Több baleset, több halott a magyar utakon

Szerző: Vezess.hu levél küldés  baleset-megelozes.eu levél küldés 
Dátum: 2015.11.10. 14.00

Az év első tíz hónapjában a személysérüléses balesetek, a baleseti sérültek és halálos áldozatok száma egyaránt nőtt Magyarországon.

A legfrissebb rendőrségi adatok alapján október végéig összesen 13 623 személyi sérüléssel járó közúti balesetet okoztak hazánk közútjain, 3,24 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A halálos balesetek száma 8,97 százalékkal, a súlyos sérüléses balesetek száma 2,28 százalékkal, a közúti balesetek túlnyomó többségét képező könnyű sérüléseseké pedig 3,37 százalékkal nőtt.

Tíz hónap alatt 538-an haltak meg közúti balesetben. Az áldozatok száma 52 fővel, 10,7 százalékkal nőtt 2014-hez képest. Súlyosan 4571 (tavaly ilyenkor 4451), könnyebben pedig 12 879 ember (12 287) sérült meg.

Tovább csökkent ugyanakkor az ittasan okozott balesetek száma. Az év első tíz hónapjában 1282-en okoztak személyi sérüléssel járó közúti balesetet szeszesital fogyasztását követően, 4,26 százalékkal kevesebben, mint tavaly.

A bekövetkezett balesetek mintegy 30 százalékának hátterében a gyorshajtás állt (4035 baleset). Az elsőbbségadás elmulasztására visszavezethető balesetek száma az előzetes adatok szerint 3422 (25%), míg a harmadik leggyakoribb baleseti ok a kanyarodás szabályainak megsértése volt (17%).

Kommentek

 • szaboata

  Kiderül,hogy a baleseteknek alig harmadát okozza a gyorshajtás.A többit a figyelmetlenség vagy a Kresz nem kellő ismerete okozza.Megoldás tehát: trafi erdő telepítés országszerte.Pedig nagyobb haszna lenne az időszakos vizsgáztatásnak,továbbképzéseknek,…

 • senior

  A cikk szerinti “gyorshajtás” nem csak az engedélyezett sebesség túllépése miatt bekövetkező baleseteket tartalmazza, hanem a relatív gyorshajtásból eredőeket is. A rendőrség azért nem gyűjti külön soron ezeket, mert nyilvánvalóvá válna az hogy ordas hazugság az, amivel ezt a kizárólag pénzbeszedésre irányuló tevékenységet indokolják. Ha valóban a közlekedésbiztonság lenne a cél, nem ez lenne a súlypont. De ez hozza a pénzt. Látványtervezés, népnyúzással összekötve.

 • senior

  A cikk arra a következtetésre is alkalmat ad, hogy nagyon veszélyes a józan illetve nem bódult állapotban való vezetés, mert az ilyen vezetők által elkövetett balesetek száma nagyságrendileg több mint az ittas vagy bódult fejjel vezetőké.
  Ennyit a statisztikai adatból levonható következtetések “hasznáról”.

 • hova

  szaboata – 2015.11.10 14:29
  “”Pedig nagyobb haszna lenne az időszakos vizsgáztatásnak,továbbképzéseknek,… “”
  Érdekes módon minden baleset után az okozó pontosan tudja, mikor és mit hibázott!! Ennyit a továbbképzésekről.

Használt autó: gyógyítás 6000 forintból

Összesen 6000 forintba került, hogy használt autónk tisztesen működő motorja hirtelen megtáltosodjon. A megoldást sokan ismerhetik, a többiek fontolják meg a mi esetünket.

Megbuktatták a Forma-1 urát, távozik Bernie Ecclestone

A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media elmozdította pozíciójából az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t, ezt maga az angol üzletember jelentette be hétfő este.

F1: Vettel már úgy beszél, mint Räikkönen

Sebastian Vettel hamar kiesett a Bajnokok Tornája egyéni versenyében még szombaton.

Fejét vették egy Ladának a somogyi tolvajok

A Patalom külterületén lebukott fatolvajok hatósági jelzés nélküli Ladájától kicsordul a könny az ember szeméből, írja a sonline.hu, és nagyon igazuk van.

F1: Verstappen nem akar a legfiatalabb bajnok lenni

Max Verstappent nem különösebben érdekli, hogy akár ő is lehet az F1 történetének legfiatalabb bajnoka, ez a rekord nem motiválja.

Koros buszokkal szállítanák az utasokat Szeged környékén

Akár 16 éves buszokat is bérelne a DAKK alvállalkozója, mely főleg Szeged környékén tevékenykedik.

Télen igazán jó a habos kefélés

Télen is fontos az autómosás, sőt talán még fontosabb, mint a nyári hónapokban. De vajon milyen eredményt érhetünk el az egyszerű önkiszolgáló autómosóban szorgoskodva? Sima gőzborotva a habkefe ellen!

Töröljék el a kék zászlókat az F1-ben!

A felügyelőként dolgozó expilóta, Derek Warwick szerint egy az egyben el kellene törölni a kék zászlókat a Forma-1-ben.

Ki nem találnád, mivel jár mától Schwarzenegger

Egy osztrák autóipari vállalkozás megépítette azt az autót, ami egyszerre felel meg a bennünk élő ösztönlénynek, és környezettudatos öko-egónknak. Arnold kapott is belőle egy példányt.

F1: Rosberg ijesztő hobbit választott

A Forma-1-ből tavaly év végén világbajnokként visszavonult Nico Rosberg örül, hogy végre szabadon síelhet. Nem tanult Michael Schumacher esetéből?

Már szupersportkocsikat is érint a légzsákbotrány

Ferrarikat és McLareneket is találunk a hibás Takata légzsákok miatt indított visszahívás-sorozat legújabb ütemében.

F1: Körmenetekkel riogat a Pirelli

A Pirelli motorsportfőnöke nem biztos abban, hogy az új szabályok feldobják majd a Forma-1-es versenyzést.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.