Prototípus lámpaoszlop tölti a fővárosi villanyautókat

Ingyenes parkolás a II. kerületben

Szerző: Hirdetés levél küldés 
Dátum: 2015.11.30. 00.01

Merőben új konstrukciójú villanyautó-töltőpontot létesített partnereivel az ELMÜ-ÉMÁSZ Budán, a Széna téren. Az autók lámpaoszlopból kapják az áramot.

Nemrég a fővárosban működni kezdett az ország első intelligens közvilágítási oszlopa. Az okosváros-koncepciót követő fejlesztés több funkciót egyesít egyetlen eszközben. Ez az első villanyautó-töltőpont hazánkban, amely az áramellátást nem külön berendezéssel valósította meg, hanem a villanyoszlopba integrálva.

Hazánkban az ELMÜ-ÉMÁSZ az elektromobilitás egyik fő motorja. A Jedlik Ányos-programmal az állami háttér is adottá vált az elektromos autózás elterjedéséhez

Haladjunk lentről felfelé, pláne, hogy az autósok számára a legfontosabb szolgáltatás az elektromos járművek töltésére szolgáló két csatlakozó. A 22 kilowattos, 3×32 amperes berendezésről a háztartási konnektoroknál sokkal gyorsabban tölthetőek fel a villanyautók lemerült akkumulátorai.

Netet szór, autót tölt

Az intelligens közvilágítási oszlop (angolul Smart Service Point vagy SSP) wifivel látja el a második kerületi Széna téren internetezőket, a rendőrhatósághoz bekötött vészgomb révén segélykérésre alkalmas, elhelyeztek rajta térfigyelő kamerát és természetesen közvilágítási funkcióját is betölti az energiatakarékos LED-ek révén.

Mostantól a két Mammut között is lehet elektromos autót tölteni. Épp Dr. Marie-Theres Thiell asszony, az ELMÜ-ÉMÁSZ igazgatóságának elnöke tankol

A többfunkciós oszlop átadása az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport és a T-Systems Magyarország közös erőfeszítéseinek egy eleme. A két vállalat együttműködésével intelligens, energiahatékony, a városi életet megkönnyítő megoldások kifejlesztése a cél. A kooperációban a T-Systems Magyarország rendszerintegrációs ismeretei kiegészülnek az ELMŰ-ÉMÁSZ energiahatékonyság, e-mobilitás és klímavédelem területén felhalmozott szaktudásával.

Ingyenes parkolás

A fejlesztéshez kapcsolódóan a fővárosi II. kerületben ingyenesen használhatják a csekélyebb környezetszennyezésű, zöld rendszámos autók a fizetős közterületi parkolóhelyeket. Dr. Láng Zsolt a Vezess.hu kérdésére válaszolva elmondta, nincs adata arról, hány tiszta működésű járművet regisztráltak a budai kerületben. A kerület polgármestere legtöbbször egy i3-as BMW-t lát zöld rendszámmal, de reméli, hogy az ingyenes parkolás és az intelligens töltőoszlop is hozzájárul az elektromos autók elterjedéséhez.

Kommentek

Rosberg: Bottas nagyszerű megoldás

A visszavonult világbajnok Nico Rosberg szerint a Mercedes jól választott utódot Valtteri Bottas személyében, azonban nem lesz könnyű dolga a finnek.

Használt autók 1,5 millió forint körül

Kétmillió forint alatt erős a kereslet a használt autók iránt. Mi ebben a kategóriában, de inkább 1,5 millió Ft körüli áron ajánlunk használt autókat.

Nagy baleset történt az F1-pilóta orra előtt

Az utakon mindenki egyforma, és ugyanakkora eséllyel fut bele egy balesetbe. Még egy F1-es pilóta is.

F1: Iszonyú sokat gyorsulnak az új autók

Az FIA legfrissebb szimulációi szerint egyes kanyarokban akár 40 km/h-val is nőhet az autók sebessége 2017-ben.

Hol kapni még új autót szívómotorral?

Mind több márka törli a turbómentes motorokat, mert az EU-szabványos fogyasztásmérés a feltöltött motoroknak kedvez. A 2008-hoz azonban atmoszférikus háromhengerest is választhatnak az óvatosabbak.

F1: Nagyot lépett előre az új motorral a Renault

A Red Bull technikai igazgatója, Adrian Newey szerint a Renault nagyot lépett előre a 2017-es motorral, de nagy kérdés, hogy a riválisok mennyit haladtak.

Megvan, ne keresd tovább a belső égésről készült tökéletes videót

Láttunk már hengerfej helyett plexivel zárt motort, amiben jól látszott a robbanások sorozata. Mókás volt, de ez a videó a profi bemutatása a történetnek, egyszerűen kihagyhatatlan.

F1: Bottas szabadon versenyezhet Hamiltonnal

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda leszögezte, hogy a Nico Rosberg helyére szerződtetett Valtteri Bottas sem lesz másodhegedűs, megverheti Lewis Hamiltont, ha tudja.

F1: Felülmúlná Alonsót a McLaren-újonc

A McLarennél idén bemutatkozó Stoffel Vandoorne azt mondja, nem egyszerűen a top10-ben akar végezni, hanem győzni akar, bár azt is tudja, idén erre még nem lesz sok esélye.

Zseniális újítás az autópálya-matricáknál

Számos autósnak jelent problémát annak megállapítása, hogy rendelkezik-e érvényes úthasználati jogosultsággal.

F1: Bottas még nem a végleges megoldás

A Mercedes-főnök nem titkolja, hogy Valtteri Bottas helye egyelőre csak 2017-re biztos a csapatnál, a jövőre nézve bőven van opciójuk.

Rákaptak a pestiek a percdíjas villanyautókra

A GreenGo bővítette a flottája méretét, az eddigi 45 elektromos autó helyett immár 75 autót biztosít regisztrált felhasználói számára.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.