Módosulhat a rendszám

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.11.05. 14.55

Számos autósokat érintő változás várható a jövőben, legalábbis ha megvalósulnak a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál tervezett változások.

Csökkenhetnek az ügyfelek adminisztratív terhei és a fogyasztók érdekeit szolgáló új megoldások jöhetnek a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) egyszerűsítési intézkedései nyomán, amelyekről ma adott ki közleményt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Mint írják, megkezdődött a gépjárművek rendszámtábláján megjelenő környezetvédelmi plakett és az időszakos vizsgálathoz kapcsolódó jelzőcímke használatának megszüntetését célzó jogszabályi változtatások előkészítése is. Mint a minisztérium a Vezess.hu kérdésére elmondta, a rendőrségnek mai is megvan az elvi lehetősége, hogy elektronikus úton betekintsen a vonatkozó adatbázisokba. Így várhatóan a rendőrjárőrök szúrópróbaszerűen vizsgálják majd ezt a kérdést is – ahogy a jogosítványadatokat kérik le ma egy közúti ellenőrzésnél -,  ha eltűnik a két kerek matrica a járművek hátsó rendszámáról

A Vezess.hu szerint a tökéletes megoldás az lenne, ha a közutak mellé telepített forgalom-ellenőrző kamerahálózatot összekötnék az adatbázissal, amely a műszaki vizsgára és zöldkártyára vonatkozó adatokat tartalmazza. Így kiszűrhetőek lennének az engedély nélküli járművek.

További érdekesség, hogy 2016 januárjától térképes lekérdező rendszerben kereshetővé válnak az állampolgárok számára a hivatalos engedéllyel rendelkező, megbízható járműfenntartók elérhetőségei. Közel 13 ezer adat szerepel az adatbázisban jelenleg, autószervizek, gumisok, autófényezők stb. Ez a döntés segíthet az ágazatban jellemző feketegazdaság csökkentését.

Jó hír azoknak, akik jogosítványt szeretnének, hogy a minisztérium közleménye szerint illetékmentessé vállat az első jogosítvány kiadása, ha a parlament elfogadja az erre vonatkozó törvénymódosítást. Ma volt az általános vita a témában, még hátravan a részletes vita, de a minisztérium válasza szerint 2016 januárjától életbe léphet a javaslat. 

2016 januárjától egyébként a KRESZ-vizsgán megjelennek a mozgóképes kérdések is, amelyek nemcsak egy kiragadott pillanatot, hanem egy forgalmi szituációt mutatnak be, ezzel támogatva a helyes válaszadást, a hatékonyabb tanulást.

Emellett a hatóság a jövő évtől kétpéldányossá teszi a közúti járművezetők gyakorlati vizsgáztatásához előírt minősítő lapot egyes szaktanfolyami vizsgák esetében is.  A sikertelenül vizsgázók hazavihetik a hibáikat jelölő dokumentumot, hogy oktatójukkal elemezzék, átgondolják a konkrét helyzeteket, szituációkat. Az intézkedéssel az indokolatlan panaszbejelentések, az ügyfél és intézmény közötti konfliktusos események száma mérsékelhető. 


Módosulhat a rendszám 1

Kommentek

 • Joee72

  Mennyivel egyszerűbb Amerikában,ahol gyakorlatilag nincs közúti ellenőrzés.A kocsid mögé beálló rendőr beüti a rendszámod a laptopba,és egyből megtud mindent a kocsiról,és rólad is.Nincs felesleges megállás,vegzálás,stb..

 • Tibike

  Ettől mi még nagyon messze vagyunk!
  Kőkorszakban nincs erre még mód!
  Bár egyet érek veled, ez lenne az igazi meg oldás,
  csak akkor nem lehetne lehúzni az autósokat,
  két évente egy szép hatalmas összeggel!
  Ezzel az adatbázissal nem értek egyet, szerintem addig fölösleges ameddig a kereslet kínálat nincs egyenes arányban,… ugyanis ma Magyarországon sokkal kevesebb hivatalos szerviz van mint amennyire igény lenne, ezért kénytelenek az emberek sufnituning-okban javíttatni az autójukat! Ez saját tapasztalat!
  A nyáron történt velem, hogy meg törték az autómat, amit minden nap használok, fel kerestem egy szak szervizet, hogy meg csináltassam!
  A szervizben közölték, hogy meg tudják csinálni de a várakozási idő három hét,…a következő kérdésemre miszerint mennyibe kerülne, kitérő választ kaptam. ” az majd a végén derül ki”
  Hát fel kerestem egy ajánlott garázs tuningot az autóm három nap mulva a házam előtt állt, és az összeg is az előre megbeszéltek szerint lett számolva.
  Ameddig az autósnak kell pitizni egy szervizben, hogy ugyan javítsák már meg az autóját addig mindig is lesznek zug szervizek!
  Megint farkán fogva próbálják meg oldani a problémát.
  A két példányos minősítő lapot meg már régen be kellett volna vezetni, nem is értem mikor törölték el, én harminc éve kaptam másod példányt a gyakorlati vizsgámról, azóta is meg van! Érdekes!

 • Iceman.

  Tibike: Basszus… Nem vagyok egy nyelvtannáci, de beszarás, amit itt műveltél! :)

 • janó

  Imádom a “bezzeg ámerikában” kommanteket! Főleg mert kizárólag olyanok vezetik elő, akik közelítőleg sincsenek képben a témát illetően… :-D

 • Motoros III

  Joee72!

  Erre már nálunk is van lehetőség. A legtöbb járművet, menet közben ellenőrzik. Nekem most vizsgáztatták a kocsimat, de nem tettek rá plakettet, mert állítólag elfogyott. A vizsgáztató pedig azt mondta, hogy a rendőrség rendelkezik olyan technikai eszközzel, mely lehetővé teszi a helyszíni ellenőrzést.

 • kolompar

  bezzeg sok amerikai államban előre nem kell rendszám, máris fele a rendszámköltség.

 • Plicsko

  “Mint a minisztérium a Vezess.hu kérdésére elmondta, a rendőrségnek mai is megvan az elvi lehetősége, hogy elektronikus úton betekintsen a vonatkozó adatbázisokba.”

  Ebből is látszik, hogy mennyire okafogyott volt az a tervezet, hogy leváltsák a rendszámparkot az új területi számozásúra. Szerencsére azt az agyrémet elvetették.

  Ez az új ötlet már hasznos. Feleslegesek a plakettek a digitális korszakban.

F1: Nem mondják el az igazat Scumacherről?

A hétszeres világbajnok Forma-1-es legenda volt menedzsere szerint a család tartozna azzal a szurkolóknak, hogy elárulják, milyen állapotban is van Michael Schumacher.

F1: Lassan kiszorítják Bernie Ecclestone-t

A Nemzetközi Automobil Szövetség is rábólintott a Forma-1 eladására, az amerikai Liberty Media egy újabb lépéssel közelebb került a teljhatalomhoz.

Elsírta magát a szerelő, amikor ezt meglátta

Vajon mire gondolt emberünk, amikor fa fékbetéteket drótozott a féktárcsához? A többiről nem is beszélve.

F1: A Mercedes fizette Massa visszatérését

A Mercedes főnöke elismerte, hogy komolyabb összeggel kompenzálták a Williams-csapatot Valtteri Bottas átigazolásáért.

A pillanat, amikor a “Szikla” is könnyezett

Dwayne “The Rock” Johnson olyan ajándékot adott egy háborús hősnek, amire nem számított.

80 verda alatt a Föld körül

Mindig is érdekelt, hogy milyen autókat gyártanak a világ túlsó felén, de nem volt hol utánanézned? Az internet korában ez nem kifogás, de mi most segítünk.

Mindenki részeg volt ebben a balesetben

Szépen fogy a szesz a bulinegyedben, de attól a KRESZ-t még be kéne tartani. Autósnak, gyalogosnak egyaránt.

Ilyen motorok lesznek a Kia csúcsszedánjában

Véglegesítette a Stinger kupélimuzin motorpalettáját a Kia. Hibrid nem lesz egyelőre.

F1: Ilyen lehet a narancsszínű McLaren

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Ron Dennis eltávolítása után a McLaren régi-új színt ad az autójának, visszatér a narancs. Egy grafikus már meg is álmodta, milyen lehet Alonso új autója.

Új alvázas Suzuki jön!

A Suzuki illetékesei megerősítették, hogy a Jimny utódja is létravázra épül majd. Egyéb konkrétum nincs.

Minden, amit az új Toyota Yarisról tudni lehet

Márciusban frissítőkúrát vesz a Yaris. Kistestvérének megjelenését ölti majd magára.

F1: Helyet találtak a Red Bull-ifjoncnak

Bár Forma-1-es lehetőséget nem kapott a Red Bulltól, versenyülést azért szeretek a GP2 tavalyi bajnokának, Pierre Gaslynak 2017-re. Japánban folytatja.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.