Több baleset, több halott a magyar utakon

Szerző: Vezess.hu levél küldés  baleset-megelozes.eu levél küldés 
Dátum: 2015.11.10. 02.11

Az év első tíz hónapjában a személysérüléses balesetek, a baleseti sérültek és halálos áldozatok száma egyaránt nőtt Magyarországon.

A legfrissebb rendőrségi adatok alapján október végéig összesen 13 623 személyi sérüléssel járó közúti balesetet okoztak hazánk közútjain, 3,24 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A halálos balesetek száma 8,97 százalékkal, a súlyos sérüléses balesetek száma 2,28 százalékkal, a közúti balesetek túlnyomó többségét képező könnyű sérüléseseké pedig 3,37 százalékkal nőtt.

Tíz hónap alatt 538-an haltak meg közúti balesetben. Az áldozatok száma 52 fővel, 10,7 százalékkal nőtt 2014-hez képest. Súlyosan 4571 (tavaly ilyenkor 4451), könnyebben pedig 12 879 ember (12 287) sérült meg.

Tovább csökkent ugyanakkor az ittasan okozott balesetek száma. Az év első tíz hónapjában 1282-en okoztak személyi sérüléssel járó közúti balesetet szeszesital fogyasztását követően, 4,26 százalékkal kevesebben, mint tavaly.

A bekövetkezett balesetek mintegy 30 százalékának hátterében a gyorshajtás állt (4035 baleset). Az elsőbbségadás elmulasztására visszavezethető balesetek száma az előzetes adatok szerint 3422 (25%), míg a harmadik leggyakoribb baleseti ok a kanyarodás szabályainak megsértése volt (17%).

Kommentek

 • szaboata

  Kiderül,hogy a baleseteknek alig harmadát okozza a gyorshajtás.A többit a figyelmetlenség vagy a Kresz nem kellő ismerete okozza.Megoldás tehát: trafi erdő telepítés országszerte.Pedig nagyobb haszna lenne az időszakos vizsgáztatásnak,továbbképzéseknek,…

 • senior

  A cikk szerinti “gyorshajtás” nem csak az engedélyezett sebesség túllépése miatt bekövetkező baleseteket tartalmazza, hanem a relatív gyorshajtásból eredőeket is. A rendőrség azért nem gyűjti külön soron ezeket, mert nyilvánvalóvá válna az hogy ordas hazugság az, amivel ezt a kizárólag pénzbeszedésre irányuló tevékenységet indokolják. Ha valóban a közlekedésbiztonság lenne a cél, nem ez lenne a súlypont. De ez hozza a pénzt. Látványtervezés, népnyúzással összekötve.

 • senior

  A cikk arra a következtetésre is alkalmat ad, hogy nagyon veszélyes a józan illetve nem bódult állapotban való vezetés, mert az ilyen vezetők által elkövetett balesetek száma nagyságrendileg több mint az ittas vagy bódult fejjel vezetőké.
  Ennyit a statisztikai adatból levonható következtetések “hasznáról”.

 • hova

  szaboata – 2015.11.10 14:29
  “”Pedig nagyobb haszna lenne az időszakos vizsgáztatásnak,továbbképzéseknek,… “”
  Érdekes módon minden baleset után az okozó pontosan tudja, mikor és mit hibázott!! Ennyit a továbbképzésekről.

Életveszélyes abroncsokkal jár egy helyi járatú busz Egerben

Olvasónk szerint az egyik egri helyi járatú busz életveszélyes gumiabroncsokkal szállít utasokat, nap mint nap.

Mosni indult a Ladás srác, de totálkár lett a vége

Nagy tempóban hajtott a mosó előtt, ahol az árnyékban fagyos aszfalt eldobta a Lada farát, és sikerült pont elkapni a mosó épületének sarkát.

F1: Ricciardo rémisztő fejjel ment emberek közé

Mexikóban a halottak napja óriási népünnepély, Daniel Ricciardo a helyi szokások előtt tisztelegve csípte ki magát.

F1: Nem szorul fizetős pilótára a Force India

A Force Indiánál nem kényszer, hogy fizetős pilótát igazoljon a csapat a Renault-hoz szerződő Nico Hülkenberg helyére.

F1: Ecclestone durván beszólt a Merci-főnöknek

Bernie Ecclestone a Mexikói Nagydíj előtt alaposan kiosztotta a Forma-1-es csapatfőnököket.

Toyota HiLux, ami tényleg Lux: automatával, bőrrel, navival

A Toyota nyolcadik generációs pickupja nem erős, de tágas és masszív. Szeret felborulni, ha rángatják a kormányát, de egy ilyen autót nem kormányrángatva kell vezetni, hiszen minden bőr, kulcs nélküli nyitás-indítás vagy automata klíma dacára nem személyautó.

F1: Perez nem tesz csodát otthon

A mexikói F1-rajongók odavannak a sportágért, ezért a Force Indiá-s Sergio Perez igyekszik hűteni a kedélyeket a hétvégi futam előtt.

F1: A Mercedes-belharcból profitálhat a Red Bull?

A Mercedes-pilóták világbajnoki címért folytatott küzdelme jó lehetőségeket ad a Red Bullnak, igyekeznek is kihasználni, hogy Hamiltonék egymással vannak elfoglalva.

Ki mondta, hogy télre nem való alufelni? – videó

Szórakoztató reklámban mutatják be, hogy nem kell félni a téli alufelni-használattól.

F1: A főnök eléggé berágott Verstappenre

A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko nagyon rossz néven vette, hogy Max Verstappen nem vett vissza Austinban, amikor a gumik kímélésére utasította a csapat.

F1: Austin nem akar Mexikóval közösködni

Az Amerikai Nagydíj szervezője szerint át kellene szervezni a versenynaptárt, hogy az austini verseny és a Mexikói Nagydíj ne egymás közelében legyen.

Már a szalonban rohad a vadonatúj UAZ

Működik, termel az uljanovszki gyár, de úgy tűnik, a kutatás-fejlesztés, valamint a minőségbiztosítási részleg már rég bezárt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.