Európában nem kapnak kárpótlást a VW-tulajdonosok

Szerző: Vezess levél küldés  MTI levél küldés 
Dátum: 2015.11.25. 08.11

Amerikával ellentétben Európában nem fizet kárpótlást a manipulált dízelmotorral futó gépkocsik tulajdonosainak a Volkswagen.

“Nem részesülnek pénzügyi kárpótlásban ezeknek a járműveknek a tulajdonosai Németországban” – mondta az AFP hírügynökségnek szerdán Enrico Beltz, a csoport értékesítési részlegének szóvivője. 
A Volkswagen által Németországban javasolt és a hatóságok által jóváhagyott intézkedéseket egész Európában alkalmazzák. Az Egyesült Államokban a VW utalványok formájában összesen 1000 dollár kárpótlást juttat azoknak, akiknek a járművében egy szoftver segítségével meghamisították az emissziós értékeket, továbbá három évig hiba esetén ingyenes támogatást biztosít.
    
Az amerikai és az európai ügyfelek közti különbségtételt a szóvivő azzal indokolta, hogy “a két piac nem hasonlítható össze”. A német szakhatóság (KBA) szerdán jóváhagyta a VW által előterjesztett javaslatot a manipulált autók átalakítására. A javaslat egyelőre csak az 1,6 literes és 2 literes EA 189 típusú motorokra vonatkozik. 
Az utóbbiak esetében csak szoftver frissítésre van szükség, amely mintegy fél óráig tart. Az 1,6 literes motoroknál kkevesebb mint egy órás munkával egy úgynevezett áramlásátalakítót kell beépíteni, amely biztosítja az üzemanyag tökéletesebb elégését. Az 1,2 literes motorok kiigazítására még a héten javaslatot tesz a VW.
    
A konszern arra törekszik, hogy a tulajdonosoknak ne kelljen nagyobb fogyasztással és kisebb motorteljesítménnyel számolniuk, erre azonban még nem tehet ígéretet – áll a VW közleményében. A VW korábban közölte, hogy világszerte mintegy 11 millió gépkocsi érintett.

Kommentek

 • hova

  Hoppá………..:uber alles?

 • Szaky

  Készítsenek tényfeltáró riportot, hogy az usa milyen mértékben szennyezi a levegőt, saját gyártás

 • Szaky

  Járjanak utána, hogy pl. Honda Mazda, GM olasz dízelei, is sokszorosát bocsátják ki…

 • Szaky

  Vannak szakemberek akik megmérték, és egyik sem tudta a gyári.értéket!!!!

 • Levrone

  Istenem, még mindig van, aki nem érti a lényeget? Nem a kibocsátás mértéke a lényeg, hiszen egyik dízel sem tudja a panelszakemberek által előírt értékeket, ez teljesen nyilvánvaló. A baj ott van, hogy DIREKTEN csaltak ahhoz, hogy legalább laborkörülmények között teljesüljenek az előírt értékek és a szándékos csalást nem díjazzák sehol sem. Azért van különbség aközött, hogy “szándékos csalással hozza az előírt értékeket még laborkörülmények között is” VS “hozza az előírt értékeket, de valós körülmények között mások az értékek”. Itt a bebizonyosodott, és a VW által megerősített és elismert szándékos félrevezetésen van a hangsúly. Az 6.6-os Duramax dízelről nem állítja senki, hogy 95g a kibocsátása és nem is manipulálja a mérést szoftveresen. Én így látom.

 • Kempelen.

  Levrone, kb. nálad a pont. A csalás az csalás. Nem lehet mellette elmenni szó nélkül.
  Ahogy a mellett sem, hogy ez a felhasználók többségét nem érdekli. A többség nem is tud az egész botrányról és az autók fenntartása, ha ettől nem több, akkor nem fognak elpártolni.
  A vállalati flották CO kvótája a mérvadó (Magyarországon olyan is alig van, ahol ilyet egyáltalán alkalmaznak, mert a yenki cégekre jellemző), azt meg teljesítik a motorok.
  Magyarul: vihar a biliben.
  Az eladások ráadásul csak az USA-ban csökkentek, csak októberben és csak 0,2%-kal. Mindenhol máshol erősödtek. Ennyi.

 • v_johny

  Igazából nem is tudom, hogy most akkor a VW féle “csalás” a csalás/a rosszabb vagy pl a most feszegetett Renult ügye. Mert teszem azt, mondjuk a VW a csaló programmal tudja a tesztciklus alatti laborértékeket, a valóságban pedig az előírás 10x-es értékét. A Renult tudja csaló progi nélkül a teszt alatti értéket, valóságban annak a 25x-ét nyomja ki magából. Tehát a valós terhelés hol is nagyobb bukta?

 • Iceman.

  v_johny – 2015.11.26 10:59: Nyilván igazad van abból a szempontból, hogy valós körülmények között a VW csalós autói és a versenytársak megfelelő autói is hasonlóan szennyezőek. Emellett persze óriási különbség az, hogy a Renault a mérés közben és a valóságban is (olyan körülmények között mint, ahogy a mérés született) képes hozni a szabályban leírtakat. Az, hogy az életszerű tartományban már egyik sem, illetve az, hogy az életszerű tartomány teljesen kimarad a szabvány méréséből inkább a szabályt hozó szerv hibája… Először szerintem életszerű szabályozásra van szükség, aztán meg annak a vasszigorral való betartatására. Számomra nem életszerű egy olyan szabályozás, aminek ma egyszerűen lehetetlen megfelelni, az csak egy bürokraták által termelt papír, amiről -miután minden autógyár kijátssza így vagy úgy- jól elmondhatják, hogy milyen nagy eredmény.

Vezettük a jövő hibridjét

Nem kell temetni a benzines autókat. Évtizedekig használjuk még őket, igaz elektromos rásegítéssel. Hogy milyenek lesznek a közeljövő autói, két nagy beszállító mutatta meg.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

Új magyar autóbusz Győrből

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.