Megvennéd a Ferrarit? Nincs az a pénz. Tényleg.

Óvatosak a tulajdonos családok

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2015.10.22. 02.10

A Ferrari és Agnelli dinasztiák bebiztosították magukat: ha csak egymás torkának nem esnek, soha nem kerülhet idegen kézbe a Ferrari.

Tegnap megtörtént az év talán leginkább várt részvénykibocsátása: a Ferrarit bejegyezték a New York-i tőzsdére (NYSE: RACE). Az árfolyam azonnal felfelé mozdult (+6% az első napon), az elemzők körében pedig megkezdődött a nem is alaptalan mérlegelés: mi van, ha valaki hirtelen az egész céget felvásárolná? Végtére is a Fiat Chrysler Automobiles pár hónapon belül piacra bocsátja Ferrari részvényeinek 80 százalékát…

A spekulánsokat ki kell ábrándítanunk: az a helyzet, hogy az olaszokat sem ejtették a fejük lágyára. A Ferrari család és a Fiatot kontrolláló Agnelli-klán egymással szoros egyetértésben igyekszik biztosítani, hogy a világ egyik legismertebb márkaneve fölött megőrizhessék az irányítást.

A cégalapító Enzo Ferrari hetvenéves fia, Piero 10 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a vállalatban, amelyet ugyanúgy nincs szándékában eladni, mint az Agnelli birodalom fejének, John Elkannak, aki a csoporthoz tartozó holdingtársaság, az Exon kezében kívánja tartani a Ferrari részvények mintegy 23 százalékát.

A kép bal szélén, piros mellényben John Elkann; jobbra, Segio Marchionne mögött, félig takarásban Piero Ferrari.

Ez a kettő együtt édeskevés volna ugyan ahhoz, hogy megállítsanak egy agresszív hatalomátvételt, csakhogy a Ferrari speciális szabályokat dolgozott ki, amelyek különleges, extra tulajdonrészt (és ezzel együtt plusz szavazati jogot) biztosít azoknak a hűséges részvényeseknek, akik vállalják, hogy legalább három évig megtartják a papírokat.

Így már egészen más a történet: az Agnellik és a Ferrarik a sportautó-márka 48,7 százalékos tulajdonosaként gyakorlatilag azt csinálnak, amit akarnak – ha persze felborul a barátság, megváltozhatnak az erőviszonyok, ám ennek nincs reális kockázata.

Kommentek

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

Új magyar autóbusz Győrből

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata

Hyundai H350 – Új mérce a könnyű haszonjárművek világában

Megérkezett a rég várt Hyundai H350, mely a könnyű haszonjárművek szegmensében új mércét állít. Markáns külső formavilágával a Hyundai modellektől megszokott praktikumot és kifinomult stílust nyújtja. A szállítás legjobb módja üzleti vagy szabadidős céllal egyaránt. Bármit kell szállítania, bárhová kell vinnie, számíthat a H350-re!

Massa: Valamiből fizetni kell a rezsit!

Felipe Massa azt mondja, jó úton halad a 2017-es munkakeresése. Leginkább a DTM vonzaná.

Szennyvízből gyárt üzemanyagot a SEAT

Egy európai vízgazdálkodási szervezettel közösen szennyvízből állít elő gáznemű üzemanyagot a spanyol autógyártó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.