Az idő a legnagyobb luxus

Volvo Concept 26

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2015.11.19. 08.11

Különleges utastér-koncepcióval állt elő a Volvo. A Concept 26 a cég önjáró gépkocsiját előlegezi meg.

Huszonhat perc: az átlagos észak-amerikai autós ennyit időt tölt munkába járással naponta. Ez nem tűnik olyan soknak, mégis, ha összeadjuk, egy munkahét alatt 130 percet, azaz több mint két órát pocsékolunk el autónk volánja mögött színtiszta, agyzsibbasztó ingázással, anélkül, hogy akár az utazás, akár a vezetés élményében részesülhetnénk.

Az otthonunk és a munkahelyünk közötti útszakaszt a Volvo sem varázsolhatja madárfüttyös erdei szerpentinné vagy húzós sikánrengeteggé, azt viszont megteheti, hogy ezt a heti két órát (és tíz percet) visszaadja nekünk – ennek a mikéntjéről szól a Concept 26.

A Volvo leendő autonóm gépkocsiját előrevetítő tanulmány háromféle üzemmódban használható: ezek a vezetés, az alkotás és a pihenés. Az elsőt nem kell magyarázni, az utóbbi kettő pedig a robotpilóta-üzem kétféle kihasználását jelöli. Előbbi esetben hasznos munkával, utóbbiban pihenéssel töltjük azokat a perceket, amikor nem kell a vezetéssel bíbelődnünk.

A megfelelő robotmód kiválasztásakor a kormánykerék előre, az első ülések a padlókonzollal együtt hátramozdulnak, az utas előtti műszerfal-szegmensből pedig kifordul egy gigantikus multimédiás monitor. Az üléspozíció a preferált tevékenységnek megfelelően változik.

Hogy eztán mit teszünk, az nem csak rajtunk, és nem is csak a Volvón múlik: ahogy a gyár rámutatott, az autonóm mobilitás újszerű iparági együttműködéseket, üzleti lehetőségeket vet fel, és ezekkel tudni kell élni.

A Concept 26 elvileg egyetlen konkrét autót sem előlegez meg, ellenben deklaráltan arra az SPA moduláris padlólemezre épül, amelyre az XC90 és a hamarosan érkező S90 szedán is. Ez viszont azt jelenti, hogy az itt látható részletek közül néhánnyal minden bizonnyal a soron következő modellekben is találkozhatunk, ha nem előbb, hát utóbb.

Kommentek

F1: Räikkönen már trombitán is veri Vettelt – videó

A Ferrari versenyzői a Mexikói Nagydíj előtt trombitálni tanultak. Räikkönen bírta jobban szuflával.

F1: Ecclestone falakat tenne a pályákra

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone a balesetveszély, az ütközések esélyének növelésével tenné izgalmasabbá a sportágat. Falakat a kanyarokba, baleseteknél, mentőt, igazi show-t.

Vezettük a jövő hibridjét

Nem kell temetni a benzines autókat. Évtizedekig használjuk még őket, igaz, elektromos rásegítéssel. Hogy milyenek lesznek a közeljövő autói, két nagy beszállító mutatta meg.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.