Ghost vagy Wraith: te melyiket választanád?

Rolls-vásárlási tanácsadó nagyon gazdagoknak

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.11.05. 04.11

Abban a fantasztikus helyzetben vagyok, hogy teljes felelősséggel tudok tapasztalati tanácsadást nyújtani Rolls-Royce vásárlóknak: Ghostot vagy Wraith-et vegyenek inkább?

Valószínűleg széles néptömegek könnyebbülnek most meg: végre nem kell tovább rágni a körmüket, hogy két- vagy négyajtós változatot vegyenek a kisebbik Rollsból, ha rájuk szakad egy vagyon. Most ugyanis ki-ki megtudhatja, miben is tér el a Ghost és a Wraith egymástól, a nyilvánvaló ajtószám-különbségen kívül.

Tökéletes utazóautó: erős, halk, tágas, van csomagtartója és a kényelme is páratlan

Ghost: erős túralimuzin

Meghökkentő, de kétségkívül látványos fényezése dacára a Ghost tökéletesen hozta a Rolls-Royce-szal kapcsolatos összes sztereotípiát Szófiáig tartó túránk alatt. Hatalmas, nagyon erős, nagyon kényelmes, nagyon csendes, nagyon lágyan ringatózik – és mindenki megcsodálja, amerre jár.


Effortless driving, mondta Frank barátunk, akiktől a kocsikat kaptuk, és hát valóban. Az erőfeszítés-mentes vezetés tényleg a legjobb kifejezés, amivel a Ghost-élményt illethetjük. Csak pihenünk a puha, meleg fotelben, az utazás pedig valahogy megtörténik. A Ghost elképesztő, 5,4 méteres hossza ellenére mozgékony, fordulékony, jól átlátható, könnyen navigálható autó – a klasszikus forma miatt remekül láthatók és érezhetők a karosszéria határai.
Csupán egy apróság hiányzott ahhoz, hogy az “effortless driving” élménye maradéktalan legyen. A BMW egészen az új Hetesig nem kínált aktív kormányzással a kocsit a sávban tartó rendszert, csak a sávelhagyásra figyelmeztető kormányrezgés volt elérhető a bajor autókhoz. Így, miközben már egy Golf is képes saját magát a sávban tartani, a BMW technikáját használó Rolls modellek ezt  nem tudják. Persze a Rolls-Royce-nak minden kifogásra is van válasza, így erre is: “A mi autonóm vezetési élményünk – egy sofőr”.

Wraith: nagyon erős túrakupé

A Wraith, a Ghost alapjaira épített, de 30 centivel rövidebb kupé nem sofőrös autó – viszont a sávtartó automatikát nem hiányolja benne az ember. Minden pillanatban óriási élmény a vezetése, ebben a kocsiban nemigen lehet elaludni.

800 Nm iszonyatosan sok, a 6592 köcenti is sok, a 632 lóerő is, de a 2360 kilogramm se kevés. Ebben az autóban a nagyobb erő és a kisebb súly miatt kevésbé a Ghost mozdonyszerű megállíthatatlansága, inkább a páratlanul elegáns dinamika a jellemző. Egy pillanatig sem lehet sportautónak nevezni.
 
A kormányzás, amit a Ghostban úriasan könnyűnek éreztünk, a Wraithben a sportosabb alkat miatt bántóan döglöttnek hatott, főleg, ami a visszatérítő erőt illeti.
 
Viszont egy alkalommal a Ghost Norti kolléga alatt egy intenzív gyorsítás közepette egy rettenetes szófiai nyomvályúban olyat ficánkolt, hogy megállt bennünk az ütő – míg a Wraith még a legdurvább, nagy tempónál töksötétben váratlanul megtalált kátyúban is mindig könnyen kezelhető, hihetetlenül stabil maradt. Ha gyorsan kell menni, a Wraith-et sokkal jobb vezetni, mint a Ghostot.

Műszaki adatok
Ghost Wraith
Lökettérfogat (ccm), elrendezés 6592, V12
Hengerek / szelepek száma 12/48
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.) 420 [570]/5250 465 [632]/5600
Max. nyomaték (Nm/ford.) 780/1500 800/1500
Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 4,9 4,6
Végsebesség (km/h) 250
Átlagfogyasztás (l/100km, EU-norma) 13,6 14
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 5400/1950/1550 5269/1947/1507
Tengelytáv (mm) 3295 3112
Csomagtér (liter) 490 470
Menetkész tömeg (kg) 2435 2360
Üzemanyagtank kapacitás (liter) 83
Gumiméret 255/50 R19 E:255/45 R20, H:285/40 R20

Ghost: csend, béke, nyugalom

Nagyon tompa, nagyon távoli duruzsolás, a nyolcfokozatú automata vajpuhán, észrevehetetlenül váltogatja a fokozatokat, ahogy kell. A klíma, mint minden Rollsban, észrevehetetlenül teszi a dolgát, hőfok-kijelzés nincs, csak két tárcsa, amivel lehet melegebbet vagy hidegebbet kérni a lábtérbe vagy a fejtérbe: elvégre nem az a fontos, hány fok van, hanem hogy jól érzi-e a magát az utazó. Ha egy kis direkt légáramra vágyunk, a súlyos krómtolattyúkkal kavarhatunk szellőt az autóban.

A rövid tengelytávú Ghostban nem volt állítható a hátsó ülés, de a kereveten elterpeszkedve nem is hiányzott az efféle bohóckodás. Nem tévéfotel ez, kérem, hanem míves luxusbútor, ami döntés-tologatás nélkül is kényelmes. Az első ülések támláiból asztalka, masszív, súlyos króm-fa asztalka hajtható fel, amin jól megáll a laptop, de ha inkább a beépített szórakoztató-rendszerrel múlatnánk az időt, ott a két képernyő is a támlákban, külön-külön vezérléssel, külön-külön fejhallgató-csatlakozóval.
A Ghostot is élmény vezetni, de talán még nagyobb élmény hátul utazni benne. Igazi sofőrös autó, igazi Rolls-Royce – aki az ilyet szereti, annak ez a változat való.

Wraith: erő a komfort előtt

A Wraith műszerfala szinte egy az egyben a Ghosté, csak a piros végű mutatók különböztetik meg a sportosabb modellt. Az elülső traktus alaphangulata is hasonló, és mégis. Akármikor ültünk át egyik Rollsból a másikba, mindig egyértelmű volt: a Ghost jobb, összeszedettebb, teljesebb autó. Viszont akármikor léptünk rá a gázra a Wraithben, az is egyértelmű volt, hogy nagyon nem mindegy az tömeg és lóerőkülönbség, ami a két autó között van.

A Wraith sokkal dinamikusabb volt, sokkal jobban akart menni, sokkal jobban inspirált előzésekre, forszírozott haladásra. Ugyanakkor – fura ilyet mondani egy Rollsszal kapcsolatban – sokkal nyersebb, hangosabb, sokkal kevésbé tökéletes is volt.

A váltó a Warithben sosem tapasztalt rántásokkal kezelte le a kis nyomatéktöbbletet. A keret nélküli ablakok miatt bizony még némi szélzajt is tapasztaltunk: nyilván így is más dimenzió volt az utastér elszigeteltsége a világtól egy hétköznapi autóhoz képest, de a Ghost után bizony határozottan jelen volt a sustorgás, ahogy a kerék felől is több dübögés szűrődött be, mint a szedánban. A kilátás a döntöttebb szélvédő miatt sokkal rosszabb, a laposabban fekvő A-oszlop néha egész veszélyes mértékben ki tudta takarni a balról érkező forgalmat a kereszteződésekben.

Országúton, sztrádán van igazán elemében a Wraith, a legcsodálatosabb élményt pedig a tragikusan szar bolgár utakon kaptuk tőle. Iszonyú kátyúkon, árkokon gázolt keresztül a szintén vajpuha, légrugós, a Ghosténál valami rejtélyes módon mégis precízebb futóművel úgy, hogy egy kis tompa dübörgésen kívül alig érzékeltünk mást az úthibákból.

Melyik fogyaszt többet?

Elsőre bizonyára a legtöbben úgy vélik, sokadrangú kérdés a célközönség számára, hogy mennyit fogyaszt egy ilyen 12 hengeres luxusautó. Pedig nem feltétlenül, ugyanis a fogyasztásnak van egy, a komfortot is érintő aspektusa: a hatótáv.

A túra során a Ghostba bizony eggyel többször kellett tankolni, mint a Wraithbe, hogy nagyjából azonos üzemanyag-szinttel hagyjuk ott Szófiában a kocsikat. Bár a Wraith az erősebb, a kisebb tömeg és a jobb aerodinamika jelentős előnyt mutatott takarékosság terén. A katalógusadatokkal ellentétben valamivel 15 liter felett volt a Ghost, valamivel 14 liter alatt a Wraith átlagfogyasztása százon. Még úgy is, hogy az erősebb kupénak többször léptünk oda egy-egy fejletépő gyorsulás élményéért, mint a szintén nagyon erős, de jellegénél fogva kevésbé játékos limuzinnak.

A 83 literes tank így 500 kilométerre elég, ha 100 kilométer alá csökken a hatótáv, kigyullad a narancssárga lámpa a műszerfalon.

No és melyik mennyibe kerül?

Hagyományos értelemben vett árlistája nincs a Rolls-Royce-nak, a brit luxusautókat mindig egyedi tárgyalások és persze igények alapján árazzák be. Már eleve ott kezdődik az egyedi árképzés, hogy az ügyfél a 44 000 elérhető szín melyikét (vagy milyen kombinációját) óhajtja. A két, már legyártott tesztautó árát viszont meg tudták nekünk mondani. A Wraith a drágább, ÁFA nélkül 311 675 euró, vagyis nálunk áfásan-regadósan körülbelül 125 millió forintba kerülne. A Ghost 301 375 eurós nettó árával úgy 120 millió forint.

Minden Rolls-Royce teljes bőrkárpitozással, navigációs rendszerrel készül, szintén jár a Spirit of Ecstasy mellé a négy év teljeskörű szervizszolgáltatás.  A gyártó tapasztalatai szerint négyből három Ghost vagy Wraith rendelését az úgynevezett Bespoke-programban tárgyalják le az ügyféllel, vagyis vannak olyan egyedi igények, amiket a Rollsnak teljesítenie kell. A maradékot feltehetően a céges vevők, szállodák, bérautós cégek viszik el, standard modellként.

A Rollsnak a kocsik árát firtató kérdésemre is volt egy fantasztikus válasz-kliséje: “mint Sir Henry Royce is megmondta, az árat már rég a feledés homálya borítja majd, amikor a minőség még mindig fennmarad”.

A végső konklúzió a túra után: a Ghost bizony jobb, harmonikusabb, finomabb, úribb autó. A Wraith nyersebb, csiszolatlanabb, kevésbé Rolls-Royce – a pluszteljesítmény jól mutat a katalógusban, érezhetően ki is jön az úton, de igazából egy ekkora tömegű luxusautóban semmi szükség nincs rá. Szóval mi egyöntetűen a lila-szürke Rollsot vittük volna haza, ha lenne vidéki angol kastélyunk, teremgarázzsal, ahova illik ez a kocsi.

Hát neked melyik Rolls a szimpatikusabb, kedves olvasó?

A többi Rolls-túrás anyagunkat itt találod!

Kommentek

 • 1000rörö

  Én elhiszem, hogy marha nagy élmény egy ilyen ízlésficamos /hypermodern kijelzők, kapcsolók – kőkorszaki órák, fabetét, bőr, műanyag/ bálnát vezetni, de az ég világon senkit nem érdekel nap, mint nap, max egy cikk erejéig.

 • vargajoska

  Ne haragudjatok, nem tudom mivel fotóztatok, de az esti képek borzasztóak.
  A cikkek egyébként tetszenek. Minél több “parasztságot” csináljatok meg vele, amit a célközönsége nem tenne. Mint pl. a vastelep, a hamburgerezés (igazából hurkát vagy szalonnát enni rőla jobb lenne) :D A fuvarozós is jó ötlet volt.

 • hova

  1000rörö:
  Ha csak egy picit ismerős vagy az autók világában, tudhatod, mennyire csacskaságot mondtál.

F1: Hamilton második otthonának hízelgett

Daniel Ricciardo az Amerikai Nagydíj dobogóján Red Bull-lal itatta meg az interjúkat készítő Gerard Butlert. Lewis Hamilton a közönségnek hízelgett, Nico Rosberg kármentésről beszélt.

F1: Hamilton behúzta, szívott Verstappen és Räikkönen

Lewis Hamilton sima rajt-cél győzelmet aratott az Amerikai Nagydíjon, a bajnoki éllovas Nico Rosberg a 2., a Red Bull-os Daniel Ricciardo a 3. Max Verstappen és Kimi Räikkönen bokszutcai baki után esett ki.

F1: Áldás vagy átok a Verstappen-szabály?

A tapasztalt Forma-1-es versenyzők mind örülnek, hogy betiltották a féktávon való védekezést, de a csapatfőnökök szerint ezzel csak tovább bonyolították a versenyzést.

F1: Vettel visszamenne a Red Bullhoz?

A Red Bull motorsportfőnöke cáfolta, hogy a ferraris Sebastian Vettel már a visszatérésről érdeklődne náluk.

F1: Mit kezd a Red Bull a felesleges pilótával?

Teljes fordulaton pörög a pilótapiac, mindenki helyezkedik, tárgyal, keresi a helyét 2017-re.

F1: Brawn visszatérhet, a Mercinél nincs harag

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem vette magára azokat a húzós kijelentéseket, amelyeket Ross Brawn tett rá és Niki Laudára új könyvében.

F1: Amerikai Nagykvíz

Este jön az Forma-1-es Amerika Nagydíj, teszteld, mennyit tudsz a korábbi futamokról!

Így segítették a lengyelek a magyarokat 1956-ban

Idén ünnepeljük az 1956-os forradalom 60. évfordulóját. Ebből az alkalomból felidézzük hogyan érkeztek Magyarországra a lengyel segélyszállítmányok.

F1: Szabályt hoztak Verstappen ellen, visszaszólt

Azonnali hatállyal új szabályt vezettek be a Forma-1-ben, amely pontosítja a védekezésre vonatkozó előírásokat.

A lakat, amitől összehányja magát a tolvaj

Ha ezt elkezdi vágni a bringatolvaj, szinte azonnal meggondolja magát. Olyan ez a lakat, mint a borz.

Egy magyar autós ideges üzenete

Mi magyarok imádunk cetliken üzenni egymásnak, és szerencsére van egy Facebook-oldal, ami összegyűjti ezeket a frappáns üzeneteket.

Galaxy vagy Sharan? Melyik jobb használtan?

A kilencvenes évek elején divatba jöttek az egyterűk. A Ford és a Volkswagen közösen is gyártott egy hétüléses sorozatot, amely óriási sikereket ért el. A Galaxy és a Sharan használt autóként ma is igen népszerűek – főleg a nagycsaládosok körében.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.