem a bajnoki címért megy Mexikóba

Nico Rosberg tisztában van vele, hogy most vasárnap már megnyerheti a bajnoki címet, de igyekszik nem foglalkozni ezzel, Mexikóvárosban is csak a futamgyőzelemre hajt. Nincs könnyű helyzetben.

F1: Bombasiker volt az Amerikai Nagydíj

Az Amerikai Nagydíj szervezői elégedetten dőlhetnek hátra a hétvége után, sosem adtak még el annyi jegyet, mint idén.

Télen főzheti meg igazán motorját a figyelmetlen autós

A téli felkészülés egyik leglényegesebb eleme a fagyálló folyadékok ellenőrzése, a hirtelen jött időjárás változás, fagy komoly problémákat okozhat azoknak, akik nem teszik meg a megfelelő óvintézkedéseket.

F1: A Haasnál csalódtak Gutierrezben

Az idén bemutatkozott amerikai csapat, a Haas főnöke nem titkolja, hogy Esteban Gutierrez alulmúlta az elvárásaikat. Repül a mexikói?

Malajzia ejtené Forma-1-et

Malajziában erősen fontolgatják, hogy 2018 után “szünetet tartanak” a Forma-1-es versenyrendezésben.

F1: Mikor tör ki a vulkán a Mercedesnél?

A Mercedes csapatfőnöke attól tart, hogy az utolsó három fordulóban valamikor még nagy balhé lehet a bajnoki címért küzdő két versenyzőjük között.

Gyorshajtásra ilyen magyarázatot még nem adtak

A rendőrök 206 km/órával mérték be a renault-st, aki nagyon sietett, de ez érthető. Ja, nem.

Drámai videón az autós játékok elmúlt 40 éve

Ez a masszív nosztalgiabomba elragad, és mind az öt perc tíz másodpercet végig fogod nézni.

Mentőbe rongyolt egy autós a 47-es úton – videó

A baleset helyszínéről megkülönböztető jelzéssel induló mentőautóba hátulról pukkant bele egy autós. Az esetet pont elcsípte egy videós.

Gyorshajtó gázolt halálra kamaszt a zebrán

Hatvan fölött ment autójával a nyugdíjas Pesten, előtte zebrán tekert át a 16 éves kamasz. Mindketten megszegték a KRESZ-t.

A magyarok gyűlölik a magyar utakat, ez már hivatalos

Magyarországon a legalacsonyabb az infrastruktúrával való általános elégedettség, a magyarok mindössze 10 százaléka értékelte összességében pozitívan a közlétesítmény-hálózatot.

F1: Ki mondta, hogy Rosberg nem tud bulizni?

Nico Rosberg ugyan csak második lett az Amerikai Nagydíjon, a vb-címtől nem került messzebb.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.