Még egy dolgot fizetni kell az új autók után

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.11.18. 09.45

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosítása – amelyet a közelmúltban fogadott el a parlament – a jövő év első napján lép hatályba.

Az átalány termékdíj a korábbi bonyolult és áttekinthetetlen számítási rendszer után valamennyi importőr számára egyszerűsíti, olcsóbbá teszi az adminisztrációt, csökkenti a hiba kockázatát, így a büntetés veszélyét – közölte az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete.

Termékdíjat csak az új autókban, motorkerékpárokban lévő, termékdíjköteles alkatrészek után kell fizetni. Például az 1000 és 1500 köbcenti között benzines és dízel kocsiknál a termékdíj átalány ötezer forint. Ez magában foglalja az akkumulátor, a gumiabroncsok, az elektromos berendezések és a kenőolaj termékdíját is.

Az 50-250 köbcenti hengerűrtartalmú motorkerékpároknál az átalány termékdíj 1500 forint.
    
A közlemény szerint “az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete hosszú éveken át tette le és tartotta életben javaslatát a termékdíj átalány bevezetésére. Nagy örömünkre szolgál, hogy erőfeszítéseink meghallgatásra találtak és a jogalkotó ezt hatályos jogszabály formájába öntötte.”

Látta a magyar bűnözők új csodafegyverét? Fotók itt!

Kommentek

 • kisssfero

  A termék díj, az egyik legnagyobb állami lenyúlás. Az, hogy most előre kifizetettnek veled valamit, amit ki tudja majd mikor fognak elvileg elvégezni, az nonszensz. Simán lenyúlja ezt a pénzt az állam. Elvileg az új gumiabroncsok árában benne van a termékdíj már igen régen ,s még is amikor gumit cseréltettem, a gumisnál csak úgy lehetett ott hagyni régit, ha kifizettem érte a díjat.

 • Guevara

  5000Ft? Nocsak, éppen ennyi (most) egy megyei matrica ára. Valószínűleg mindkét érték alapos számítások után jött ki…
  Na most akkor ez azt jelenti hogy a gyártóknak nem kell megfizetniük (áttételesen vagy direkt módon) ezt a termékdíjat? Vagy netán így már kétszer fizetik meg?

 • v_gabe

  Eddig is fizettük minden utólag megvásárolt alkatrész után -amire kellett- sőt, az új autó árába is bele volt kalkulálva. Most annyi történt, hogy nevesítve lett egy tételben és nem tételenként kell vele foglalkozni. A cikk címének sugallatával ellentétben ez nem növeli az árakat, hiszen mint mondtam, eddig is fizettük. Ez mindössze technikai jellegű kérdés.

 • senior

  Az állami költségvetéssel foglalkozó szakemberek az 1945 utáni civil autótartás “feltámadása” kezdetekor, (az 1960-as évek vége felé) úgy ítélték meg, hogy autója a magánpraxist folytató (gazdag) nőgyógyászoknak és a balatoni lángossütőknek van, így ezeket nyugodtan lehet az autóhoz köthető terhekkel sújtani, mert meg tudják fizetni. Az, hogy az azóta eltelt időben az autótartás széles és végletesen eltérő anyagi helyzetben lévő emberek tömegeit jelenti, a “szakembereket” és az éppen kormányon lévő politikai erőt nem érdekli. Az autós, így évtizedek óta olyan birka, melyet állandóan nyírni lehet. Pedig ha egyszer összefogna az a sok “birka” akinek már elege van ebből a szemléletből, komoly erőt képviselne a választáson.

Tavaly megállt a Forma-1 hanyatlása

2016-ban hétéves trend szakadt meg, a Forma-1 televíziós nézettsége a tavalyi évben nem csökkent tovább.

Forma-1-es fejes lett Ross Brawn

A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media Ross Brawnt tette meg az F1 sportért felelős ügyvezető igazgatójának.

Sztrájkbizottság alakult a győri Audinál

Sztrájkbizottságot alakított az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ), miután bizalmi értekezletén elutasította az Audi Hungaria Zrt. új ajánlatát.

Olasz buszbaleset: eddig nem találtak műszaki hibát

Az olasz rendőrség eddig semmilyen tárgyi bizonyítékot nem talált arra, hogy meghibásodott volna a Veronánál múlt héten súlyos balesetet szenvedett magyar autóbusz – közölte Girolamo Lacquaniti, a veronai közúti rendőrség parancsnoka.

Csökkent a forgalom, de alig javult a levegőminőség

Jelentősen csökkent az autóforgalom, de csak kis mértékben javult hétfőn a levegő minősége a fővárosban, a riasztási fokozat fenntartása ezért továbbra is indokolt.

Használt autó: gyógyítás 6000 forintból

Összesen 6000 forintba került, hogy használt autónk tisztesen működő motorja hirtelen megtáltosodjon. A megoldást sokan ismerhetik, a többiek fontolják meg a mi esetünket.

Bravúrosan tért vissza a Toyota a WRC-be

Másfél évtized kihagyás után őrjítő eredménnyel tért vissza a Toyota a rali-világbajnokságba. Majd később elválik, a mázli vagy a felkészültség dominált.

Megbuktatták a Forma-1 urát, távozik Bernie Ecclestone

A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media elmozdította pozíciójából az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t, ezt maga az angol üzletember jelentette be hétfő este.

Sebességkorlátozás jöhet a szmog miatt

Ha nem javul a levegő minősége Budapesten, akár sebességkorlátozást is bevezethetnek.

F1: Vettel már úgy beszél, mint Räikkönen

Sebastian Vettel hamar kiesett a Bajnokok Tornája egyéni versenyében még szombaton.

Fejét vették egy Ladának a somogyi tolvajok

A Patalom külterületén lebukott fatolvajok hatósági jelzés nélküli Ladájától kicsordul a könny az ember szeméből, írja a sonline.hu, és nagyon igazuk van.

Egyre több városban van szmogriadó, itt a következő

Debrecenben a szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon, mind a három mérőállomáson túllépte a riasztási küszöbértéket, ezért a város polgármestere hétfő délután elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.