Szakadhat a Renault-Nissan?

Szerző: MTI levél küldés 
Dátum: 2015.11.06. 07.00

A francia kormány növekvő befolyása veszélyezteti a Renault-Nissan együttműködést. A Nissan nem rendelkezik szavazati joggal, a francia állam viszont duplát akar magának.

A Renault-Nissan együttműködést veszélyezteti a Renault igazgatótanácsának független tagjai és a francia kormány között egyre élesedő ellentét a részvényesi szavazati jogok módosítása miatt.

A 19 tagú igazgatótanács 10 független tagja szerint ugyanis a francia kormány növekvő befolyása a Renault irányításában felboríthatja az egyensúlyt, és veszélybe sodorhatja a Renault-Nissan együttműködést.

A Renault 19 tagú igazgatótanácsába 13 tagot a részvényesek éves közgyűlése nevez ki, kettőt a legnagyobb részvényesként a francia állam, hármat az autógyár alkalmazottai, egyet pedig a részvénytulajdonos alkalmazottak javaslatára a részvényesek éves közgyűlése.

Az alapszabály az igazgatótanács azon tagjait definiálja függetlenként, akik “semmiféle olyan kapcsolatban nem állnak a vállalattal és annak alkalmazottaival, ami befolyásolhatná őket döntési szabadságukban”. Ennek a feltételnek a tanács tíz tagja felel meg.

A tízek a Renault-Nissan együttműködésben kialakult egyensúly fenntartása érdekében közleményben biztosították támogatásukról a részvényesek idén áprilisban meghozott, a dupla szavazati jog bevezetését ellenző határozatát.

Ezt a határozatot akkor megvétózta a dupla szavazati jog bevezetését szorgalmazó francia kormány a Renault-részvények közel húsz százalékának birtokában. A 2016-ban hatályba lépő szabály dupla szavazati joggal ruházza fel a hosszú ideje befektetéssel rendelkező részvényeseket, hacsak a közgyűlés ezt kifejezetten meg nem tiltja.

A Nissan versenyügyi igazgatója, Szaikava Hiroto szerint a francia kormány nagyobb befolyása “komoly problémát jelent a Renault irányítására nézve, ami aggodalommal tölti el a Nissant”.
    
A Renault és a Nissan 1999 óta folytat kölcsönös részvénytulajdonlással technológiai együttműködést. A Renault 43,3 százalékos Nissan-részesedéssel rendelkezik, a Nissan pedig 15 százalékos Renault-részesedéssel. A részvény-kereszttulajdonlásra vonatkozó francia törvények értelmében azonban a Nissan nem rendelkezik szavazati joggal a Renault-ban.
 

Kommentek

Opel, ami jobban kéne, mint egy BMW

Olyan Opelt vezettünk, amely annyira a vágy tárgya volt egykoron, hogy még egy dalba is befoglalták a nevét.

A csapatok nem kérnek F1-es tulajdonrészt

Úgy tűnik, a nem sikerült pénzt kihúzni a csapatok zsebéből, a Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media nem tudta bevonni őket a tulajdonosi körbe.

Családi mindenest, de milyet?

Használtautó-vásárlásban segít szakértőnk, aki egy levélváltással is irányt mutathat az igényeinknek megfelelő kivitel megtalálásához.

Ez a kézműves módszer új fejezetet nyit a hengerfej felújításban

Precíz megoldás helyett ösztönből tolja emberünk. Az eredmény kétséges, de legalább az eljárás látványos.

F1: Jövőre Vettel, Alonso is mehet a Mercedeshez

A Mercedes csapatfőnöke nem titkolja, hogy az idén nagyon figyelik majd a pilótapiacot, lecsaphatnak valamelyik nagyágyúra is, ha Valtteri Bottas nem hozza Nico Rosberg szintjét.

Top 10: a magyarok kedvenc használt autói

Úgy fest, hogy a közlekedési alapszükségletek kielégítésére szolgáló modellek mellett sok honfitársunk álmait valósítja meg használtautó-behozatallal. Közöljük a tíz legnagyobb darabszámban behozott használt autót.

Fából faragott futóművel támasztották fel a sánta terepjárót

Aki terepjárásra adja a fejét, annak leleményesnek kell lennie. Az erdő mélyén, a vadonban nincs szerviz, csak a merész ötletek segíthetnek ha nagy a baj.

Iszonyatos luxus-pickup a Mercedestől

Miközben a Nissannal közösen fejlesztett X-osztály mezei munkaeszköznek ígérkezik, a cég más részlegei nem voltak ennyire józan gondolkodásúak.

Megvan az év első, szájtátós kamiontuningja!

Egy magyar csapat úgy alakította át egy Scania utasterét, hogy arra talán még külföldön is csorgatni fogják a nyálukat a kamionsofőrök.

F1: Nem mondják el az igazat Schumacherről?

A hétszeres világbajnok Forma-1-es legenda volt menedzsere szerint a család tartozna azzal a szurkolóknak, hogy elárulják, milyen állapotban is van Michael Schumacher.

Betegségnevű elektromos szupersportkocsi, de honnan?!

A Dendrobium nem valami alattomos gombás fertőzés, hanem egy futurisztikus külsejű sportkocsi, amely egyrészt elektromos, másrészt hamarosan gyártani fogják, harmadrész szingapúri.

F1: Lassan kiszorítják Bernie Ecclestone-t

A Nemzetközi Automobil Szövetség is rábólintott a Forma-1 eladására, az amerikai Liberty Media egy újabb lépéssel közelebb került a teljhatalomhoz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.