Téli gumi – itt az ideje?

Újat, használtat, márkásat, vagy olcsó téli gumit vegyünk?

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2015.11.19. 07.00

Vajon lesz még idén tél? Tetessük már fel a téli gumit? Vagy kihúzhatjuk áprilisig a nyárival?

Egyelőre még boldogan lubickolunk a november végi tavaszban, rugdossuk a faillatú, színes leveleket, rövidujjúban ténfergünk a vakító surlófényben, de hétvégén állítólag már nyakunkon érezhetjük a tél fagyos markát. Vasárnap akár hó is eshet, és ahogy az időjárás-előrejelző oldal mondja: “Európa északkeleti területén már igazi téli az idő, több helyen napközben is fagy és gyakori a hóesés. … A következő napokban erős lehűlés kezdődik a szárazföld nyugati és középső részén is.” 
Szóval ha jó még a tavalyi téli gumi, akkor most érdemes felrakatni, sorban állás, várakozás nélkül. Hajrá!

A három csúcs és a hópehely jelzi, hogy rendes téli gumival van dolgunk

Mi az a téli gumi?

“Téli gumiabroncs”: olyan gumiabroncs, amelyen a futófelület mintázatát és szerkezetét elsősorban arra tervezték, hogy a szokásos gumiabroncsnál jobb tapadást biztosítson sárban és friss vagy olvadó hóban. A téli gumiabroncs futófelületének mintázata általában hornyokból (bordából) és/vagy a szokásos gumiabroncshoz képest nagyobb közökkel elhelyezett blokkokból áll. 
Kicsit pontosabban definiálja a téli abroncsot a 6/1990. KöHÉM rendelet, II. fejezet 36. §:
(17a) *  E rendelet alkalmazásában téli gumiabroncs az olyan gumiabroncs, amelynek
a) a gyártása során az anyagkeveréket, a futófelület mintázatát, a szerkezetét a téli időjárási körülményekhez és útviszonyokhoz választották meg annak érdekében, hogy alacsony hőmérséklet melletti rendeltetésszerű használata során fokozott kapaszkodóképességgel rendelkezzen,
b) a gyártója téli abroncsként jelölte meg az oldalfalán a következő jelölések valamelyikével: “M+S“, “M&S“, “M.S“, “MS”, “Winter“, “Winter Use” felirat, “Hópihe” ábra, “Háromágú hegycsúcs” ábra, és
c) a mintázat magassága (bordázat mélysége) meghaladja a 4 mm-t.

A Michelin FB oldalán ezzel kapcsolatban még annyi információ olvasható, hogy a “három hegycsúcs, hópihe” ikon az abroncson azt jelzi, hogy hivatalosan tesztelt és elfogadott téli gumiról van szó. Ha csupán az M+S felirat (Mud + Snow) látható az abroncson, akkor az egy olyan téli gumi, amit hivatalosan nem teszteltek téli körülmények között. Bármit is jelentsen ez.

Más keverék, más mintázat jellemzi a téli abroncsokat

Meddig jó egy téli gumi?

“A gumiabroncsok általában 35-50 ezer kilométert, vagy 4-5 telet élnek meg. Ha keveset használják és alig kopik, 8-10 éves korában akkor is illik újra cserélni, mert az anyaga ennyi idő alatt jó eséllyel elfárad, merevvé, repedezetté válik” – mondja Szabó Péter, a vezess gumiszakértője. Persze ha mostoha körülmények között tárolják, hamarabb is elöregedhet az abroncs. Tehát érdemes jól tartani.

Hová tegyük?

A legjobb, ha az abroncsokat száraz, hűvös helyen, napfénytől védve tudjuk tárolni. Ha felnin tároljuk, akkor a normális abroncsnyomásnál nagyjából 0,5 barral fújjuk keményebbre a gumikat és vagy a felninél akasztva tároljuk, vagy egy függőleges rúdra fűzzük fel őket, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. A meztelen gumikat állítva is eltehetjük két szezon között, de ilyenkor néha forgassuk át őket, hogy ne deformálódjanak. Persze a legjobb, ha nem kell vele tökölni, és gumicserénél egyszerűen otthagyjuk a gumisnál, viselje ő gondját a gumijainknak. Persze ez nem lesz ingyen, de talán megéri, hogy nem kell a tárolóban kerülgetni őket.

Városban ritka a tartós hó, így itt simán el lehet vegetálni a négy évszakos abronccsal is

Miért jó?

Ha nem akarunk télen az első hó megérkezésekor hanyatt fordított ganajtúróként egy helyben pörögni a parkolóban, akkor időben tegyünk téli gumit az autó alá. Általában akkor szokták javasolni a gumicserét, amikor 7 fok körülire hűl a levegő. Az unalomig ismételt tények is igazak, a hidegben a nyári használatra tervezett abroncsok megkeményednek, és képtelenek teljesíteni azokat az elvárásokat, amiknek meg kéne felelniük. Mondjuk az is igaz, hiába van a legjobb téli gumi az autón, ha a sok elakadt nyári gumis félnótás miatt más sem tud haladni. Egy felmérés szerint az európai autóvezetők 65 százaléka nem cserél gumit.

Miért rossz?

A téli gumi amellett, hogy télen zseniális, és ha leesik a hó, akkor szinte lehetetlen nélküle megmozdulni, néha kifejezetten veszélyes is lehet. Például a nyárra fent hagyott téli abroncs nagyjából ugyanannyira veszélyes, mint télen, hóban balettozni a nyári szettel. Sőt, talán még veszélyesebb, mert hó alig van pár napig, míg a nyári extrém meleg hetekig, hónapokig is eltarthat. A forró aszfalton elkenődő gumi pedig mindent csinál, csak nem tapad. 

A téli gumi csak 4mm-es barázdamélységig téli gumi

Használtat vagy újat?

Itthon a roppant árérzékeny piacon szépen fogynak a külföldről behozott, de még jó állapotban lévő abroncsok is. Ugyan mi tiszta lelkiismerettel nem ajánlanánk senkinek, hogy ilyet vegyen, de sokan bevállalják a kockázatot, amit az ismeretlen előéletű abroncs jelenthet. Persze az is igaz, hogy használt autó vásárlásakor sem cseréli le senki a gumikat a kocsin, pedig azokról sem tudni semmit. Mit éltek már át, hogyan használták, tárolták őket? Emellett nem is biztos, hogy megéri használtat venni, hiszen a gyári 8 mm körüli barázdamélység a télinél hamar eléri a kritikus 4 mm-es barázdamélységet.

Ha már újat, akkor milyet?

Ezernyi márka és típus van a boltokban, ember legyen a talpán, aki kiigazodik közöttük. Pláne, ha abba is belegondolunk, hogy a méret is számít, például egy 20 colos méretben prímán teljesítő téli abroncs 14-esként már hitvány is lehet. És persze fordítva is megtörténhet. Szerencsére vannak, akik elvégzik helyettünk a teszteket, csak el kell olvasni az eredményeket. Mondjuk itt. A teszteredményeket nézegetve tisztán látszik, hogy a névtelen, olcsó gumik jó eséllyel sokkal gyengébben teljesítenek, mint az ismert, bevált márkák termékei. Ki gondolta volna…

Mi van helyette?

A téli gumi mellett jó megoldás lehet a négy évszakos abroncs is. Bár a legtöbb szakértő úgy tartja, ezek télen is, nyáron is gyengébben teljesítenek, mint a kifejezetten egy-egy évszakra fejlesztett gumik, amolyan sehol sem igazán jó darabok. Ennek ellenére bátran ajánlható azoknak az autósoknak, akik főleg városban, nem túl extrém körülmények között autózzák végig a telet. Emellett a lustábbak, akik gyűlölnek évente kétszer gumishoz járni, azok is nyugodtan választhatják ezt a megoldást. A Michelin ráállt erre a témára, nekik olyan télen is használható, de nyáron is tökéletes gumijuk van, amely egész évben jól teljesít, így sosem éri meglepetés a vezetőt, nem kell csereberélni, illetve tárolni sem a váltás abroncskészletet. Egy egy abroncskészlet téli-nyári fel és leszerelése 6-10 ezer forintos kiadást jelent. Évente kétszer. Ötéves elhasználódással számolva ez 60-100 ezer forintos kiadást jelent, a gumi élettartama alatt.
Ennek ellenére van egy nagy előnye is a gumiváltásnak, mégpedig az, hogy így legalább az autós évente kétszer elmegy gumishoz, aki ellenőrzi a gumik állapotát, beállítja a megfelelő abroncsnyomást, és centrírozza a kerekeket. Valljuk be, máskor biztosan nem nézünk rá a gumikra, egy rendesen kiegyensúlyozott kerék pedig még a későbbi, komolyabb kiadásoktól is megmenthet.

Kommentek

 • Marcikutya

  Most kedden hajnalban lesz egy kicsit hideg (-3), de hó nem lesz. Ezután viszont csak melegebb lesz. -3 foknál még nem viszem be az erkélynövényeimet, a nyolcadikon jóval fagypont felett van.

  A téligumi ennek ellenére felkerült.

 • Marcikutya

  A Rotation márkájú téligumi nem jó.

 • Gyelasaa

  Marcikutya-
  A rotation az nem az abroncs márkája, hanem a futásirányt jelzi. :)
  Rotation=(kör)forgás

 • simonl

  marcikutya: tudom, a TDK nevu egyuttes is tiszta atveres volt :-)

F1: Nagyot lépett előre az új motorral a Renault

A Red Bull technikai igazgatója, Adrian Newey szerint a Renault nagyot lépett előre a 2017-es motorral, de nagy kérdés, hogy a riválisok mennyit haladtak.

Megvan, ne keresd tovább a belső égésről készült tökéletes videót

Láttunk már hengerfej helyett plexivel zárt motort, amiben jól látszott a robbanások sorozata. Mókás volt, de ez a videó a profi bemutatása a történetnek, egyszerűen kihagyhatatlan.

F1: Bottas szabadon versenyezhet Hamiltonnal

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda leszögezte, hogy a Nico Rosberg helyére szerződtetett Valtteri Bottas sem lesz másodhegedűs, megverheti Lewis Hamiltont, ha tudja.

F1: Felülmúlná Alonsót a McLaren-újonc

A McLarennél idén bemutatkozó Stoffel Vandoorne azt mondja, nem egyszerűen a top10-ben akar végezni, hanem győzni akar, bár azt is tudja, idén erre még nem lesz sok esélye.

F1: Bottas még nem a végleges megoldás

A Mercedes-főnök nem titkolja, hogy Valtteri Bottas helye egyelőre csak 2017-re biztos a csapatnál, a jövőre nézve bőven van opciójuk.

Horvát villanyautó verte el a Bugatti Veyront

Na jó, nem akármilyen villanyautó, hanem a Rimac Concept One, ami sorra eszi meg a szupersportautókat.

F1: Sainzot zsákutcába vitte a Red Bull?

A Toro Rossó-s Carlos Sainz nehezen emészti meg, hogy a Red Bull nem engedte más csapathoz, miközben házon belül sincs előrelépési lehetősége.

Kevés volt a V6-os az Alfába, hősünk radikális megoldást választott

Az Alfa Romeo GTV elérhető volt kétliteres négyhengeres Twinspark motorral is, de a rajongók szerint csak a V6-os blokk az igazi. Úgy tűnik, van, akinek ez sem elég.

F1: Utcát neveznek el Jules Bianchiról

Szülővárosában, Nizzában hamarosan közterület viseli majd a 2014-es Japán Nagydíjon szerzett sérüléseibe belehalt fiatal Forma-1-es versenyző nevét.

A magyar autósokat is szívatják Párizsban

Minden Párizsban közlekedő gépjárművön, a külföldi rendszámúakon is kötelező hétfőtől a környezetvédelmi megfelelőséget jelölő plakett feltüntetése. A matrica bevezetése része annak az intézkedéssorozatnak, amelyet a francia főváros önkormányzata indított a szmog csökkentésére.

A terep-Porsche 918 jobban kéne, mint egy Macan

Egy észt grafikus engedett a csábításnak, és elkészítette ezt a nagyon állat virtuális Porsche 918 Spydert.

Megújult a BMW 4 modellcsalád

Visszafogott, de funkcionális optikai változtatások, módosított felfüggesztés, új tálalású infotainment tartalmak: ez a megújuló BMW 4 család mérlege.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.